Romania participa in acest an la Bienala de Arhitectura de la Venetia cu proiectul BOLT. Vernisajul va avea loc sambata 13 septembrie in cadrul Pavilionului Romaniei organizat in cadrul celei de-a 11-a Expozitii Internationale de Arhitectura.

Curatorul Bienalei de Arhitectura de la Venetia din acest an, Aaron Betsky, a propus drept tema de expozitie conceptul de “Out There: Architecture Beyond Building” potrivit caruia arhitectura este un mod de reprezentare, gandire, modelare si/sau creare a unor peisaje si spatii alternative la mediul construit de om.

Intitulata BOLT, instalatia propusa de echipa castigatoare a concursului pentru amenajarea Pavilionul Romaniei la Bienala de la Venezia 2008, sugereaza o puternica legatura conceptuala intre arhitectura contemporana si un “out there” regional. Instalatia are o dubla dimensiune: o expozitie perimetrala de macrofotografie de arhitectura si un element central construit din obiecte – interpretari ale scaunului tripodic pe care il fac rudarii din nordul Olteniei, informeaza Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia.

BOLT, cuvant polisemantic in limba engleza, isi propune constructia unei relatii intre arhitectura contemporana si un out there particular, al Romaniei actuale, o scurtatura valabila catre elementele stabile, perene si valabile ale globalitatii. BOLT prezinta exemple ce ilustreaza “insurubarea” in sol si in formatiile geografice ale solului, articularea constructiei la coaja terestra care o suporta, caile arhitecturale de patrundere ale lui out there in constructie, “insurubarea” ei in vazduh, relatia cu lumina naturala, vegetatia.

Instalatia poarta semnatura echipei curatoriale alcatuita din arhitectii Klaus Birthler, Stefan Bortnowski, Mariana Celac, Sebastian Ionescu, Serban Sturdza, Iulian Ungureanu si invitatii lor -- Amur Busuioc, Virgil Scripcariu si Marian Zidaru. Comisarii expozitiei BOLT sunt arhitectul Marius Marcu-Lapadat si criticul de arta Mirela Duculescu.

Expozitia Internationala de Arhitectura - Bienala de la Venetia 2008 va fi deschisa in perioada 14 septembrie - 23 noiembrie.