Volumul Ecranul global, Gilles Lipovetsky si Jean Serroy, aparut recent la editura Polirom va fi lansat la Libraria Carturesti, Muzeul Taranului Roman duminica, 7 decembrie, ora 18.00, informeaza editura. La eveniment va participa autorul Gilles Lipovetsky alaturi de care vor prezenta Ovidiu Simonca, Alex Matei, Radu Toma si Anca Baicoianu.

Departe de a insemna moartea celei de-a saptea arte, epoca ecranului omniprezent inregistreaza cea mai importanta mutatie cunoscuta de cinematografie. Aceasta nu doar se transforma in hipercinema, ci devine generatoarea unei lumi si, implicit, a unei viziuni asupra lumii. Televiziunea, publicitatea, jocurile video, videoclipurile sint restructurate dupa logica starificarii, hiperspectacularului si divertismentului. Fara sa considere ca imaginile epocii hipermoderne sint sinonime cu o saracire a gindirii si sa anticipeze rezultate catastrofice, dar si fara sa inchipuie scenarii cu happy-end, autorii sustin ca actuala epoca ne obliga sa cream un model inedit pentru a intelege cinematografia, ecranul si, mai profund, cultura viitoare.

Gilles Lipovetsky (n. 1944) este filosof si sociolog, profesor la Universitatea din Grenoble, membru al Conseil d’analyse de la societe, al Conseil national des programmes (Ministerul Educatiei Nationale), consultant al asociatiei Progres du Management. Dintre volumele publicate, toate la Editura Gallimard, mentionam: L’ere du vide (1983), L’empire de l’ephemere (1987), Le crepuscule du devoir (1992; trad. rom. Amurgul datoriei. Etica nedureroasa a noilor timpuri democratice), La troisieme femme (1997; trad. rom. A treia femeie) si Le bonheur paradoxal. Essai sur la societe d’hyperconsommation (2006; trad. rom. Fericirea paradoxala. Eseu asupra societatii de consum).

Jean Serroy este profesor universitar de literatura franceza, specializat in literatura si teatrul secolului al XVII-lea, si critic de film. A mai publicat Entre deux siecles. 20 ans de cinema contemporain (editions de La Martiniere, 2006).