Expozitia Scoala de la Roma. Artisti la Roma intre cele doua razboaie mondiale va fi vernisata luni, 15 septembrie in Rotonda Salii Auditorium a Muzeului National de Arta al Romaniei. Expozitia oferã vizitatorilor o incursiune in viata culturalã a Romei dintre cele douã rãzboaie mondiale. Curatorul expozitiei, Francesca Romana Morelli a selectionat 43 de opere (picturi, desene si cateva sculpturi in bronz) majoritatea pastrate la Roma, in colectii private sau publice. Alãturi de lucrãrile de artã sunt expuse si o serie de documente sugestive ce ajutã la definirea imaginii Romei din perioda interbelicã.

Organizatorii au conceput o expozitie antologicã, o prezentare a celor mai mari artisti din Roma, realizatã pe baza a trei teme care surprind cel mai bine acest moment central al culturii italiene din prima jumãtate a secolului XX: chipul artistului intre autoportrete si portrete, imaginea vizionarã a orasului si corpul, cu aspectul sau fizic si cu metaforele sale.

Prin sintagma „Scoala de la Roma” se desemneazã un vast grup de artisti si intelectuali activi in Roma interbelicã, avand in comun situarea geograficã si preocuparile artistice. In afarã de aceasta, „Scoala de la Roma” a reprezentat o stimulatoare miscare de idei, care a reunit pictori, sculptori, poeti, gravori, critici de artã si dramaturgi. Dintre acestia sunt prezenti in expunere artisti precum: Mario Mafai, Scipione (Gino Bonichi), Afro Basaldella, Giuseppe Capogrossi, Fausto Pirandello, Ercole Drei. Artistii si operele prezentate publicului din Romania marcheazã in Italia trecerea de la clasicism la modernism.

Expozitia a fost itinerata la Galeria Nationala de Arta de la Tirana in perioada 9 aprilie - 10 mai 2008, la Institutul Italian de Cultura de la Belgrad intre 17 mai - 17 iunie 2008 si la Muzeul de Arta Moderna si Contemporana din Rijeka intre 1 iulie - 20 august 2008.

La numai un an de la expozitia Arta abstractã italianã 1910-1960, in care au fost reunite opere de picturã, sculpturã si graficã semnate de cei mai importanti artisti italieni ai secolului XX, Muzeul National de Arta al Romaniei are plãcerea de a oferi publicului iubitor de artã creatiile celor mai reprezentativi plasticieni din cadrul grupãrii ,,Scoala de la Roma”, completand astfel imaginea artei italiene din prima jumãtate a aceluiasi secol.

Expozitia este organizata de Muzeul National de Arta al Romaniei si Institutul Italian de Cultura din Bucuresti.