Prozatorul, eseistul si publicistul Radu Pavel Gheo se intoarce la proza scurta cu volumul de povestiri Numele mierlei – 50 de clipuri vesele si triste. Structurata in cinci parti (numite de autor LP-uri), cartea cuprinde povestiri in majoritate inedite, dar si citeva care au aparut de-a lungul anilor in diverse publicatii din Romania. In Numele mierlei – 50 de clipuri vesele si triste au fost incluse variantele integrale si definitive ale textelor

Una dintre povestirile acestui volum, Pregatiri de nunta, a stat la baza scenariului de scurtmetraj selectat printre cele trei finaliste de la concursul HBO din 2008. Volumul aparut in colectia „Ego. Proza” de la Polirom va fi prezent in curand in librarii.

Intr-un interviu acordat Polirom, Radu Pavel Gheo vorbeste despre Numele mierlei:

Ai publicat in anul 1997 volumul de povestiri Valea Cerului Senin. Abia acum, dupa 11 ani, publici din nou proza scurta. Ce te-a facut sa revii la aceasta formula?

RPG: Adevarul e ca n-am revenit la formula de atunci. Mi-ar fi greu. Si-apoi proza „scurta” de acolo ajungea si la saizeci de pagini. Numele mierlei ar putea fi numit volum de proza „foarte-foarte scurta”. Un critic literar l-ar introduce in categoria „schite”. Eu i-am dat subtitlul 50 de clipuri vesele si triste, fiindca asta sint textele din carte: clipuri, imagini de viata foarte vizuale.

Ce aduce nou volumul tau de povestiri, pe ce mizeaza? Pe plot? Pe limbaj?

RPG: In primul rind am mizat pe poveste – adica pe povesti. Cincizeci de povesti scurte, grupate in cinci LP-uri, fiecare avind un titlu si o tema oarecum comuna. Tema apare in fiecare cele zece clipuri din fiecare LP – ca la albumele muzicale: Cotidiana, Balcanice, Zoon politikon, Virste si vremi si Pozne. Sigur, am mizat si pe umor. Vesel si trist, cum zice si subtitlul.

In ultimii ani au aparut destul de putine volume de proza scurta romaneasca. Nici traducerile de acest gen nu au fost atit de numeroase. Romanul a cistigat teren, in defavoarea prozei scurte. Este un act de curaj sa publici proza scurta?

RPG: De ce sa fie un act de curaj? Sint forme diferite ale literaturii. Problema „opozitiei” roman – proza scurta e mai mult una de optiune a editorilor, nu a scriitorilor. Scrii in forma care exprima cel mai bine ce vrei sa spui la un moment dat. Sa fi trait Cehov sau Caragiale azi, cum ar fi fost sa le spui: „Oameni buni, e-n regula, scrieti frumusel, simpatic... dar n-ar fi mai bine sa va apucati de roman?” Si-apoi literatura romana are autori de proza scurta la fel de influenti ca si cei de roman. Caragiale, cum am zis, apoi Slavici, Agirbiceanu, Preda (Intilnirea din paminturi e de neignorat), Grosan sau destui autori din generatia mea... Stiu ca romanele sint preferate de editorii straini, dar asta e alta poveste. Literatura in sine e buna sau proasta, atita tot.

Radu Pavel Gheo a publicat: Valea Cerului Senin (1997); Despre science fiction (2001, 2007); Adio, adio, patria mea, cu i din i, cu a din a (Polirom, 2003, 2004); Romanii e destepti (Polirom, 2004, 2005); Fairia – o lume indepartata (Polirom, 2004); DEX-ul si sexul (Polirom, 2005). A coordonat impreuna cu Dan Lungu volumul Tovarase de drum – experienta feminina in comunism (Polirom, 2008). Este inclus in antologii de proza si studii literare sau eseistica: Cazul Eminescu. Polemici, atitudini, reactii din presa anului 1998 (1999); Dictionar SF (coautor, 1999); oZone friendly (2002); Cartea roz a comunismului (2004); Cartea cu bunici (2007); Povesti erotice romanesti (2007).

A debutat ca dramaturg cu piesa Hold-УП Akbar SAU Toti in America, pusa in scena la Teatrul National din Timisoara in vara-toamna anului 2007. Traduceri din textele sale au aparut in franceza, engleza, germana, maghiara, sirba, slovena, polona, in reviste din Romania si din strainatate.