Nu stim daca avem dreptul sa ne mandrim cu importantul premiu pe care il ia frumoasa actrita germana, de origine romana, Alexandra Maria Lara. Trofeul BILD-Medienpreis Osgar i-a fost inmanat la Leipzig -in prezenta cancelarului Merkel si a fostului cancelar Helmut Schmidt-, intregit cu un laudatio „made in Hollywood“. Il prezinta un monstru sacru al cinematografiei si un monstru real in Tacerea mieilor si Hannibal: Sir Anthony Hopkins. Acesta a aterizat cu avionul personal, direct pe covorul rosu al Osgarului nemtesc, ajuns la a 15-a sa editie.

In pielea goala

La aproape 30 de ani -pe care ii implineste in 12 noiembrie-, Alexandra Maria Lara sta foarte sus pe firmamentul international al stelelor de cinema si TV. Fiica actorului si regizorului roman Valentin Platareanu a plecat din Romania la 4 ani, impreuna cu familia, care s-a stabilit la Berlin. Contactul cu teatrul si actoria a fost mai mult decat firesc, pe filiera paterna: Valentin Platareanu era un nume notoriu pe scena teatrului bucurestean, pana in anul 1983, cand a fugit in Germania. Ulterior, acesta a devenit profesor de actorie in Berlin.

Alexandra a urmat gimnaziul la Französisches Gymnasium Berlin si scoala de actorie la Theaterwerkstatt Charlottenburg. Inca pe timpul scolii, a avut sansa primului rol principal, in serialul TV „Mensch, Pia!” (1997). In urmatorii zece ani, ea a jucat in zeci de piese de teatru, filme de scurt si lung metraj. Cu filmul „NACKT“ (trad. „In pielea goala“, 2001), Lara a intrat in gura presei de scandal, dar si in atentia publicului german.

Intrebata recent, de reporterii BILD, daca ar poza pe coperta Playboy, frumoasa actrita cu aer inocent, priviri cu subinteles si picioare „pana-n gat“ a negat, spunand: „E o diferenta de la cer la pamant, sa te dezbraci intr-un film, sau pentru o revista. In profesia mea, scenele „dezbracate“ nu pot fi evitate, in anumite roluri“. „Acestea sunt imagini emotionante, in legatura cu o poveste. Insa nu stau la dispozitie, in chip de coperta tiparita“ a adaugat ea.

A fost odata ca niciodata

Cu rolul secretarei lui Hitler, Traudl Junge, din filmul „Der Untergang” (trad. Apusul, 2004), Alexandra Maria Lara a spart cliseul de „fata draguta“si a dovedit ca poate juca cu succes roluri grele, complexe, cu semnificatie istorica. Despre experientele din timpul filmarilor la apusul lui Hitler, Alexandra declara intr-un interviu, referindu-se la radacinile ei romanesti:

„Am fost uimita sa constat ca exista amintiri dintr-un trecut indepartat, pe care zilele de filmare le-au scos la suprafata“.

De Romania copilariei, ea isi aminteste mai putin, insa povestile spuse de tatal ei si imaginea formularelor prin care parintii ei cereau azil politic in Germania, ii sunt vii in memorie. Ea considera ca „a trebuit facut acest sacrificiu de catre parintii mei, ca sa cresc eu in libertate!”.

In octombrie 2004, la renumitul concurs-show TV de la ZDF-ul german „Wetten dass…“, prezentat de Thomas Gottschalk, Alexandra a salutat Romania. In anii care au urmat, ea a turnat si un film in coproductie romano-germana: „Offset“ (2006), in regia lui Didi Danquart, dupa un scenariu de Cristi Puiu si Razvan Radulescu.

Bila neagra, bila alba

In ultimii trei ani, actrita a prins viteza unei rachete, spre varfurile cinema-ului, lansandu-se si la Hollywood. Pe coperta revistei „Park Avenue“, ea apare seducator, deasupra titlului „Alexandra Maria Lara, copilul unui refugiat, devine star mondial“. De regula disciplinata, diva Lara nu-si neaga „pacatele“: Cola si fumatul, capriciile si gelozia.

Dupa 9 ani de prietenie si planuri de viitor serioase, fostul prieten Florian Unger si-a luat papucii, cuplul despartindu-se „cu toata prietenia“. „E groaznic!“ ar fi spus Alexandra intr-un interviu citat de BILD. „Cu mintea, inteleg ca gelozia mea e complet nefondata. Dar pur si simplu nu-mi pot controla sentimentele. Brusc vad rosu si n-am ce-i face…“

Cu actorul britanic Sam Riley, controlul pare insa asigurat. Cei doi s-au cunoscut acum doi ani la filmarile pentru pelicula „Control“ si continua sa pluteasca pe norii fericirii.

Cu Tom Cruise, un monstru sacru hollywoodian, ea a refuzat sa joace in pelicula „Valkyrie”, un portret al contelui Stauffenberg, autorul atentatului impotriva lui Hitler, din 20 iulie 1944.

Cu Anthony Hopkins insa, Alexandra Maria Lara a filmat de curand, in „The City of your final destination“.

Despre momentul Hopkins, actrita declara: „Ma bucur deja, de OSGAR si de revederea noastra. A fost o onoare si o experienta incredibila, sa joc cu Anthony!“