O expozitie de fotografie dedicata implinirii a 40 de ani de la invazia trupelor sovietice in Cehoslovacia va fi deschisa la Muzeul National de Istorie a Romaniei in perioada august-septembrie 2008. Expozitia intitulata „Praga – 40” prezinta o colectie de fotografii inedite surprinse in timpul acelor evenimente, informeaza site-ul muzeului MNIR.

Miscarile reformiste conduse de Alexander Dubcek si echipa lui indreptate spre democratizarea si liberalizarea regimului politic din Cehoslovacia au reprezentat o amenintare a intereselor Kremlinului. Conducerea URSS se temea ca acest exemplu sa nu fie preluat si de celelalte state din blocul comunist. Partidul comunist de la Moscova, condus de Leonid Brejnev a decis ocuparea militara a Cehoslovaciei.

In noaptea de 20 august 1968, armatele sovietice, alaturi de cele ale tarilor membre ale Tratatului de la Varsovia – Ungaria, Bulgaria, Polonia si Germania Democrata au invadat Cehoslovacia. Romania s-a opus ferm acestei actiuni, incurajand noua politica a lui Al. Dubcek de distantare fata de Moscova.