Libraria Carturesti va fi prezentata publicului newyorkez care va vizita Galeria Institutului Cultural Roman (ICR) din metropola americana. Intr-un spatiu amenajat special cu o ceainarie care sa redea atmosfera de la Carturesti-ul dambovitean, vor fi aduse cateva sute de carti publicate de edituri romanesti si CD-uri, informeaza ICR New York. In zilele de 3 si 7 decembrie, romanii, dar si americanii din New York vor putea rasfoi cartile romanesti expuse in Galeria Romana a ICR.

Totodata, miercuri, 3 decembrie, in cadrul expozitiei de carte din Galeria Romana, arhitectul Serban Sturdza (designerul celor mai multe dintre spatiile Carturesti), istoricul de arta Mirela Duculescu si Valentin Salageanu (coordonatorul de marketing Carturesti) vor vorbi despre impactul conceptului dezvoltat de librariile Carturesti in Romania.

Prezentarea se va desfasura sub titlul Arhitectura lecturii. Dialogul cu publicul romano-american se va concentra pe explicarea potentialului dezvoltarii unui Carturesti la New York. Discutia va fi introdusa si moderata de Corina Suteu, directorul ICRNY.

Intre 5-7 decembrie, ICRNY si Carturesti vor pune la dispozitia participantilor la Festivalul Filmului Romanesc de la Tribeca Cinemas din New York (5-7 decembrie) un infopoint Carturesti.

Pe 7 decembrie, cu prilejul lecturii publice a celei mai recente piese a Gianinei Carbunariu in cadrul Academiei itinerante Andrei Serban, va fi deschis spatiul Galeriei ICRNY (cuprinzind expozitia bibliofila Carturesti).

Colaborarea dintre Institutul Cultural Roman din New York si Carturesti urmareste pe termen lung crearea unui spatiu care sa ofere cititorilor, cinefililor si iubitorilor de muzica productii culturale romanesti la zi in formula de succes dezvoltata de Carturesti in Romania.

Prima librarie Carturesti a fost deschisa in anul 2000, ca un mic spatiu pentru ceai si carti in centrul universitar al Capitalei, pe Strada Edgar Quinet. Carturesti a devenit in scurt timp un brand cultural din top of mind, mizind pe o selectie atenta a produselor promovate, pe o echipa de librari pasionati si pe sprijinirea initiativelor tinerilor artisti.

Pariul Carturesti, privit initial de furnizorii de carte ca unul utopic, a reusit sa cucereasca un public cu asteptari complexe si sa ridice spectaculos standardele prezentarii. Astazi, Carturesti este o marca singulara in circuitul librariilor din lume, un loc in care se imbina calitatea estetica, rafinamentul spiritual si candoarea ludica, o adevarata casa a „starii de gratie”.

ICRNY si Carturesti intentioneaza sa puna la dispozitia publicului atit literatura romana, clasica si contemporana, cit si traduceri in limba engleza ale autorilor romani, aparitii recente din diferite domenii (albume de arta, istorie, dictionare, manuale, ghiduri turistice, harti etc.). Carturesti & ICRNY isi propun sa dezvolte in primul rind un spatiu de intilnire intre diverse paliere ale culturii romane, intre produsele culturale romanesti si contextul american. Actorul principal al acestei intilniri este cartea.