Romanul Cristos versus Arizona de Camilo Jose Cela, unul dintre marii scriitori spanioli ai secolului XX, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1989 va apare in traducere in colectia „Biblioteca Polirom”. Potrivit editurii, urmatoarele carti ale lui Camilo Jose Cela care vor fi traduse sint Stupul – unul dintre cele mai importante romane spaniole postbelice – si Familia lui Pascual Duarte – romanul care l-a impus pe Cela ca pe un scriitor de mare forta.

Cristos versus Arizona (traducere din limba spaniola si note de Mona Tepeneag) este una din marile realizari ale lui Cela atit prin valoarea sa intrinseca, cit si prin caracterul sau experimental. Constituit dintr-o singura fraza, in care naratorul relateaza intimplari din Vestul Salbatic, acesta descrie o atmosfera, o lume si o galerie de personaje absolut impresionante. Evenimentele descrise in carte se petrec in jurul orasului Tomiston (Tombstone) si ele sint in mare parte reale – ca, de exemplu, batalia de la O.K. Corral, la care au participat, printre altii, faimosii Wyatt Earp si Doc Holliday. Asprimea limbajului utilizat de Cela corespunde duritatii lumii descrise in roman, o lume populata de emigranti saraci, ucigasi, violatori, prostituate, oameni de toate rasele si categoriile sociale, ce lupta pentru supravietuire. Peste intreg sirul de povesti sordide si apasatoare planeaza insa, reiterate permanent, speranta mintuirii si o intelegere omeneasca fata de paca-tele lumii.

Camilo Jose Cela (1916-2002) s-a nascut in Iria Flavia. A luptat in Razboiul Civil din Spania de partea generalului Franco. Dupa al Doilea Razboi Mondial lucreaza ca scriitor si jurnalist si va adopta o pozitie critica fata de regimul generalului Franco. Unele din scrierile sale, considerate mult prea provocatoare, sint interzise de regim, iar revista literara Papeles de Son Armadans, condusa de Cela, este victima unor atacuri sistematice din partea autoritatilor. A debutat cu La Familia de Pascual Duarte (Familia lui Pascual Duarte), in 1942, iar in 1952 apare romanul La Colmena (Stupul). De-a lungul timpului, Cela a publicat romane, nuvele, culegeri de povestiri, carti de calatorie, piese de teatru, versuri si publicistica. Unul din proiectele sale, asa-numitul Diccionario secreto (Dictionarul secret), un dictionar de argou al limbii spaniole, a scandalizat societatea spaniola traditionalista. In 1957 Camilo Jose Cela este numit membru al Academiei Regale Spaniole. Printre alte titluri si functii publice pe care le-a detinut, romancierul se numara si titlul nobiliar de marchiz de Iria Flavia, acordat de regele Spaniei, Juan Carlos I, precum si cel de senator regal in Parlamentul spaniol.

In anul 1988 Cela publica romanul Cristo versus Arizona (Cristos versus Arizona), cu un puternic impact asupra publicului si criticilor. In anul imediat urmator, romancierului spaniol i se acorda Premiul Nobel pentru Literatura.