O selectie a celor mai bune filme romanesti din toate timpurile va fi prezentata in Israel, in cadrul Retrospectivei Filmului Romanesc organizata de Institutul Cultural Roman, in parteneriat cu Cinematecile din Ierusalim, Tel Aviv si Haifa, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei din Romania si al Arhivei Nationale de Filme din Romania.

Potrivit ICR Tel Aviv, in perioada 10 noiembrie – 10 decembrie 2008, publicul cinefil din Israel va avea posibilitatea sa vizioneze, in salile cinematecilor din Ierusalim, Tel Aviv si Haifa, filme de referinta pentru istoria cinematografiei romanesti (lung-metraje, scurt-metraje, documentare, filme de animatie, jurnale de actualitati).

Lung-metrajele au fost alese pe baza Topului Filmului Romanesc intocmit de Asociatia Criticilor de Film din Romania. Vor fi prezentate 18 lung-metraje, de la Padurea spinzuratilor (1964, regia Liviu Ciulei, premiul pentru cel mai bun regizor la Cannes in 1965) pana la Boogie (2008, regia Radu Muntean, prezentat anul acesta in selectia Quinzaine de Realisateurs la Cannes). Intre acestea se regasesc atat filme selectionate sau premiate la mari festivaluri internationale (cum ar fi Nunta de piatra – 1971, Dan Pita si Mircea Veroiu; 4 luni, 3 saptamani si 2 zile – 2007, Cristian Mungiu; Saltimbancii – 1981, Elisabeta Bostan; Moartea Domnului Lazarescu – 2005, Cristi Puiu; E Pericoloso Sporgersi – 1993, Nae Caranfil si altele), cat si filme cenzurate de regimul comunist, dar de o deosebita valoare artistica (Meandre – 1967, Mircea Saucan; Reconstituirea – 1970, Lucian Pintilie).

In deschiderea lung-metrajelor vor fi prezentate filme de animatie de Ion Popescu Gopo (a carui Scurta istorie a fost distins cu Palme d'Or pentru cel mai bun film de scurt-metraj la Cannes in 1957), cateva scurt-metraje (printre care scurt-metrajele de debut ale regizorilor Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Cristi Puiu) dar si cateva jurnale de actualitati din anii 1950-1970, ce vor introduce spectatorul israelian in atmosfera Romaniei comuniste. O sectiune speciala in aceasta Retrospectiva este dedicata filmului documentar romanesc, de o exceptionala calitate, dar mai putin cunoscut publicului international.

Costel Safirman, curatorul Retrospectivei, precizeaza: „Vrem sa oferim publicului israelian sansa de a cunoaste, in profunzime, o cinematografie in miscare, cu un trecut nu lipsit de dramatism (dar si de valori !) care si-a incredintat destinul in mana unor tineri – asa cum s-a dovedit – de nadejde”. Selectia filmelor din aceasta Retrospectiva puncteaza tendintele si continuitatea scolii cinematografice romanesti, asa cum precizeaza criticul si istoricul de film Cristina Corciovescu: „(…) intre judecata tinerilor si cea a varstnicilor critici nu exista hiatusul pe care il credeam; (…) neorealismul romanesc actual isi are radacinile in filme precum Reconstituirea, Secvente, Proba de microfon”.

La evenimentele organizate in cadrul Retrospectivei sunt invitati sa participe criticii de film Cristina Corciovescu si Magda Mihailescu, actrita Anamaria Marinca, regizorii Cristian Mungiu, Elisabeta Bostan, Iosif Demian, Dan Pita, Laurentiu Damian, Copel Moscu, Hanno Hoefer. Pe langa proiectii de filme, programul Retrospectivei cuprinde intalniri ale invitatilor cu publicul israelian, o conferinta de presa si o intalnire la Cercul Cultural din Ierusalim.

In data de 10 noiembrie, la ora 12.00, la sediul ICR Tel Aviv va avea loc o conferinta de presa cu participarea regizorilor Elisabeta Bostan, Cristian Mungiu, Laurentiu Damian si Hanno Hoefer, a actritei Anamaria Marinca, a criticilor de film Cristina Corciovescu si Magda Mihailescu.

Filmul "Occident" va fi prezentat in deschiderea Retrospectivei, in prezenta regizorului Cristian Mungiu, la Cinematecile din Tel Aviv (10 noiembrie ora 21.30) si la Ierusalim (11 noiembrie ora 20.00). La Cinemateca din Haifa va avea loc la 16 noiembrie ora 19.30 o proiectie festiva cu filmul "Nunta de piatra" in prezenta regizorului Dan Pita si a operatorului Iosif Demian.

Cercul Cultural din Ierusalim, din cadrul Cinematecii din Ierusalim, gazduieste in data de 14 noiembrie la ora 11.00 o intalnire cu publicul, in limba romana, cu participarea criticilor de film Cristina Corciovescu si Magda Mihailescu, a actritei Anamaria Marinca precum si a regizorilor Iosif Demian, Dan Pita, Laurentiu Damian, Copel Moscu, informeaza ICR Tel Aviv.