O piramida veche de 4.300 de ani a fost descoperita in necropola Saqqara, la circa 20 de kilometri in sudul capitalei Cairo, a anuntat ministrul egiptean al culturii, Faruk Hosni, citat de AFP.

Expertii estimeaza ca piramida a avut, initial, o inaltime de 14 metri si a fost construita pentru regina Sesheshet, mama faraonului Teti, fondatorul celei de a sasea dinastii a vechiului imperiu.

Baza piramidei a fost descoperita la 20 de metri sub nisipuri. De asemenea, arheologii au descoperit si un pasaj de acces la camera mortuara.

Din pacate, nu arheologii au fost cei care au ajuns primii la piramida. "Se pare ca piramida a fost jefuita in trecut", a afirmat ministrul egiptean al culturii.

"Singura regina a carei piramida nu fusese descoperita este Sesheshet si sunt sigur ca este vorba de piramida ei", a spus arheologul-sef egiptean, citat de Mediafax.

Dinastia a sasea, o perioada de conflicte in cadrul familiei regale egiptene si de erodare a puterii centrale, este considerata a fi ultima a Vechiului Regat. Dupa aceasta, Egiptul a decazut in saracie si neliniste sociala.

Anterior, arheologii au mai descoperit doua piramide construite pentru doua sotii ale regilor, insa nu au gasit niciodata un mormant apartinand lui Sesheshet.

Fara varf si cu o inaltime de cinci metri, piramida avea original 14 metri inaltime, iar laturile masurau 22 de metri.

Piramida, care a fost a 118-a construita in Egipt, a fost descoperita in apropierea celei mai vechi piramide din lume, la Saqqara, locul de inmormantare al vechilor regi egipteni.

Monumentul a fost initial acoperit cu un invelis de calcar alb adus de la Tura.

Arheologii intentioneaza sa intre in camera mortuara a piramidei in urmatoarele doua saptamani.

Imensa necropola Saqqara, folosita fara intrerupere pe toata perioada Egiptului antic, pana la epoca romana, adaposteste si cea mai veche piramida descoperita vreodata, cea construita de Imhotep pentru faraonul Djeser, cu circa 2.700 de ani I.C.