Ruxandra Novac si Daniel Banulescu vor fi prezentati publicului ceh din Praga, Plzen si Olomouc, alaturi de reprezentanti ai liricii contemporane din Cehia in cadrul Festivalului International de Poezie „Zilele Poeziei 2008”, zilele dedicate poeziei contemporane romanesti ce se desfasoara in perioada 11 – 14 noiembrie. Cei doi poeti romani vor fi prezenti la deschiderea festivalului si vor recita in cadrul lecturilor publice, pe 12 noiembrie la sediul ICR Praga, pe 13 noiembrie la Cafeneaua Literara Jablon din Plzen, pe 14 noiembrie la Universitatea „Palacky” din Olomouc.

Totodata, in cadrul Festivalului, ICR Praga lanseaza pe 11 noiembrie proiectul de promovare a literaturii romane, „Poezie pentru calatori”. Campania de promovare a poeziei romanesti contemporane in mijloacele de transport in comun din Praga se va derula timp de o luna, in perioada 11 noiembrie – 11 decembrie. Campania consta in prezentarea publicului ceh a poetilor romani tradusi in ceha pe parcursul ultimilor doi ani: Robert Serban, Sorin Ghergut, Ileana Malancioiu, Ioana Ieronim, Ioan Es. Pop, Elena Vladareanu, Claudiu Komartin, Razvan Tupa, Elena Stefoi, Denisa Piscu, Emil Brumaru, Adrian Popescu, Adrian Alui Gheorghe, Angela Baciu-Moise, Vasile Baghiu, Attila F. Balasz, Andrei Bodiu, Hanna Bota, Ion Cristofor, Nichita Danilov, Gellu Dorian, Gabriel Chifu, Zsolt Karacsonyi, Ioan Moldovan, Alexandru Musina, Janos Denes Orban, Mircea Petean, Ion Petras, Cassian Maria Spiridon, Dinu Virgil, Marius Ianus, T.O. Bobe, Domnica Drumea. Poeziile acestora vor aparea sub forma de afise in mijloacele de transport in comun din Praga. Astfel, calatorii vor putea sa citeasca din creatiile romanesti contemporane in timpul deplasarii cu metroul sau tramvaiul.

Festivalul international de poezie „Zilele Poeziei 2008”, aflat la cea de-a X-a editie, se desfasoara in acest an sub motto-ul „Sa vezi lumea intr-un fir de nisip” (William Blake). In perioada 10 – 23 noiembrie, in peste 40 de localitati de pe teritoriul Republicii Cehe, invitati din Algeria, Argentina, Franta, Germania, Ungaria, Irlanda, Polonia, Romania, Slovacia, Tara Galilor vor participa la serile de lectura si la dezbaterile pe tema fenomenului poetic la nivel european si nu numai, informeaza comunicatul ICR Praga.