Mesteri populari si artisti romani participa pentru prima data la Festivalul Tamisei (The Mayor’s Thames Festival) cel mai mare eveniment urban organizat de Primaria Londrei care sarbatoreste diversitatea culturala a orasului de pe malul Tamisei.

In zilele de 13 si 14 septembrie Romania va fi prezenta in festival cu un stand expozitional si concerte de muzica traditionala romaneasca in cadrul sectiunii New European Village. Alaturi de artistii romani vor participa artisti din Bulgaria, Cehia, Estonia, Germania, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia si Ungaria, informeaza Institutul Cultural Roman din Londra.

In cadrul standului romanesc va fi organizata o expozitie de obiecte traditionale care va include costume din diverse zone ale tarii, podoabe, broderii si lazi de zestre sculptate manual. Mesterii populari vor demonstra in fata publicului arta mestesugului lor in pictura, brodatul pe panza sau confectionarea instrumentelor muzicale. Maestrul Marin Predusel isi va dezvalui secretele confectionarii instrumentelor de suflat, iar Aurelia Pomponiu impreuna cu Cristina Calinciuc si George Pomponiu vor demonstra diverse tehnici de cusut si pictura pe lemn.

Aurelia Pomponiu este cunoscuta pentru restaurarea mobilierului traditional. Alaturi de Cristina Calinciuc si George Pomponiu, artista a organizat expozitii si ateliere de pictura pe lemn in Statele Unite, Japonia si Europa. De mai bine de 30 de ani, maestrul Marin Predusel confectioneaza instrumente de suflat, iar ca muzician a participat la numeroase targuri si festivaluri de strada.

Grupul Virtuozii Gorjului va sustine pe scena New European Village doua concerte de muzica traditionala din Oltenia. Alcatuit din Victor Tambu (vioara), Constantin Lucian (acordeon), Nelu Stan (contrabas), Constantin Burleanu (fluiere, flaut, clarinet), Florin Mustatea (tambal) si Delia Barbu Cord (voce), grupul a participat la numeroase festivaluri internationale.

Participarea mesterilor si artistilor romani la Festivalul Tamisei este organizata de Institutul Cultural Roman din Londra. Expozitia de obiecte traditionale continua la ICR Londra pana la 22 septembrie 2008.