Muzeul National de Arta al Romaniei va expune incepand cu data de 25 septembrie o importanta parte din colectia de desene italiene a Muzeului Luvru din Paris. Un numar de 61 de lucrari semnate de artisti florentini din secolul XVII ofera ocazia de a urmari evolutia desenului spre formele baroce, spre efectele de perspectiva si racursiurile proprii plafoanelor pictate.

Expozitia prezinta intr-o prima sectiune desene ale pictorilor ce s-au afirmat in prima jumatate a secolului, cum ar fi Cristofano Allori, Cecco Bravo, Giovanni da San Giovanni, sau Francesco Furini.

In cea de-a doua parte sunt expuse lucrari ale artistilor din a doua generatie, Baldassare Franceschini, zis Volterrano, iar spre sfarsitul secolului, Domenico Gabbiani, Pier Dandini sau Giuseppe Nasini, in opera carora se simte deja acel dinamism declamatoriu al viziunii baroce.

Potrivit Institutului Francez, Muzeul Louvre detine una din cele mai complete colectii de desene italiene din secolul XVII, gratie celei alcatuita de Filippo Baldinucci - consilier al cardinalului Léopold de Médicis, istoric si mare colectionar de arta. Aceasta colectie a fost achizitionata in 1806, de Dominique Vivant Denon la Florenta.

Expozitia intitulata "Linia si Culoarea" va fi vernisata joi, 25 septembrie 2008 si va fi deschisa pana pe 11 ianuarie 2009. Expozitia este organizata de MNAR cu participarea exceptionala a Muzeului Luvru si cu sprijinul Ambasadei Frantei in Romania, al Institutului Francez din Bucuresti si al Ministerului Culturii si Cultelor din Romania.