Europa il omagiaza pe Nicolae Iorga la Venetia

de D.S.     HotNews.ro
Vineri, 7 noiembrie 2008, 14:40 Actualitate | Cultură


Nicolae Iorga, istoric, scriitor, om politic, profesor universitar si academician, personalitate marcanta a culturii romanesti a secolului XX va fi omagiat la Venetia in cadrul congresului international „Romania, Sud-Estul European, Europa Central-Rasariteana: modernizare si reforme in secolele XIX si XX” ce se va desfasura in zilele de 12 si 13 noiembrie, informeaza Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica (IRCCU) de la Venetia.

Comunicarile, dezbaterile si manifestarile protocolare vor fi gazduite de aula „Mario Baratto” a Universitatii Ca’ Foscari din Venetia si de sala de conferinte „Marian Papahagi” a Institutului Roman.

Lucrarile vor fi deschise de Pier Francesco Ghetti, rectorul Universitatii Ca’ Foscari din Venetia, Bianca Valota, profesor la Universitatea din Milano, si Monica Joita, director interimar al Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia.

La 80 de ani de la initiativa lui Nicolae Iorga de a infiinta la Venetia un „institut artistic si istoric” – numit familiar pana astazi de catre venetieni „Casa Romana” – actualul Institut de Cultura si Cercetare Umanistica a luat initiativa de a-i reuni pe cei mai importanti specialisti la momentul actual in istoriografia Sud-Estului european, disciplina ce i-a numarat printre fondatorii sai pe cel mai mare istoric al romanilor.

Pentru prima data, la aproape 20 de ani de la caderea Cortinei de Fier, se vor intalni la Venetia pentru a discuta despre istoria si actualitatea conceptului si a disciplinei: Horst Haselsteiner (Universitatea din Viena, presedintele Comisiei Internationale de Studii Istorice Slave a Comitetului International de Stiinte Istorice), Bianca Valota (Universitatea din Milano, secretarul general al Comisiei Internationale de Studii Istorice Slave a Comitetului International de Stiinte Istorice), Dušan Kováč (vicepresedintele Academiei Slovace din Bratislava), Milen Semkov (Universitatea din Sofia), Ivo Goldstein (Universitatea din Zagreb), Frank Hadler (Geisteswissenschaftliches Zentrum und Kultur Ostmitteleuropas, Leipzig), Vintila Mihailescu (directorul Muzeului Taranului Roman din Bucuresti), Zoltan Szasz (Academia Ungara din Budapesta), Aldo Ferrari (Universitatea Ca’ Foscari din Venetia), Andrei Pippidi (Universitatea din Bucuresti), Francesco Guida (Universitatea Roma3), Giulia Lami (Universitatea din Milano), Joze Pirjevec (Universitatea din Trieste), Rita Tolomeo (Universitatea Roma1), Ion Bulei (Universitatea din Bucuresti), Krzysztof Makowski (Universitatea din Poznan).

Acest eveniment stiintific si academic de anvergura europeana a fost precedat de masa rotunda din data de 4 noiembrie, pe tema „Europa Centrala - realitate geopolitica sau utopie culturala?”, organizata de Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia in cadrul „Anului Dialogului Intercultural”, informeaza IRCCU.

Congresul international de la Venetia va reafirma, totodata, traditia istoriografica romaneasca si va racorda colaborarile la nivel international in vederea crearii, la Institutul Roman, a unui nucleu de cercetare si contacte profesionale in domeniu. In acest mod, Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia urmareste sa isi consolideze pozitia in circuitul universitar si academic de elita din Europa.
    
Evenimentul este organizat de Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica (IRCCU) de la Venetia, in parteneriat cu Departamentul de Stiinte Istorice Slave al Universitatii din Milano si cu Centrul de Studii pentru Europa Orientala (CIRSS). Evenimentul beneficiaza de patronajul Comisiei Internationale de Studii Slave a Comitetului International de Stiinte Istorice de la Geneva, al Universitatii Ca’ Foscari din Venetia si al Universitatii din Milano si se bucura de sprijinul financiar al Institutului Cultural Roman.

277 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version