Vineri, 21 noiembrie, de la ora 19, la Institutul Cultural Roman are loc editia locala a Festivalului international de scurtmetraje Betting on Shorts. Evenimentul – subintitulat More than a Eurovision of Short Films – este organizat simultan in 13 orase din Europa: Atena, Barcelona, Bucuresti, Istanbul, Londra, Maribor, Napoli, Novi Sad, Paris, Poznan, Stockholm, Salonic, Wiesbaden. Potrivit ICR, tema editiei din acest an este una de o perpetua actualitate: Bani ! Bani ! Bani !

Originalitatea Festivalului Betting on Shorts consta in faptul, spre deosebire de alte manifestari de gen, aici publicul nu este “simplu spectator”: cei prezenti in sala sunt invitati sa parieze, inainte de vizionare, pe filmul care va fi desemnat castigator. In acest scop, incepand cu data de 15 noiembrie, trailerele filmelor selectionate pentru competitia finala, impreuna cu informatii despre ele (sinopsis, scurta biografie a regizorilor, s.a.) sunt disponibile pe pagina web dedicata evenimentului (www.icr.ro/betting), precum si pe pagina organizatorului principal (www.bettingonshorts.com).

Pe 21 noiembrie, de la ora 19.00, trailerele scurtmetrajelor vor fi proiectate la ICR, iar spectatorii isi vor putea depune pariurile. Proiectia scurtmetrajelor va incepe la ora 20:30. La finalul proiectiei, juriile din fiecare oras partener, formate din cineasti si critici de film, vor desemna castigatorul local. In aceeasi seara, dupa centralizarea voturilor la Londra, se va anunta castigatorul competitiei.

Juriul romanesc este format din criticii Irina-Margareta Nistor si Andrei Gorzo si regizorul Marian Crisan. Printre cele 17 scurtmetraje care au fost selectionate pentru competitia finala din acest an se numara si Advertising, in regia lui Florin Piersic jr.

Potrivit organizatorilor, la Bucuresti, 10 persoane dintre cele care au pariat corect, precum si o persoana care a pariat pe filmul votat de juriul local, alese prin tragere la sorti, vor fi rasplatite cu premii oferite de ICR, UCIN si Metropolis Film.

Betting on Shorts (BoSs) este un festival competitiv de scurtmetraje care se desfasoara anual, simultan, in mai multe orase din lume. Prima editie a BoSs a avut loc in 2005 sub forma unei competitii anuale de scurtmetraje organizata in cadrul Institutului de Arte Contemporane (ICA) din Londra. In fiecare an organizatorii lanseaza o invitatie catre cineastii din toata lumea. In competitie sunt acceptate filme de scurtmetraj a caror durata nu depaseste 10 minute. In urma selectiei, in jur de 15 scurtmetraje sunt alese pentru competitia finala, care are loc simultan in toate orasele participante. Primele trei editii au avut urmatoarele teme: Playtime, Vacancy si Mad or bad. Marele premiu al Festivalului, in valoare de 500 de lire sterline, este oferit de catre organizatorii principali ai BoSs, cu sediul la Londra, cu scopul de a sprijini proiectele viitoare ale regizorului.