Clisee si controverse aprinse: imaginea romilor ocupa primplanul media. O conferinta asupra migratiei romilor si a integrarii lor in Europa va fi organizata joi 25 septembrie la Paris de ICR Paris, Institutul Maghiar si Open Society Institute.

Potrivit ICR, problemele care afecteaza viata celei mai mari minoritati de pe continental nostru, in tarile de origine ori in cele de adoptie, de la rasism si discriminare sociala pana la saracie si opacitate la lumea exterioara vor face obiectul dezbaterii Integrarea romilor in Franta si Europa. La cateva zile dupa prima intalnire cel mai inalt nivel intre UE si comunitatea roma (Bruxelles, 16 septembrie 2008), Dana Diminescu, sociolog (Maison des Sciences de l'Homme din Paris), Valeriu Nicolae(director ONG European Roma Grassrots) si Frank Thomas Zsigo(profesor la Institutul de Studii Internationale si Politice din Budapest) vor incerca sa contureze o privire de ansamblu.

Expozitia Paradise Lost, ce va fi vernisata cu acest prilej, cuprinde o selectie de opere prezentate in cadrul primul pavilion rom de la Bienala de arta contemporana din Venetia, in 2007. Desene, tablouri, video, sculpturi si instalatii vor da marturie despre vitalitatea acestei culturi. Muzica, o componenta esentiala a vietii romilor, va inchide seara, prin acordeonistul Roberto de Brasov si grupul Swing des Carpates, informeaza ICR.