Lansata la inceputul anilor '90 cartea "Gaura din steag" de Andrei Codrescu a fost prezentata la Gaudeamus 2008 intr-o noua editie, revizuita de autor si cu o traducere noua semnata de Ioana Avadani. Gaura din steag, cu titlu original The Hole in the Flag - A Romanian Exile’s Story of Return an Revolution, este cronica evenimentelor desfasurate in primele zile ale Romaniei postrevolutionare vazute si traite de scriitor.

Dupa 20 de ani

Este decembrie 1989 si Romania este in plina revolutie. Intre febra "revoilutiei in direct" si gerul de afara, poetul, jurnalistul, exilatul, "dusmanul poporului" Andrei Codrescu revine in tara, pentru prima oara dupa plecarea sa, in 1965. Se confrunta cu prezentul dramatic si clocotitor, cu aleanurile adunate in 25 de ani, cu oameni traumatizati de comunim si de violentele recente, cu amintirile de atunci si fanteziile adolescentine ale intoarcerii triumfale. Dar mai ales se confrunta cu o realitate niciodata pe deplin reala, cu o ghicitoare cu multe intelesuri si cu jocuri de oglinzi pe care entuziasmul si cinismul le fac, pe rand, greu de citit.

Scrisa si publicata in 1990, "Gaura din steag" este, in egala masura, cronica primelor zile ale Romaniei post-revolutionare si o introspectie in trecutul scriitorului. Ambele demersuri isi pastreaza prospetimea chiar si dupa 20 de ani, constituind atat un document de referinta "din epoca", cat si o lectura exemplara, sincera, emotionanta, dulce-amara si care sileste cititorul sa puna sub semnul intrebarii propriile amintiri.

"Gaura din steag" este cronica scrisa "la cald" a reintoarcerii scriitorul Andrei Codrescu in tara pe care o parasise, adolescent fiind, cu 25 de ani in urma. Fundalul dramatic al revolutiei ii permite autorului sa traiasca pe viu euforia victoriei, durerea atator vieti tinere curmate de gloante, amaraciunea distrugerilor, bucuria eliberarii si, mai presus de orice, emotia dulce-amara a reintoarcerii la locurile copilariei si tineretii sale. Euforia intoarcerii este, insa, incetul cu incetul, inlocuita de nelinistea starnita de lipsa de raspuns la intrebarile obsedante ale revolutiei, iar entuziasmului ii ia locul scepticismul jurnalistului cu ochi critic. Guvernanti, prieteni de demult, cunostinte de circumstanta, evenimente ce par ca se petrec sub ochii intregii lumi – nimic nu este ceea ce pare a fi, nimic nu este "pe de-a intregul real".

Citita la 20 de ani de la momentul evenimentelor din decembrie 1989, cartea constituie o lectura nelinistitoare, pentru ca da masura capriciilor memoriei noastre – individuale sau colective - a complacerii intr-un adevar pe jumatate spus, dar convenabil, in rutina si convenienta. Parte din enigmele semnalate de Andrei Codrescu in 1989 sunt si acum la fel de enigmatice, iar evolutia post-revolutionara a unora dintre figurile descrise in volum este uneori surpinzatoare, alteori de-a dreptul ironica.

Editia de fata aduce corectii ale unor informatii factuale eronate din varianta originala, dar si o serie de comentarii de subsol ale autorului, care isi pune critic in perspectiva anumite observatii si predictii. Cartea ramane, astfel, la fel de proaspata ca in momentul scrierii ei, dar actualizata pentru a da cititorului de azi satisfactia perspectivei temporale. Ea constituie, fara indoiala, o lectura pasionanta, provocatoare atat pentru cei care au trait evenimentele pe viu, cat si pentru cititorul tanar, care cauta o restituire creativa, alerta si emotional-riguroasa a faptelor ce au marcat istoria recenta a Romaniei.

Andrei Codrescu s-a nascut in 1946, la Sibiu. Codrescu a debutat ca poet de limba romana iar dupa emigrarea in 1966, in Statele Unite, s-a afirmat ca eseist, poet si prozator in limba engleza. In 1989, in perioada revolutiei, revine in tara iar experienta traita este descrisa in cartea Gaura din steag.