Muzeul Taranului Roman anunta inscrierea pentru atelierele de creativitate destinate copiilor de varsta scolara. Atelierele de ceramica, de construit instrumente muzicale, de tiparituri si realizare de carte pentru copii se vor desfasura in perioada 26 septembrie – 5 octombrie. Prin Atelierele de creativitate se doreste sa se ofere copiilor o educatie alternativa sau complementara celei realizate in scoli, dar mai ales se ofera ocazia de a se cultiva creativitatea si abilitatile practice ale copiilor.

Atelierele de ceramica vor fi sustinute de Karin Heyne, pictorita si graficiana, fondatoare a Kreative Werkstatt Dresden e.V., organizatie care ofera cursuri de pictura, ceramica, tiparituri, serigrafie, lucru in lemn si piatra. Atelierul de ceramica desfasurat la Muzeul Taranului se va incheia cu arderea obiectelor realizate in cuptorul de ceramica din curtea muzeului. Timpul pentru arderea cu lemne in cuptorul mare din curtea muzeului este de minim 8 ore in functie de temperatura aerului si umiditate.

Pentru copii de la 7 ani. 12 locuri

Arderea neagra este un tip special de ardere a lutului prin care acesta se innegreste in contact cu oxigenul. Lutul innegrit ramane in aceasta forma atunci cind nu se foloseste glazura sau pe suprafata neglazurata.

Atelierele de tiparituri si realizare de carte vor fi sustinute de Andreea Botezan, art terapeut. Dupa o matrita din carton sau linoleum, folosind culori de tipografie, tiparim la presa manuala pe diferite tipuri de hartie si material textil, intr-un format inedit. Aceste ateliere reprezinta o varianta originala de a folosi culoarea si formele si incurajeaza experimentarea proportiilor, formelor si jocul liber al imaginatiei.

Pentru copii de la 9 ani. 10 locuri

Legatorie manuala de carte: cu pensule, coli mari de hartie, carton, culori, ceara vom croi mai intii hartia pentru coperte, iar ilustratiile obtinute la atelierele de tiparituri ne vor inspira la mici povestiri si intimplari scrise de mina. Cu toate impreuna, puse cap la cap si foaie la foaie, vom mesteri si lega cite o carte pentru fiecare participant.

Pentru copii de la 9 ani. 10 locuri

Atelierul de construit instrumente muzicale este condus de Hannes Heyne, muzician, pedagog si ecologist al sunetului si consta in realizarea de mici instrumente muzicale din lemn, bambus, nuci etc. la care apoi se va canta, iar participantii vor pleca acasa cu instrumentele realizate. Cei mai silitori si cu rabdare pot face 2 sau maxim 3 instrumente dintr-o oferta de 6 instrumente, cele mai simple fiind vocea de insecta, vajaitoarea, sunetul marii, naiul de bambus, ciripitoarea, ocarina si xilofonul rotitor.

Pentru copii de la 7 ani. 12 locuri

Povestea muzicala. O poveste nu doar in cuvinte ci si cu sunete pentru mari si mici, o calatorie imaginara acompaniata de sunete si ritmuri, de cantece si jocuri in care prieteni buni ne vor fi instrumente neconventioanle si traditionale din diferite tari (Africa, Australia, India, Mexic, America de Nord, Vietnam, Nepal, Indonezia etc.). Copiii si parintii vor asculta si participa ei insisi la poveste fiind incurajati sa cante impreuna la aceste instrumente.

Pentru copii de la 7 ani. 20 locuri

Program:

26 sept - 14.00 si 16.00 ateliere de tiparit

27 sept - 10.30 si 12.30 ateliere de tiparit

28 sept - 10.30 si 13.30 ateliere de ceramica

29 sept - 14.00 si 16.00 ateliere de ceramica

30 sept - 14.00 si 16.00 atelire de ceramica

1 oct - 14.00 si 16.00 legatorie manuala de carte

2 oct - 13.00 si 15.00 ateliere de construit instrumente, 17.00 poveste

3 oct - 13.00 si 15.00 ateliere de construit instrumente, 17.00 poveste

4 oct - 10.00-18.00 arderea ceramicii in cuptorul din curtea muzeului

5 oct - 10.00-18.00 ardere neagra, 14.00 legatorie manuala de carte

Potrivit comunicatului muzeului, pretul biletului este de 12 lei (biletele vor putea fi cumparate incepand de marti, 16 septembrie, de la casieria Muzeului Taranului Roman din Soseaua Kiseleff)