Programul curatorial „Amprenta” continua la Centrul National al Dansului - Bucuresti (CNDB) cu artistul Cosmin Manolescu. „Amprenta” lui Cosmin Manolescu se va desfasura intre 14-30 noiembrie si va sta sub semnul dialogului. Proiectul „Amprenta“ a inceput in luna martie cu Razvan Mazilu dupa care au urmat coregrafii Mihai Mihalcea (1-23 mai), Brynjar Bandlien (25 mai -15 iunie), Vava Stefanescu (10-30 septembrie), Florin Fieroiu (in luna octombrie) si Cosmin Manolescu (in luna noiembrie).

Artistii invitati in anul 2008 sint coregrafi consacrati despre care publicul are inca o imagine fragmentata sau poate incompleta. Prin punerea intr-un context unitar si adecvat, „Amprenta” participa la crearea unor repere culturale.

"... Cred ca in acest moment dialogul este necesar si esential pentru dezvoltarea dansului in Romania si pentru crearea unei comunitati solidare si puternice. De aceea, “Amprenta” pe care o propun artistilor, publicului si criticilor de dans este una dedicata DIALOGULUI. Unui dialog sincer, fara prejudecati si resentimente, intre artisti si public, intre artisti si criticii de dans, intre artisti si artisti, intre finantatori si operatori culturali. O amprenta cu spectacole, filme de dans, discutii informale, proiecte experimentale si, in final, cu masa rotunda “Ce ne place, Ce sustinem, Ce difuzam, Ce incurajam si de ce?“, este invitatia coregrafului Cosmin Manolescu.

Evenimentul ce deschide „Amprenta.Dialog” este un showcase de dans contemporan - initiativa a Fundatiei Proiect DCM, realizata in parteneriat si cu sprijinul financiar al CNDB.

(programul complet la www.cndb.ro)

“Showcase 2008. Selectia de toamna” este prima etapa in realizarea unui proiect de mai mare anvergura, festivalul de dans romanesc “Invitation Dans.RO 2009”, care se va desfasura la Bucuresti, intre 5 si 7 iunie 2009. Scopul principal al festivalului este promovarea dansului contemporan romanesc prin intermediul retelelor importante de programatori din Europa si Statele Unite ale Americii. „Showcase 2008. Selectia de toamna” urmareste sa aduca impreuna in acelasi context spectacole de facturi si stiluri diferite, dorind sa puna in valoare diversitatea din dansul romanesc. Aceasta va permite intilnirea intre coregrafi, va incuraja dialogul si viitoarele colaborari. Cred ca o astfel de intilnire si in acelasi timp competitie de stiluri, surse de inspiratie si tendinte este foarte necesara. De aceasta vor beneficia artistii, publicul si criticii de dans.”, declara Gabriela Tudor (initiator al proiectului “Showcase 2008. Selectia de toamna"/“Invitation Dans.RO 2009”).

Programul spectacolelor propuse de Cosmin Manolescu la CNDB cuprinde:

14 – 17 noiembrie, CNDB, Sala Ronda si Studio 2

“Showcase 2008. Selectia de toamna” (programul complet la www.cndb.ro)

15 noiembrie, CNDB, Studio 2, ora 19:30

“Cvartet pentru o lavaliera’’

Concept : Vava Stefanescu

16 noiembrie, CNDB Mediateca, ora 16:00

Talk.Show cu criticul Philippe Verielle: Despre dansul contemporan francez

19 noiembrie, CNDB, Sala Ronda, ora 20:00

“Miercurea lejera – idei afirmate performativ’’

Un concept de Maria Baroncea si Eduard Gabia

22 si 23 noiembrie, CNDB, Sala Ronda, ora 20:00

“Supersomething” – work in progress

Conceptie si directie artistica: Cosmin Manolescu

27 noiembrie, CNDB, Sala Ronda, ora 20:00

“C de la B’’ (film de dans)

Regia si coregrafia: Alain Platel

29 noiembrie, CNDB, Sala Ronda, ora 20:00

“Dreams.land’’

Coregrafia : Cosmin Manolescu

30 noiembrie, CNDB, Mediateca, ora 11:00 – 18:00

‘’Ce ne place, Ce sustinem, Ce difuzam, Ce incurajam si de ce?’’ – masa rotunda

O privire critica asupra dansului contemporan romanesc, cu participarea criticilor de dans: Liana Tugearu, Mihaela Michailov, Gina Serbanescu, Anca Rotescu, Iulia Popovici

Proiectul curatorial „Amprenta” presupune in anul 2008 acordarea unui mandat curatorial unui numar de sase coregrafi independenti, invitati sa conceapa si sa organizeze cite trei saptamini din stagiunea de spectacole a CNDB. Implicarea coregrafilor independenti in programul CNDB este, poate, echivalentul „artistilor asociati”, sistem practicat in multe institutii de dans din Europa, care raspunde unei nevoi de descentralizare a viziunii artistice si diversificare a continutului curatorial, in conditiile in care identitatea CNDB s-a caracterizat, programatic si de la bun inceput, tocmai prin accesul liber al tuturor artistilor, diversitatea estetica si pluralismul discursurilor artistice.