Peste 300.000 de euro pentru un manual japonez bogat ilustrat, datand din secolul al XIX-lea, aproape 30.000 de euro pentru o "Istorie naturala a broastelor", scrisa in limba latina: in plina criza financiara, cartile vechi raman o valoare sigura, sustin buchinistii.

  • Criza sau nu, colectionarii de carti sunt nesatui

Intr-un spatiu linistit, ceva mai izolat de tumultul de la Targul de Carte de la Frankfurt, anticarul olandez Laurens Hesselink isi atinteste ochii asupra cartii "Japonia", opera monumentala a naturalistului german Philipp Franz von Siebold, pentru care pretinde nici mai mult nici mai putin decat 300.000 de euro.

Targul de Carte de la Frankfurt, cel mai mare eveniment dedicat pietei mondiale de carte, ce are loc in perioada 15-19 octombrie, gazduieste, din 2005, un stand consacrat cartilor antice.

"Este mai avantajos sa cumpar carti vechi decat actiuni la o banca", spune surazator Laurens Hesselink. "Desigur, de ceva timp piata este mai calma, dar sectorul nostru face mereu fata", sustine acesta. "Criza sau nu, colectionarii sunt nesatui", a declarat anticarul olandez pentru AFP.

Tinand in mana o editie veche apartinand marelui ganditor olandez Erasmus, el adauga: "Aceasta carte are mai mult de 500 de ani. Dupa atata timp, cred ca putem vorbi de o valoare certa."

  • Cartile scumpe, la adapost de fluctuatiile economice

Cativa metri mai incolo, berlineza Elvira Tasbach isi prezinta cu entuziasm colectia sa de manuscrise. Ultima ei pasiune: colectarea de manuale de calcul, scrise cu stiloul si decorate cu tot felul de ilustratii mai mult sau mai putin fanteziste.

A studia regula de trei simpla de pe unul dintre aceste documente, care dateaza chiar si din secolul al XVII-lea, poate valora pana la 4.000 de euro. Ea isi afiseaza, de asemenea, seninatatea fata de criza economica actuala, chiar daca diagnosticul sau este unul mai nuantat. "Cartile cele mai scumpe, care depasesc 5.000 sau 10.000 de euro, se vand tot timpul, iar pretul lor va creste mereu", asigura Tasbach.

Este, de exemplu, cazul primelor editii rare ale marilor romancieri precum Franz Kafka sau Thomas Mann, ca sa nu mai vorbim de Goethe sau altii, precum Schiller: "Starurile", cum le spune Elvira Tasbach.

Fara a pune la socoteala schitele unor pictori cunoscuti sau chiar textele unor compozitii muzicale de valoare, pe 9 octombrie a.c., in plin colaps economic mondiale, pretul manuscrisului original "Amsterdam", al lui Jacques Brel, a sarit peste 100.000 de euro.

"La acest nivel, suntem pe domeniul luxului, protejati de fluctuatiile economice. Cu cat mai scump, cu atat mai bine!", exclama Elvira Tasbach.

Dar, in opinia Elvirei Tasbach, lucrurile se complica pentru cartile vechi, dar mai putin prestigioase. "La preturi mici sau medii, pana la 2.000 de euro pe carte, vanzarile sunt in scadere". "Clientela traditionala pentru aceste carti e pe moarte. Nu cu mult timp in urma, orice profesor universitar cauta sa aiba o biblioteca frumoasa, plina cu carti vechi. Nu mai este cazul acum", se plange ea.

  • Raspandirea vanzarilor de carti online, adevarata criza

Aceste carti vechi si "ieftine" sunt specialitatea Giuseppinei Biggio, anticar din Torino. Ea vinde in principal carti de la 220 de euro, precum "Studii geologice si fizice asupra suvoaielor de apa din puturile forate sau din fantinile artificiale", din 1829, pana la 1.800 de euro pentru o carte italiana, din 1567, despre fortificatiile militare. "Perioada nu este una fasta", se lamenteaza ea. "Am incercat in special sa ma dezvolt cu ajutorul vanzarilor pe Internet", explica italianca.

Internetul este, din contra, inamicul declarat al Elvirei Tasbach. "Pentru noi, adevarata criza este raspandirea vanzarilor online, ceea ce face ca aceste carti vechi sa fie mult mai usor de gasit si, prin urmare, mai ieftine", explica berlineza. "Inainte, cand un pasionat gasea o carte care il interesa, mi-o cumpara imediat. Acum, cauta politicos prin librarie, si, intors acasa, incearca sa gaseasca o oferta mai buna pe internet", sutine Tasbach.