"Scurta si minunata viata a lui Oscar Wao" de Junot Diaz, romanul recompensat, in urma cu numai 5 luni, cu Premiul Pulitzer pentru Literatura pe anul 2008, va apare saptamina aceasta in traducere in colectia „Biblioteca Polirom”, informeaza editura. Scriitorul dominicano-american Junot Diaz este plasat de critici intre cei mai buni 20 de scriitori ai secolului XXI. Publicat in toamna lui 2007, "Scurta si minunata viata a lui Oscar Wao" (traducere de Daniela Rogobete) este cea de-a doua carte a tinarului scriitor, dupa volumul de povestiri Drown cu care a debutat in 1996.

Oscar Wao, protagonistul cartii, este un dominican supraponderal, tocilar de ghetou si impatimit de jocurile video si romanele SF. In casa lui din New Jersey, unde locuieste cu mama de moda veche si cu sora rebela, Oscar viseaza ca va deveni un J.R.R. Tolkien postcolonial si, mai ales, ca va descoperi dragostea. Dar asta s-ar putea sa nu se intimple niciodata, din cauza blestemului fuku, care urmareste familia lui Oscar de generatii intregi, condamnindu-i pe membrii acesteia la inchisoare, tortura, accidente tragice sau iubiri nefericite. Si daca nu fuku este cel vinovat de atitea rele, atunci probabil e vorba de tentaculele dictatoriale ale lui Trujillo, impinzind infernal si absurd o lume intreaga, chiar si dincolo de mormint. Iar Oscar, inca asteptind primul sarut, este doar cea mai recenta victima a... vietii. Viata despre care Diaz scrie cu o tandrete si o energie uluitoare, ilustrind, prin aceasta experienta dominicano-americana, capacitatea nesecata, profund umana, de a persevera in fata chinului si durerii, informeaza editura Polirom.

Junot Diaz s-a nascut in 1968 la Santo Domingo, Republica Dominicana. La virsta de sase ani s-a mutat cu familia in America, la New Jersey, unde a avut parte de ani intregi de saracie. In timpul facultatii cunoaste o serie de scriitori de renume, printre care Toni Morrison, iar acestia il incurajeaza sa se orienteze spre o cariera literara. In prezent este profesor de creatie literara la MIT si redactor coordonator la Boston Review. Volumul de povestiri Drown, cu care Junot Diaz a debutat in 1996, a constituit un adevarat eveniment literar ceea ce i-a adus distinctia PEN/Malamud Award.

Junot Diaz intra in colectia „Biblioteca Polirom” alaturi de alti scriitori recompensati de-a lungul timpului cu Premiul Pulizer pentru roman: Ernest Hemingway, William Faulkner, Saul Bellow, Norman Mailer, John Steinbeck, Michael Cunningham, Philip Roth, John Kennedy Toole, John Cheever.