Iasiul gazduieste in perioada 4-6 decembrie a doua editie a Festivalului de Film Documentar DOC EST. Editia din acest an dedica cele trei zile de festival problematicii drepturilor omului. In program sunt incluse proiectii de filme, dezbateri si o expozitie foto. Unul dintre invitatii speciali ai DOC EST 2008 este regizorul Thomas Ciulei care vine la Iasi cu filmul sau, Podul de flori.

11 filme documentare de lung si scurt metraj din Romania, Franta, Germania, Polonia si Austria vor fi prezentate publicului iesean la sala Gaudeamus a Casei de Cultura a Studentilor. Pe data de 6 decembrie, de la ora 19.30 va avea loc proiectia filmului Podul de flori, distins anul acesta cu premiul pentru cel mai bun film documentar in cadrul Festivalului de Film din Europa Centrala si de Est, "Goest" si marele premiu ARTE pentru documentar de lung metraj. Filmul va fi prezentat in prezenta regizorului Thomas Ciulei care va participa la discutiile de dupa proiectie.

Intre proiectiile de film, DOC EST propune dezbateri cu privire la semnificatia drepturilor omului: munca si conditiile de munca, nivelul de trai, dezumanizarea, sclavagismul si drepturilor minoritatilor, la discutii fiind prezenti specialisti ai domeniului, critici si realizatori de film, precum si participanti la momente istorice cu privire la aceasta tema.

Festivalul DOC EST are si o sectiune dedicata tinerilor in care vor fi prezentate o serie de documentare pentru elevi si vor fi lansate dezbateri moderate de profesorii din liceele iesene. Proiectiile vor avea loc la .Centrul Cultural Francez din Iasi. Tot la Centrul Cultural Francez, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania va prezenta vineri, 5 decembrie, o serie de 4 documentare inedite din arhiva Securitatii maghiare.

In cadrul festivalului va fi vernisata, joi, 4 decembrie, o expozitie de fotografie intitulata "A l'Epreuve du Monde" care poarta semnaturile unor foto-jurnalisti de renume international printre care: James Nachtwey, Alezxandra Boulat si John Stanmeyer.

Festivalul de Film Documentar DOC EST este organizat de Centrul Cultural Francez si Goethe-Zentrum din Iasi.