Cvintetul Ion Baciu Jr. reprezintă România la festivalul international Jazzycolors din Paris, cu un concert sustinut la Centrul Cultural Suedez, miercuri 26 noiembrie. Festivalul, ajuns la a sasea editie, se desfasoara intre 18 si 29 noiembrie. Cel mai suedez dintre jazzmenii români, Ion Baciu Jr. (pian) va fi acompaniat de un grup de muzicieni din tara de adoptie compus din: Johan Horlen (saxofon), Dan Johansson (trompeta), Georg Breinschmid (contrabas), Paul Svanberg (percutie).

Nascut in 1959, pianistul Ion Baciu Jr. face parte din marile nume ale jazzului romanesc actual. El a debutat la Conservatorul din Iasi. A fost elev al cunoscutului jazzist Johnny Răducanu. In anii '80 pleaca la Londra unde urmeaza o perioada determinanta pentru cariera sa muzicala. In 1987, Ion Baciu Jr. placa in Suedia unde este admis in 1991 la Academia Regala de Muzica din Stockholm. In numai patru ani el a reusit sa se impuna intre numele consacrate ale jazzului suedez precum Anders Jormin, Yukis Uotila, Hakan Brostrom. Pianistul a cântat de-a lungul timpului cu nume sonore ale jazzului international, precum Toots Tielemans, Jerry Bergonzi, Ted Nash, Bob Brookmeyer sau Palle Danielson.

Dupa ce a incercat mai multe formule alaturi de alti interpreti, Ion Baciu Jr. canta astazi impreuna cu un trio compus din muzicieni suedezi. Pentru concertul sustinut la festivalul Jazzycolors au coptat pe Johan Horlen et Dan Johansson formand un cvintet.

Anul trecut, România a fost reprezentată de grupul Trigon de la Chisinău, cu un recital de etnojazz care a umplut sala Institutului Maghiar si a entuziasmat publicul.

Concertul reprezintă participarea ICR Paris la festivalul international Jazzycolors, organizat anual la Paris de 12 institute culturale străine. Manifestarea si-a cucerit deja un public aparte în densul peisaj muzical parizian, prin deschiderea spre culturi muzicale mai putin cunoscute, din Japonia până în Ungaria. Festivalul Jazzycolors a fost creat in 2002 de catre Michaël Wellner-Pospisil, pe atunci director al Centrului Cultural Ceh si se desfasoara in fiecare an.