In perioada 21-26 aprilie 2009 se va desfasura la Dortmund Festivalul International de Film pentru Femei 2009 (FIFF), dotat cu un premiu de 25.000 euro, informeaza Institutul Cultural Roman „Titu Maiorescu” din Berlin. Tema propusa pentru viitoarea editie este „Libertate”. In cadrul FIFF - care are ca scop promovarea regizoarelor de film deja consacrate - exista doua sectiuni internationale: cea dedicata filmelor de lung metraj si sectiunea „Fokus”, consacrata filmelor tematice.

Inscrierile pentru sectiunea „Filme de lung metraj” se pot face pana in 10 ianuarie 2009, prin internet, urmand ca filmele sa fie transmise ulterior organizatorilor, pana la data de 31 martie 2009. Filmele inscrise in festival trebuie sa intruneasca conditii tehnice de proiectie in cinematograf si sa aiba o durata de cel putin 65 de minute. Sunt acceptate productii independente (nu si cele produse pentru examenele din cadrul facultatilor de film), realizate cu cel mult 24 de luni inaintea datei inceperii festivalului. Filmele trebuie sa fie in limba originala, cu subtitrare in germana sau engleza, si sa nu fi fost prezentate in cadrul altor festivaluri de film din Germania (exceptie fac festivalurile de categoria A). Este exclusa inscrierea unor filme deja prezentate in cinematografele din Germania.

Sectiunea „Fokus” se va axa in 2009 pe prezentarea filmelor cu tematica „Libertate”. Pot fi inscrise productii apartinand oricarui gen, fara limitari privind durata acestora sau anul in care au fost realizate. Termenul-limita pentru inscrierea pe internet este 28 noiembrie 2008, materialele de prezentare putand fi trimise organizatorilor pana la sfarsitul lunii martie 2009. Se vor trimite: o copie a filmului (DVD sau VHS), cu subtitrare in limba germana sau engleza, un sinopsis, biografia si filmografia regizoarei, fotografii cu imagini din film, o fotografie a regizoarei, material de presa, lista de dialoguri.

Informatii suplimentare privind participarea la festival, detaliile tehnice precum si formularul de inscriere online (in germana si engleza) se gasesc pe site-ul www.frauenfilmfestival.eu

FIFF a fost initiat in urma fuziunii altor doua festivaluri de film renumite in anii 1980, „Feminale“ si „Femme totale“, si este organizat anual in Dortmund sau Köln. Pe langa prezentarile de film si concursul propriu-zis, in cadrul FIFF au loc diverse workshop-uri si forumuri de discutii pentru femei care lucreaza in domeniul filmului: regizoare, scenariste, compozitoare de muzica de film, etc.