Cea de-a XV-a editie a Targului International Gaudeamus - Carte de Invatatura se deschide oficial miercuri, 19 noiembrie. Desfasurat intre 19 si 23 noiembrie, targul va gazdui in spatiile amenajate in incinta pavilionului Romexpo peste 400 de expozanti, edituri din tara si din strainatate, au anuntat organizatorii. La editia din acest an vor avea loc peste 200 de lansari de volume ale unor autori romani si straini, intre care, un eveniment deosebit il constituie lansarea lucrarii "O istorie critica a literaturii romane" de Nicolae Manolescu, dupa 70 de ani de la publicarea istoriei literaturii de George Calinescu.

Cu un buget de peste 500.000 de euro, editia 2008 va cuprinde peste 400 de evenimente, organizate in mai multe spatii amenajate in pavilionul Romexpo si la standurile expozantilor, dupa cum au anuntat, luni, organizatorii. Lansarile de carte vor aduce la standurile editurilor autori si personalitati veritabile ale culturii romanesti.

In prima zi a targului va fi vernisata expozitia "Leonardo da Vinci - inventiile unui geniu", care cuprinde cu replici la scara ale masinilor inventate de acesta.

Lansarea volumului "O istorie critica a literaturii romane" va avea loc joi, iar vineri, Editura Casa Radio isi va prezenta colectia de teatru radiofonic pe CD "Fonoteca de aur", care include integralele "Alecsandri", "Caragiale" si "Moliere". Sambata, targul va gazdui seminarul cu tema "Multilingvismul si anul european 2008 al dialogului intercultural", organizat de Radio Romania, iar duminica, cititorii il vor putea intalni pe Neagu Djuvara, care isi va lansa eseul "Razboiul de saptezeci si sapte de ani (1914-1991) si premisele hegemoniei americane".

Potrivit organizatorilor, vizitatorii vor avea acces la targ pe baza unui bilet care costa 3,5 lei, iar elevii, studentii, cadrele didactice, membrii Uniunii Scriitorilor, pensionarii si jurnalistii vor putea intra gratuit.

Programul de vizitare va fi de miercuri pana vineri - intre orele 11,00 si 20,00, sambata - intre orele 10,00 si 20,00, iar duminica - intre orele 10,00 si 16,00.

Publicul vizitator va putea desemna prin vot castigatorii premiilor Gaudeamus. Gala de decernare a premiilor Gaudeamus va avea loc luni, 24 noiembrie, in foaierul Salii de concerte "Mihail Jora". Vor fi acordate premiile pentru Cea mai ravnita carte a targului, Premiul de excelenta in valoare de 3.500 de lei, oferit de Societatea Romana de Radiodifuziune uneia dintre editurile prezente la targ si destinat finantarii partiale sau totale a unui proiect editorial de exceptie, precum si Premiul Educatia - pentru una dintre institutiile de invatamant participante.