Volumul Iluziile literaturii romane de Eugen Negrici, aparut in colectia „Teorie, istorie si critica literara” a Editurii Cartea Romaneasca, a fost desemnat, miercuri, 19 noiembrie, Cartea anului 2008, distinctie oferita de revista Romania literara, cu sprijinul Fundatiei Anonimul.

Alaturi de volumul lui Eugen Negrici, pentru marele premiu, in valoare de 10.000 de lei, au mai concurat: Zilele Regelui de Filip Florian, Ultimele iubiri de Virgil Duda sau Fantoma din moara de Doina Rusti – toate aparute la Polirom –, precum si Ultimele insemnari ale lui Mateiu Caragiale de Ion Iovan si Cu inima smulsa din piept de Radu Paraschivescu.

Potrivit editurii, Iluziile literaturii romane de Eugen Negrici este un alt fel de istorie a literaturii romane care va dinamita toate miturile culturale, adinc inradacinate in constiinta publica. O carte grava si exploziva scrisa cu acea responsabilitate, pe care ti-o da o viata de studiu si cercetare, cu acel curaj, pe care cunosterea profunda a operelor literare ti-l insufla, cu amaraciunea si luciditatea specialistului.

„Cartea lui Eugen Negrici, Iluziile literaturii romane, este o analiza lucida, intransigenta, convingatoare a miturilor care paraziteaza istoria literaturii romane, dar e, deopotriva, si o profesiune de credinta, rostita cu o sinceritate ingindurata. Fiindca, indaratul enunturilor taioase si a paginilor incarcate de un sarcasm amar, se mistuie o mare iubire ranita.” declara criticul si istoricul literar Paul Cornea.

„De o extrema luciditate, ca tot ce scrie Eugen Negrici, nu fara asprime, dar si intelegere, la fel ca Literatura romana sub comunism, aceasta carte care spulbera iluzii va fi citita cu pasiune, va stirni dezbateri si, nu ma indoiesc, se va impune ca una de raftul intii”, este caracterizarea criticului si scriitorului Livius Ciocarlie.

Eugen Negrici s-a nascut la 28 noiembrie 1941, in Ramnicu Valcea. Este critic, istoric literar si profesor de literatura romana contemporana la Facultatea de Litere, Universitatea Bucuresti.

A publicat urmatoarele volume: Antim. Logos si personalitate (Minerva, 1971; editia a II-a revazuta, DU Style, 1997); Naratiunea in cronicile lui Grigore Ureche si Miron Costin (Minerva,1972, Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti; editia a II-a, DU Style, 1998); Expresivitatea involuntara (Cartea Romaneasca, 1977); Figura spiritului creator (Cartea Romaneasca, 1978, Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania); Imanenta literaturii (Cartea Romanesca, 1981); Introducere in poezia contemporana (Cartea Romaneasca, 1985, Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania); Sistematica poeziei (Cartea Romaneasca, 1988; editia a II-a, Editura Fundatiei Culturale Romane, 1999); Poezia unei religii politice. Patru decenii de agitatie si propaganda (o antologie a poeziei proletcultiste, cu o prefata de Eugen Negrici, Editura Pro, 1995); Poezia medievala in limba romana (Vlad&Vlad, Craiova, 1996, Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania, Premiul Soros); Literature and propaganda in communist Romania (The Romanian Cultural Foundation Publishing House, 1999); Literatura romana sub comunism, vol. I, Proza (Editura Fundatiei Pro, 2002), Vol. al II-lea, Poezia (Editura Fundatiei Pro, 2003).