In perioada 14-23 noiembrie, la Cluj se desfasoara Zilele Filmului Hispanic. Evenimentul debuteaza in data de 14 noiembrie ora 20:00 cu filmul El Método (Metoda) in regia lui Marcelo Piñeyro, film distins cu Premium Goya pentru cel mai bun scenariu si Premium Goya pentru cel mai bun actor in rol principal acordat lui Carmelo Gómez.

Potrivit organizatorilor, pentru acest eveniment au fost selectate 11 lungmetraje de fictiune, distinse cu Premiul Goya.

Iubitorii de film vor putea viziona productiile cinematografice la Cinema Victoria, din Cluj. Biletele pentru lungmetrajele de fictiune se pot procura de la Cinema Victoria, pretul unui bilet este de 9 lei.

Evenimentul este organizat de Institutul Cervantes din Bucuresti, cu sprijinul Ambasadei Spaniei la Bucuresti si al Filmotecii Ministerului de Externe al Spaniei.

Programul proiectiilor in cadrul evenimentului Zilele Filmului Hispanic

14/11/2008, 20:00h

El Método / Metoda Gronhölm

Regia: Marcelo Piñeyro, Argentina- Spania- Italia, 2005

Sinopsis: Sapte concurenti pentru un post de director intr-o companie multinationala sunt selectati printr-un concurs in care cel care ii intervieveaza foloseste metoda Gronhölm. Nu intarzie sa se manifeste aliantele, paranoia, spaimele si mizeriile pe care candidatii si le fac unii altora.

15/11/2008, 20:00h

Tu vida en 65 minutos / Viata in saizeci si cinci de minute

Regia: María Ripoll, Spania, 2006

Sinopsis: Intr-o duminica oarecare, trei tineri citesc ferparul cuiva despre care presupun ca le-a fost coleg de scoala. Merg la oficiul de pompe funebre si-si dau seama ca se inselasera si ca inmormantarea respectiva nu era a colegului lor de scoala. De aici o intreaga confuzie si un sir de intamplari care alcatuiesc o poveste despre prietenie, dragoste si moarte.

16/11/2008, 20 h

Tapas / Gustari

Regia: José Carbacho si Juan Cruz, Spania, 2005

Sinopsis: Cinci povesti care coexista in viata unui cartier al unui mare oras. Cinci lumi unite in viata de zi cu zi cu cartierului, avand ca punct nevralgic baril, magazinele si piata si in care personajele ne arata nelinistile, temerile, sperantele si visele lor. Teama de boala si de singuratate a lui Mariano si a lui Conchi, doi pensionari din cartier, speranta si tristetea lui Raquel, o femeie de varsta mijlocie care-si traieste povestile de dragoste pe Internet, nesiguranta viitorului in cazul lui Cezar si a lui Opo, doi tineri care lucreaza in piata din cartier si care se pregatesc pentru vacanta, Lolo care descopera ca de Mao, noul bucatar, o leaga mai mult decat simplul fapt ca acesta lucreaza la bar, toate acestea ne ghideaza prin viata unui cartier de muncitori dupa un scenariu plin de umor, dar si de amaraciune si tandrete.

17/11/2008, 20 h

Mensaka, páginas de una historia / Mensaka, pagini de istorie

Regia: Salvador García Ruiz, Spania, 1998

Sinopsis: David lucreaza ca mesager la Madrid si canta la baterie intr-un grup de rock, alaturi de Javi si de Fran. Cei trei tineri viseaza ca muzica sa le schimbe viata. Problema alegerii intre creatia comerciala si cea de autor este tratata din trei perspective diferite, respectiv ale fiecaruia dintre cei trei componenti ai grupului care au ajuns aproape pe punctul de a deveni faimosi.

18 /11/2008, 21 h

Camarón, director Jaime Chavarri, 2005, España

"Camarón" este biografia unui geniu al muzicii flamenco: "Camarón de la Isla". Filmul despre Camarón face din personajul sau un protagonist absolut. Este o trecere in revista a vietii si operei acestui mare cantautor spaniol care a innovat muzica flamenco, a avut o influenta covarsitoare asupra noii generatii de artisti si a reusit sa darame bariere sociale si artistice. Dorintele, succesele, problemele protagonistului sunt ingrediente ale unei traiectorii personale care s-a vazut reflectata in modul sau foarte aparte de a face muzica, in viziunea sa despre muzica, in modul in care a predat muzica flamenco. Evolutia lui Camaron este transpusa in film in trei etape: momentul in care a fost descoperit, confirmarea artistica si apoi recunoasterea-disparitia. In fiecare dintre aceste etape, Camarón este insotit de personalitati ale culturii flamenco precum Paco de Lucia, Tomatito, Papo Cepero.

