Romanciera irlandeza Anne Enright, autoarea romanului "The Gathering" ("Reuniunea") este castigatoarea premiului Booker 2007, unul dintre cele mai prestigioase distinctii pentru literatura din lume. Romanul "Reuniunea", o carte despre iubire si dezamagire, spune povestea a trei generatii. Desi, initial, juriul care a acordat Man Booker Prize 2007 a considerat cartea Annei Enright “deprimanta” si “fara continut”, in final a concluzionat ca romanul este unul puternic, pe alocuri plin de forta si cu un final absolut stralucitor.

Adevarat punct de rascruce in literatura lui Anne Enright, Reuninea (traducere si note de Magda Teodorescu) transforma pagina cartii intr-un teren al rafinarii obsedante, al esentializarii si simplitatii aparente. Privita din perspectiva istoriei/ istoriilor de familie, sinuciderea lui Liam, fratele naratoarei, devine un deznodamint logic al unui lung sir de evenimente ce acopera trei generatii, incepind din anii ’20, perioada de virf a lui Joyce si a Virginiei Woolf, cind povestea Adei Merriman, bunica, declanseaza un flux al memoriei care va conduce spre tragicul sfirsit al lui Liam. Odata cu el dispare o intreaga generatie a boemei anilor ’70-’80. Gesturile sint „filmate” lent, detaliile construind cu migala o saga in care trucurile „postmoderne” (eticheta privita cu ironie de scriitoare) nu sint absente. Strategiile de invaluire a cititorului, incitarea servita in portii terapeutice, inteligenta sclipitoare a scriiturii meritau cu prisosinta un premiu la care aspira in fiecare an sute de scriitori.

„Romanele sint facute din pagini care contin cuvinte, si nu din viata. Ma interesa cum construim povestile despre trecut, in special atunci cind evenimentul central este «de nemarturisit»” declara Anne Enright.

Anne Enright (n. 1962 la Dublin) a studiat literatura si filozofia si a obtinut o diploma de master sub coordonarea lui Malcolm Bradbury. Timp de sase ani a fost producator de televiziune. A debutat cu volumul de proza scurta The Portable Virgin (1991, Rooney Prize for Irish Literature). Primul roman, The Wig My Father Wore (1995) o recomanda pe Anne Enright ca pe o scriitoare gata sa sacrifice totul in favoarea explorarilor narative si stilistice. Urmatorul, What Are You Like (2000), a fost nominalizat la Whitbread Award si a obtinut Royal Society of Authors Encore Prize. Al treilea roman, The Pleasure of Eliza Lynch (2002), este modul scriitoarei irlandeze de a se achita de datoria fata de Gabriel Garcia Marquez, cedind totodata modei postmoderne de revitalizare a secolului victorian. Making Babies: Stumbling into Motherhood (2004) este un volum non-fictional ce contine mici povestiri umoristice, pline de inventivitate, foarte gustate de publicul cititor dublinez. In 2008, Anne Enright a publicat un alt volum de proza scurta, Taking Pictures.