Expozitia „Instantanee de razboi. 1916-1918”, eveniment prilejuit de implinirea a 90 de ani de la incheierea primului razboi mondial va fi vernisata joi, 27 noiembrie, la sediul Muzeului Militar National „Regele Ferdinand I” .

Aceasta expozitie este parte a unui program cultural ce se realizeaza in colaborare cu Muzeul National Cotroceni si Scoala generala nr. 27 “Principesa Ileana”, program aflat sub egida “A.E.D.I. 2008 - Anul International al Dialogului Intercultural”, beneficiind de finantare din partea Ministerului Culturii si Cultelor. Cu acest prilej vor fi lansate un catalog selectiv bilingv si un CD care prezinta imagini din cadrul expozitiei.

Acest proiect cultural isi propune sa aduca in atentia publicului aspecte de viata cotidiana de pe front care au in prim plan sodatul anonim, efortul si sacrificiul acestuia in prima linie a frontului, care au facut posibila realizarea dezideratelor romanesti in 1918. De asemenea, se doreste a se pune accent pe impactul major al razboiului asupra societatii in genere, evidentiindu-se latura umana si consecintele dramatice in plan individual.

Totodata, expozitia urmareste reconsiderarea din punct de vedere istoric a evenimentelor din perioada 1916-1918 si valorificarea patrimoniului muzeal ca parte a patrimoniului national si european (fotografii de pe front reprezentand tipuri umane in prima linie a frontului, in diferite ipostaze referitoare la viata cotidiana, atat soldati romani, cat si soldati germani, austro-ungari si rusi; obiecte cu caracter personal descoperite in gropile de la Marasesti: iconite catolice si ortodoxe, verighete, inele, placute de identificare, relicve, elemente de echipament militar etc).

Punctul central al expozitiei il constituie una dintre cele mai bogate colectii ale Muzeului Militar National “Regele Ferdinand I”, cea de fotografii, care insumeaza peste 28 000 de repere, la care se adauga imagini din fondul documentar al Muzeului National Cotroceni.

Acest demers cultural se va desfasura pe parcursul unui an de zile, partea sa educativa constand in organizarea unor concursuri si elaborarea unor chestionare prin care elevii de gimnaziu sa aiba posibilitatea de a aborda acest eveniment cu semnificatie universala in conexiune cu unul de importanta nationala, unirea de la 1918, avind la dispozitie probe materiale si imagistice relativ putin cunoscute publicului.

La acest eveniment vor participa reprezentanti din partea Ministerului Apararii si ai Ministerului Culturii si Cultelor, personalitati ale vietii culturale si stiintifice romanesti, atasati militari acreditati in Romania, specialisti in domeniu, precum si publicul larg, informeaza un comunicat al Muzeului Militar National „Regele Ferdinand I” .