Grupul psaltic al manastirii „Stavropoleos” din Bucuresti (parinte ieromonah: Iustin Marchis) va sustine doua concerte de muzica sacra bizantina la Venetia.

Vineri, 28 noiembrie, orele 19:00, in bazilica Santa Maria Gloriosa dei Frari, unul din cele mai importante monumente ale Renasterii venetiene, circa 800 de invitati vor putea urmari concertul extraordinar sustinut de grupul psaltic „Stavropoleos” din Bucuresti (dirijor: arhid. dr. Gabriel-Constantin Oprea). In program, muzica de traditie bizantina: tropare, stihire, irmoase, psalmi, colinde.

Duminica, 30 noiembrie, orele 12:00, in bazilica „San Marco”, simbolul suprem al Venetiei, echipa si invitatii Institutului, reprezentanti ai parohiilor si membri ai comunitatilor romanesti din regiunea Veneto si nordul Italiei vor participa la Sfanta Liturghie de duminica, sustinuta muzical de membrii grupului „Stavropoleos”.

In mesajul transmis invitatilor la cele doua evenimente, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, subliniaza: „Programarea acestor elevate manifestari de cultura, arta si spiritualitate romaneasca pe pamantul Italiei este, desigur, menita sa marcheze marile noastre sarbatori, atat de frumos si sugestiv ingemanate: Praznicul Sfantului Apostol Andrei, apostolul romanilor – sarbatoare bisericeasca nationala (30 noiembrie) si Ziua Nationala a Romaniei (1 Decembrie). Pe aceasta cale, Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia isi onoreaza, o data in plus, menirea pentru care a fost infiintat cu 78 de ani in urma, in 1930, de catre ilustrul savant Nicolae Iorga, cel care, dandu-i atunci numele de Casa Romana de la Venetia, a nazuit ca acest asezamant sa devina, totodata, un ambasador al valorilor culturii romanesti in sanul Italiei, sora a noastra intru latinitate, si un cadru de formare si dezvoltare a unei intelectualitati romanesti racordata la unele dintre cele mai inalte expresii ale civilizatiei europene”.

Concertele au loc la invitatia Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei si se bucura de inaltul patronaj al Patriarhatului Venetiei si al Directiei pentru Cultura din cadrul Primariei Venetiei.