Institutul francez din Bucuresti este gazda lansarii volumului de versuri Floarea de menghina de Svetlana Carstean. Volumul, aparut in colectia „Poezie” de la Cartea Romaneasca, a avut un destin cu totul special, aparitia sa fiind intirziata cu 10 ani. Poemul care da si titlul volumului, Floarea de menghina, a aparut pentru prima oara in 1995, in volumul colectiv Tablou de familie. Desi publicata tirziu, poezia Svetlanei Carstean, structurata in jurul a doua teme, comunism si feminitate, nu-si pierde din prospetime. Evenimentul lansarii va avea loc marti, 30 septembrie 2008, la ora 19:00.

Alaturi de autoare, vor prezenta volumul Simona Popescu, Mircea Cartarescu, Cristian Tudor Popescu si T.O. Bobe. Va avea loc si o lectura bilingva din volumul Floarea de menghina. In limba romana va citi autoarea, iar in limba franceza Fanny Chartres, care a tradus citeva poeme din volum.

Mircea Cartarescu considera ca Svetlana Carstean si-a intirziat cu zece ani debutul doar ca sa se arate azi „intr-o haina mai originala si mai stralucitoare”. Aceasta pentru ca poeta „aduce din amintirea unei poezii trecute (aromele anilor ’90) sofisticarea intunecata a Florii de menghina, un poem arhetipal de mare forta, dar o completeaza cu gestualismul si nevoia de sinceritate a poeziei de dupa anul 2000, ce au produs «poemele in format electronic» din final. O poezie bogata si atenta la detalii ce prevesteste, pe linga o viitoare poeta notorie, si o viitoare prozatoare.”

Simona Popescu considera ca poemul Floarea de menghina este unul exceptional, un poem despre „lumea trecutului recent, comunist, cu tot sistemul ei de «menghine», privita prin ochii unui om foarte tinar.”

Publicat astazi, in alt context, poemul trebuie citit, ca si intreaga carte in care e integrat, „ca o puternica pledoarie pentru libertatea individuala, care infloreste, pina la urma, in pofida naturii mereu schimbatoare a constringerilor («menghinelor»).”

Despre debutul intirziat al Svetlanei Carstean, Simona Popescu spune ca „acesta aduce in literatura romana o autoare cu o scriitura directa, dar si rafinata, cu un ton satiric si liric in acelasi timp, combinatie care o face inconfundabila.”

Svetlana Carstean (n. 1969, Botosani) este scriitoare si jurnalista. Membru cofondator al cenaclului „Central” de la Facultatea de Litere din Bucuresti, a publicat pentru prima data poemul Floarea de menghina in 1995, in volumul de debut colectiv Tablou de familie (alaturi de colegii sai Sorin Ghergut, Razvan Radulescu, Cezar Paul-Badescu, Mihai Ignat si T.O. Bobe). A publicat de-a lungul anilor articole, interviuri si poeme in Dilema, Observator Cultural, Romania literara, Adevarul literar si artistic.

Lansarea volumului va fi urmata de o dezbatere pe tema „Feminitate si totalitarism”, discutie la care vor lua parte Carmen Musat, Ada Solomon, Florina Pirjol, Paul Cernat, Alex Matei, Marius Chivu, Alex Leo Serban, Matei Martin, Doru Iftime, Ciprian Macesaru si Alecu Solomon.