O expozitie inedita dedicata pictorului Horia Bernea va fi vernisata joi, 30 octombrie, la ora 17.00, in Sala Irina Nicolau a Muzeului Taranului Roman din Bucuresti. Lucrarile expuse sunt in marea lor majoritate daruri pe care pictorul le-a facut prietenilor: schite, desene, acuarele, lucrari mici, uneori fragmentare, care pastreaza in ele urma gestului neincheiat si caldura unui dialog oricand posibil de a fi reluat.

Intre doua respiratii, Horia Bernea asternea pe hartie idei, ganduri, nedumeriri, nemultumiri, sperante si solutii pentru Muzeul sau; le exprima la fel de bine in scris (cu caligrafia sa inconfundabila, de scoala veche, dar foarte expresiva) sau in desen. Cele mai interesante sunt lucrarile in care, cu acelasi toc (cu cata atentie isi alegea si ingrijea penitele si pensulele!) scria si desena pe aceeasi foaie de hartie.

Deasemenea, sambata, 6 decembrie, de Sfantul Nicolae, va fi lansat caietul HORIA BERNEA. 70 de ani, 70 de pagini. Texte si desene inca neprivite.

Expozitia va ramane deschisa pana pe 15 decembrie, de marti pana duminica, intre 10:00 si 18:00. Intrarea este libera.

Horia Bernea s-a nascut pe 14 septembrie 1938, la Bucuresti, fiu al sociologului si etnologului Ernest Bernea. In perioada 1957 - 1959 Horia Bernea a urmat Facultatea de Matematica si Fizica a Universitatii Bucuresti, intre 1959 si 1962 – Scoala Tehnica de Arhitectura, iar intre 1959 si 1962 – Institutul Pedagogic (sectia Desen). A debutat public in 1965, in Cenaclul Tineretului al Uniunii Artistilor Plastici.

El a detinut intre anii 1990-2000 functia de director general al Muzeului Taranului Roman.

Horia Bernea s-a savirsit din viata la Paris, in seara zilei de 4 decembrie 2000