Ziua Crucii, denumirea populara a sarbatorii ortodoxe “Inaltarea Sfintei Cruci” este data ce vesteste sfarsitul verii si inceputul toamnei. Aceasta sarbatoare prilejuieste organizarea unui praznic cu mesteri, iconari, cruceri si artisti la sediul Muzeului Taranului Roman. Praznicul tine 3 zile, din 12 pina in 14 septembrie, de la zece dimineata la sase seara, informeaza organizatorii. Expozitii, ateliere, instalatii ne vor bucura ochiul si inima cu lucrari reprezentand troite si cruci, icoane si izvoade, pristolnice si pecetare, miniaturi, ingeri tesuti, mozaicuri si panzeturi.

Targ alternativ la cele traditionale, cel al iconarilor si al mesterilor cruceri este un targ mic, care aduna un numar de 30 – 50 de participanti. Targul este mai degraba un tip de act cultural care incearca sa recupereze frumusetea obiectului de cult si a spatiului din care provine. Prin expozitii si ateliere organizatorii incearca sa reconstituie o tipologie a obiectului de gen, care redescopera frumusetea formei si a tiparului vechi, dublata de inovatiile interesante care creeaza cazuri atipice atat in creatiile traditionale cat si in cele contemporane.

In spatiul verde din jurul bisericii din curtea muzeului va f adusa din nou instalatia crucilor din satul Salcia de Dolj facute de Paul Balaci, mester crucer care va fi prezent si anul acesta cu o noua serie de cruci in cadrul targului.

La manastrirea Stravopoleos, in sala Foaier, va avea loc pe 14 septembrie, de la ora 17.00 un Concert de muzica psaltica, in interpretarea Grupului Nectarie Protopsaltul.

Expozitia Troite, Semne, Locuri ce va fi vernisata pe 12 septembrie in Sala Foaier a MTR isi propune prezentarea unor contexte cu cazuri de interes patrimonial: cercetare a unor troite din zona Buzaului. Organizatorii isi propun sa recompuna partial un spatiu traversat si umplut de semne ale sacrului. Expozitia prezinta o inventariere si o tipologie sumara a troitelor din satele buzoiene. Expozitia va fi deschisa pana pe data de 28 septembrie.

Pretul unui bilet de intrare la targ este de 4 lei sau 2 lei pentru elevi, studenti si pensionari.