O suita de fotografii reprezentand scene, chipuri si confruntari surprinse de obiectivul aparatului de fotografiat al artistului Guenter Zint in mijlocul manifestatiilor studentesti din Berlinul de Vest, din iunie 1967, va face obiectul expozitiei „'68 Focus Berlin (Vest)” care va fi vernisata luni, 17 noiembrie 2008, la Institutul Cultural Roman.

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Roman si Ambasada Republicii Federale Germania. La vernisaj vor participa prof. Jan Fiebelkorn-Drasen, curatorul expozitiei, prof. dr. Zoe Petre, istoric, Universitatea Bucuresti, Mihai Oroveanu, directorul Muzeului National de Arta Contemporana si Horia-Roman Patapievici, Presedintele Institutului Cultural Roman. Expozitia are ca tematica miscarile de strada de la Berlin din anul 1968.

Manifestatiile studentilor din Berlinul de Vest au inceput in iunie 1967, protestul indreptandu-se in acel moment impotriva vizitei Sahului Persiei. Incidentele intre politie si demonstranti au continuat in perioada urmatoare. Tensiunea este escaladata in aprilie 1968, cand liderul studentilor Rudi Dutschke este impuscat, in plina zi, pe Kurfurstendamm. Majoritatea locuitorilor Berlinului occidental, pentru care SUA sunt garantul libertatii, nu privesc cu ochi buni pozitiile anti-americane si pro-comuniste ale studentilor protestatari. In Est, actiunile studentilor din Berlinul de Vest au fost urmarite cu sentimente amestecate. Pe de-o parte, admiratie pentru temeritatea antiautoritarista, pe de alta o totala lipsa de intelegere pentru idealizarea socialismului, a carui experienta cetatenii RDG o au nemijlocit. In acelasi timp, agenti din Berlinul de Est incearca sa atate miscarile din Berlinul de Vest si sa le influenteze. Fotografiile expuse la ICR imortalizeaza scene, chipuri si confruntari surprinse de obiectivul lui Guenter Zint in mijlocul evenimentelor de la care s-au implinit patru decenii.

Expozitia poate fi vizitata pana luni, 1 decembrie 2008, informeaza ICR