In perioada 27 septembrie-9 noiembrie 2008 Institutul Cultural Roman din Budapesta, in colaborare cu Műcsarnok (Galeria de Arta Moderna), organizeaza prima expozitie ampla din Ungaria a artistului Mircea Cantor, oradean consacrat in Paris, premiat in 2004 cu Prix Paul Richard, artist cu expozitii personale la Washington, New York, Tel Aviv, Roma, Lisabona, Mexico etc.

Potrivit ICR, sub titlul „Cadouri din viitor” expozitia de la Budapesta prezinta o selectie din creatiile artistului realizate in ultimii ani, puse insa intr-o noua perspectiva site specific pentru spatiul galeriei budapestane. Prin asamblarea unei mari diversitati de mijloace si materiale (video, machete, desen, foto, text, instalatie, sunet etc.), prin modul neobisnuit de combinare, artistul creeaza situatii si asocieri surprinzatoare.

Simbolistica si modul alegoric al gandirii sale definesc personalitatea distincta a artistului. Cu ironie, Mircea Cantor adapteaza si transforma experientele acumulate din viata cotidiana, din cultura materiala a Europei de Est si de Vest, intr-un spatiu expozitional contemporan, aplicand totodata si un protocol artistic de elita.

Mircea Cantor s-a nascut in 1977 in Oradea si in prezent traieste la Cluj si Paris. A expus in galerii prestigioase din lumea intreaga. Printre expozitiile sale personale se numara: "Ciel Variable", Frac Champagne-Ardennes, Reims (2007), "The Title Is the Last Thing", Philadelphia Museum of Art (2006), si "Burn to be Burnt", GAMEC, Bergamo (2006). Artistul a participat si la expozitii de grup intre care se numara: 4th Berlin Biennial for contemporary art, Berlin (2006), "Power Play", Artpace, San Antonio, Texas (2007), "Brave New Worlds", The Walker Art Center, Minneapolis, si "Airs de Paris", Centrul Pompidou, Paris (2007).