19/11/2008, 20h

VIATA SECRETA A CUVINTELOR / LA VIDA SECRETA DE LAS PALABRAS

Spania, 2005 / v.engl. cu s.spaniole / color / Drama

R: Isabel Coixet. Cu: Tim Robbins, Sarah Polley

Un loc izolat din mijlocul marii, o platforma petroliera. Aici, unde traiesc numai barbati, are loc un accident. Pentru ingrijirea lui Josef (Tim Robbins), barbatul accidentat, care si-a pierdut temporar vederea, soseste Hannah (Sarah Polley), o femeie misterioasa, tacuta. Intre cei doi se naste o legatura ciudata, din care nu lipsesc adevarurile si minciuna, o legatura ce le va schimba viata.

20/11/2008, 20h

Familia, director Fernando Leon de Aranoa, 1997

Un barbat extrem de bogat angajeaza un grup de actori profesionisti care sa joace rolurile membrilor familiei sale timp de o zi, ca un cadou pentru ziua lui de nastere.

Santiago (Juan Luis Galiardo) este regizorul acestui spectacol straniu ti, pentru ca el plateste, el este cel care da indicatiile de platou, impune replicile si actiunile ciudate.

Toate evenimentele care se petrec sunt tratate cu atata naturalete, incat ne intrebam daca nu cumva comportamentul acesta este de fapt acela al unei familii "normale". E un subiect bizar pentru un film si asta nu e totul. Cu intelesuri ascunse si trimiteri subtile la societatea din ziua de astazi sub a carei aparenta dorinta de perfectiune se ascunde o uriasa superficialitate, acest film reprezinta o viziune suprarealista asupra lumii unui om bogat si cumplit de singur.

21 /11/2008, 20h

Ficción / Fictiune

Regia: Cesc Gay, Spania, 2006

Sinopsis: Alex e un regizor de film si incearca sa termine scenariul urmatorului lui film. Foloseste acest pretext pentru a pleca singur, fara sotie si copii, pentru cateva zile, ca sa locuiasca in casa unui prieten, intr-un sat de munte, un loc linistit si solitar, ideal pentru terminarea scenariului. Acolo o va cunoaste pe Monica, o violonista, aflata in concediu….

22/11/2008, 20:00 h

Los amantes del circulo polar , Indragostitii de la Cercul Polar, regia Julio Medem, Spania, 1998

O poveste de iubire, inflacarata, dar secreta, ale carei inceput se petrece cand protagonistii, Ana si Otto, aveau opt ani si care se sfarseste cand ei au douazeci si cinci de ani. Totul incepe in 1980, la iesirea dintr-un colegiu, cand doi copii incep sa alerge, fiecare din alt motiv. Din seara respectiva vietile celor doi incep sa deseneze un acelasi cerc care se va inchide, saptesprezece ani mai tarziu, in Finlanda, chiar la Cercul Polar.

23/11/2008, 20:00 h

Smoking room , regia Roger Gual, España, 2003

Sucursala spaniola a unei multinationale americane trebuie sa puna in aplicare interdectia de fumat la locul de munca. Incepand din acel moment, angajatii fumatori trebuie sa coboare in strada ca sa fumeze. Ramirez, unul dintre angajati, incepe sa scrie reclamatii impotriva acestei masuri pe care o considera nedreapta si nepotrivita. Ceea ce solicita Ramirez este sa se disponibilizeze o sala care oricum nu era niciodata ocupata si sa fie transformata in loc pentru fumat, respectiv, cum zic americanii, intr-o “smoking room”. Aparent, toata lumea e de acord si el conteaza pe sprijinul tuturor, doar ca, apoi, fiecare, in particular, incepe sa gaseasca tot felul de scuze ca sa nu semneze lista de proteste impotriva interdictiei de fumat, dar se inscriu pe o multime de alte liste. Ramirez vede ca scuzele pe care le gasesc colegii lui ascund de fapt alte probleme. Filmul ne arata o lume de mici intrigi care vor sfarsi prin a iesi la suprafata.