Noua tineri compozitori romani au fost prezentati publicului new-yorkez in premiera absoluta in SUA, in cadrul unui concert sustinut de tineri interpreti romani - „Under 30: Young Romanian Composers and Musicians at Merkin Concert Hall”. Proiectul a fost initiat si coordonat de Institutul Cultural Roman din New York. Tinerii artisti romani au prezentat in fata publicului newyorkez premierele a 10 lucrari pentru pian solo, vioara, violoncel si voce prestatia lor fiind rasplatita cu aplauze.

Pianistii Matei Varga, Bogdan Dulu, Andrei Licaret si violoncelista Laura Buruiana, toti considerati a fi intre cei mai promitatori tineri interpreti din Romania, au ales lucrarile care au facut parte din programul serii, toate compuse de colegii lor de generatie. Violonistul Vlad Maistorovici, unul dintre compozitorii selectati, si mezzo-soprana Annie Rosen, au participat de asemenea la acest eveniment dedicat muzicii contemporane romanesti. Recitalul de la Merkin Concert Hall a fost rezultatul fericit al unui proiect de lunga durata inceput in luna mai a acestui an, cind 24 de tineri compozitori au raspuns solicitarii ICRNY, trimitind lucrarile lor pentru a fi considerate in vederea concertului din 11 noiembrie.

Compozitorul Mihai Maniceanu a venit special la New York pentru premiera in SUA a doua dintre piesele sale: lucrarea „Viii”, un solo pentru pian interpretat in verva de Matei Varga, si „Cadenta pentru violoncel si pian”, o piesa amuzanta si ironica, care, in interpretarea lui Matei Varga si a violocelistei Laura Buruiana, a stirnit uralele publicului. Violonistul si compozitorul Vlad Maistorovici, stabilit la Londra, unde studiaza in prezent la Royal College of Music, a interpretat doua piese, „Sonata pentru vioara si pian” a Ioanei Tiberian (impreuna cu Bogdan Dulu), precum si propria compozitie, „Monument. Tribut lui Enescu”, care a incheiat recitalul.

Acesta este cel de al treilea concert in ultima luna sustinut de Matei Varga, care se confirma rapid drept unul dintre artistii cei mai promitatori ai acestei generatii: new-yorkezii au putut urmari debutul sau la Carnegie Hall, ca si interpretarea unei sonate de Enescu intr-un program special prezentat la Mannes College (un CD Enescu in interpretarea lui Matei Varga va fi lansat de renumita casa de inregistrari Naxos in 2009).

Violoncelista Laura Buruiana, o prezenta pregnanta pe scena, a fost una dintre favoritele publicului, interpretarile ei fiind deopotriva dramatice si pline de intensitate emotionala, ca in „Sonata pentru violoncel si pian” a Sabinei Ulubeanu, cintata impreuna cu Matei Varga.

Concertul a avut un inceput poetic: pianistul Bogdan Dulu, in prezent masterand la Mannes College in New York, a interpretat lucrarea lui Ciprian Costin, „Basme romanesti. Suita pentru pian in stil popular romanesc”, precum si rezonanta lucrare a Anei Szilágyi, „Sonoritati”. Fiind cel mai tinar dintre compozitorii prezentati, Costin, in prezent student la Iasi, va studia de anul viitor la Berklee School of Music in Boston. Acompaniata de Andrei Licaret, mezzo-soprana americana Annie Rosen, recent absolventa a Yale College, si actualmente masteranda la Mannes College, a interpretat cu abilitate in limba romana emotionantele „Lieduri pentru mezzo-soprana si pian”, semnate de compozitorul clujean Serban Marcu, pe versurile lui Lucian Blaga. Licaret, student al legendarului Leon Fleischer la prestigiosul Conservator Peabody din Baltimore, a interpretat de asemenea piesa plina de atmosfera a Dianei Rotaru „Preludiu parizian nr.1. Debumessquisse”, precum si complexa piesa a Dianei Iulia Simon, „Mozaic”.

Prezenta la concert, fondatoarea celebrei agentii Young Concert Artists, Susan Wadsworth, promotoare de tinere talente internationale in America, si-a declarat entuziasmul si interesul pentru o parte dintre interpreti, se arata in comunicatul ICR New York.

Reunind pentru prima data compozitori de muzica contemporana si interpreti de valoare ai tinerei generatii, proiectul „Under 30” al ICRNY deschide calea unor viitoare initiative similare in alte orase ale lumii, dar si in Romania.