Cei trei street artistii romani Omar, Nuclear Fairy si IRLO a caror expozitie gazduita de galeria ICRNY, Freedom for Lazy People, a starnit dezbateri aprinse in Romania fiind acuzati ca ar fi folosit materiale cu mesaj antisemit, au fost elogiati de presa americana de specialitate pentru implicarea lor in realizarea spectacolului Fela! - un nou musical off-Broadway. Artistii romani sub coordonarea scenografei Marina Draghici au realizat decorurile spectacolului.

Premiera spectacolului Fela!, bazat pe viata si muzica legendei africane Fela Anikulapo Kuti, creatorul afro-beat-ului, in regia coregrafului Bill T. Jones, a avut loc joi, 4 septembrie, la teatrul 37 Arts din Manhattan.

Scenografia si picturile murale care au acoperit peretii teatrului 37 Arts, realizate de cei trei street artisti romani sub conducerea Marinei Draghici, au creat o lume care explodeaza de culoare, miscare si textura.

Atmosfera creata de arta inspirata din folclorul nigerian, graffiti politic din anii ’60-’70 si ecrane de proiectie pe care se insira fragmente din buletinele de stiri au dat viata unui spectacol tulburator. Spectacolul Fela! este vazut de criticii americani ca un posibil competitor la premiile Tony.

“Scenografia este ambientala, acoperind peretii teatrului cu tabla ondulata specifica ghetoului, la randul ei stropita cu imagini naive, forme apropiate de cele ale lui Miro, raze celeste si portrete iconice ale lui Martin Luther King Jr., Malcolm X, Muhammad Ali si Funmilayo, (…) dand viata unui spectacol tulburator in dezordinea sa vitala, viscerala, captivanta.”, relateaza David Rooney, in Variety

“Scenografie de un curaj nebun… Spectaculoasa creatoare de costume si scenografa romana Marina Draghici a creat decoruri de o indrazneala care iti taie respiratia si costume luxuriante. Atmosfera vizuala a teatrului combina proiectii video ale unor multimi agitate cu abstactii proteice, printre care figuri pline de spirit si forme demne de Miro sau Klee.” – scrie John Simon in Bloomberg News

Bill T. Jones, cel care semneaza regia spectacolului, este o figura de geniu a dansului american, laureat al premiilor Tony si Obie (care rasplatesc cele mai bune spectacole de pe Broadway, respectiv off-Broadway). Impreuna cu Marina Draghici, acesta i-a invitat in iulie pe cei trei street artisti romani sa participe la reconstituirea si reinterpretarea in cheie contemporana a clubului The Shrine din Lagos (Nigeria), fortareata si sanctuar artistic al lui Fela Kuti. Cei trei au lucrat timp de o luna, pictand toti peretii teatrului 37 Arts cu lucrari inspirate din arta africana si activismul politic al anilor ’70, pe care presa americana le aclama ca explozive in vitalitatea lor si le aseamana cu desene de Miro sau Klee, relateaza ICRNY.

Marina Draghici a declarat pentru ICRNY: „Sunt impresionata de ecourile critice starnite de colaborarea sa cu street artistii romani si ca, desi a fost o optiune indrazneata, cei trei aflandu-se la prima experienta de acest gen in lumea teatrala americana, cred ca aceasta a avut o contributie importanta la succesul spectacolului. Ideea de a lucra cu ei mi-a venit dupa ce am vazut o brosura a ICRNY ilustrata cu lucrarile lor si am cautat mai departe pe site-urile indicate acolo. Gasesc ca estetica lor se apropie de cea a copertelor albumelor lui Fela si de atmosfera din The Shrine. Speram sa mutam spectacolul pe Broadway si sa continuam o colaborare atat de apreciata”.

Marina Draghici este, la randul ei, laureata a premiului Obie. Decorurile si costumele create de ea au putut fi admirate la Opera Nationala din Paris, Opera din Zurich, Grand Theatre de Bordeaux, Opera de Nice, NYCO, Edinburgh Festival, Teatrul National din Praga, Public Theater, Manhattan Theatre Club si Lincoln Center, printre alte spatii din intreaga lume. Activitatea ei in lumea filmului si televiziunii cuprinde titluri precum: The Grey Zone, Heights, Dexter, Twelve and Holding, S.O.P., Rage, Push. S-a nacut in Bucuresti si este absolventa a Yale School of Drama.

Nuclear Fairy, Omar si IRLO sunt prezentati pe site-ul spectacolului, www.felaoffbroadway.com, ca facand parte dintr-o noua generatie de artisti care se despart in mod radical de trecutul totalitar al Europei de Est. Picturile murale si lucrarile lor de graffiti pot fi intalnite in aproape toate marile orase din Romania, ca si in Austria, Germania, Elvetia, Ungaria, Irak. Ele au putut fi vazute, de asemenea, in Statele Unite: in Manhattan la Galeria Romana (Freedom for Lazy People, expozitie sustinuta de Wooster Collective); in Brooklyn la Rubulad; in desertul Black Rock din Nevada, in cadrul festivalului Burning Man, 2008. Participarea artistilor a fost sustinuta de Institutul Cultural Roman din New York.