Prima seara a Festivalului International de Literatura de la Bucuresti debuteaza cu tema Eastern Promises. Avind ca interfata povestirile unui est- european „de adoptie”, irlandezul Philip O Ceallaigh, invitat special al festivalului, dezbaterile urmaresc sa creeze posibilitatea unui joc de perspective asupra Europei Rasaritene.

Moderatorii Bogdan-Alexandru Stanescu si George Onofrei impreuna cu participantii la dezbatere, scriitori din Romania, T.O. Bobe, Mitos Micleusanu, Costi Rogozanu si invitatul Philip O Ceallaigh vor incerca sa stabileasca ce are de oferit Europa de Est unui tinar scriitor si cum se poate ea transforma, dintr-un loc din care vrei sa fugi, intr-unul spre care iti doresti sa te indrepti, ca sursa de inspiratie.

Potrivit organizatorilor programul primei seri cuprinde:

• Prezentarea proiectului Re-Writing the Map of Europe. Our Private Wars: Bogdan-Alexandru Stanescu

• Cuvint introductiv: E.S. John Morahan, Ambasadorul Irlandei in RomAnia

• Lectura, in limba engleza, Philip O Ceallaigh – din volumul aflat in curs de aparitie la Editura Penguin (UK)

• Lectura in limba romana a fragmentului citit de Philip O Ceallaigh: Anca Baicoianu (traducerea fragmentului: Ana-Maria Lisman)

• Dramatizare din My Secret War: actorul irlandez Simon Toal, venit in RomAnia cu sprijinul oferit de Department of Foreign Affairs of Ireland

• Open talk

• Cocktail oferit de Ambasada Irlandei

Festivalul International de Literatura de la Bucuresti, un proiect conceput si coordonat de Oana Boca, Vasile Ernu si Bogdan-Alexandru Stanescu, are loc la Muzeul Taranului Roman / Clubul Taranului (Soseaua Kiseleff, nr. 3), in perioada 29-31 octombrie, cu incepere de la ora 18.00. Intrarea este libera.

Potrivit organizatorilor, Festivalul International de Literatura de la Bucuresti, primul de acest gen din Romania, isi propune "sa aduca impreuna, timp de trei zile, acesti scriitori, impreuna cu gazdele lor din Romania. Ne dorim in primul rind sa dam nastere unui dialog intre scriitorii romani si invitatii lor. Diversitatea este conceptul ce sta la baza teoretica a intilnirilor, organizatorii vrind sa deconstruiasca ideea preconceputa ca un trecut asezat sub circumstante istorice asemanatoare va da nastere unor produse culturale identice."