Replica lui Horia Roman Patapievici in scandalul de la Institutul Cultural Roman: Un prilej de dezbatere este falsificat si transformat intr-un prilej de denunt

de Vlad Mixich     Hotnews.ro/Deutsche Welle
Miercuri, 30 iulie 2008, 13:37 Actualitate | Cultură


Vara lui 2008 este scena unui urias scandal cultural, lansat in proximitatea alegerilor parlamentare din toamna. Invitarea la Berlin a doi fosti informatori ai securitatii si o expozitie de grafitti la Galeria Romana din New York a aprins spiritele. Rolul principal in ambele filme este jucat de Institutul Cultural Roman, al carui director, Horia Roman Patapievici, vine cu limpeziri.
 
Cum a inceput totul?

Faptele sunt simple: o scoala de vara organizata sub patronajul Institutului Cultural Roman de la Berlin a numarat printre profesorii sai pe doi fosti informatori ai securitatii, Sorin Antohi si Andrei Corbea-Hoisie, altfel apreciati in lumea academica pentru competenta lor. Acest eveniment a starnit reactia vehementa a scriitoarei germane originara din Romania, Herta Müller, ziarele germane neducand lipsa de relatari ale controversei.

In aceeasi perioada, presa de la Bucuresti a prezentat sub titlul de „Sex si zvastici promovate la Institutul Cultural Roman de la New York”, expozitia de grafitti a unor tineri artisti romani, gazduita la Galeria Romana din New York.

Daca faptele sunt simple, temele puse pe tapet de cele doua evenimente sunt actuale si mult mai complexe, pretandu-se la o dezbatere articulata si extrem de interesanta. Ce atitudine adoptam in privinta fostilor informatori ai securitatii, a caror alura profesionala si intelectuala ii face nedispensabili mediului academic? Dar formele de arta stradala, gustate in special de tanara generatie, sunt ele „demne” de a fi beneficiare ale politicilor culturale de stat? Doua intrebari care vor ramane fara raspuns in vacarmul generat de mundanele valuri dambovitene.

H.R.Patapievici: omul tuturor defectelor

Atacat din toate partile, directorul Institutului Cultural Roman(ICR), Horia Roman Patapievici, se vede nevoit sa raspunda acuzelor pravalite in curtea institutiei pe care o conduce. Acuze care vizeaza in acelasi timp - caragialesca combinatie - comunismul, anti-crestinismul, nazismul si anti-semitismul lui Patapievici.

Atatea defecte adunate la un loc in aceeasi persoana o transforma orisicum intr-o minune a psihologiei moderne, dandu-i insa si dreptul la replica. Horia Patapievici a declarat pentru Deutsche Welle ca „cele doua evenimente au fost folosite ca prilej pentru a descarca asupra mea si asupra lui Mircea Mihaies in special, obisnuitul vagon de dejectii si pentru a ne prezenta intr-o formula morala care sa ne discrediteze ca voci publice”

Ar trebui poate sa suspectam o actiune concertata de discreditare a intelectualilor ce nu s-au sfiit sa-l sustina pe presedintele Traian Basescu. Exista vreo miza politica in culisele acestor doua scandaluri?

Horia Patapievici: „ Nu stiu, mi-e foarte greu sa spun. Pot doar constata ca, inca odata, un prilej de dezbatere este falsificat si transformat intr-un prilej de denunt. Tipic pentru procedura este a ignora argumentul si a-l intoarce impotriva celui care il emite, pentru a-l stigmatiza si a-l zugravi ca fiind un exemplar corupt moral, descreierat intelectual si cu siguranta pernicios public. La noi, dezbaterea intelectuala arata ca o lupta politica. E ca si cand oamenii care participa la ea, sau unii dintre ei, eu nevazandu-ma deloc in postura asta, ar lupta pentru castigarea unor voturi sau pozitii”. 

Nervi la Berlin…

In ciuda raurilor de pixeli si cerneala care s-au risipit pe marginea acestui subiect, inca sunt necesare limpeziri ale mecanismului ce a dus la prezenta profesorilor fosti informatori, sub cupola Institutului Cultural Roman din Berlin. Multi au ramas cu impresia ca cei doi au fost invitatii speciali ai ICR-ului.

Altii au atras atentia ca anumiti intelectuali germani ar fi solicitat in mod expres prezenta profesorilor Sorin Antohi si Corbea-Hoisie.

Horia Patapievici clarifica: „Proiectul scolii de vara de la Berlin a fost elaborat de trei co-directori: Sorin Antohi, Jörn Rüsen si Klaus Bochmann. Ei au stabilit conceptul si au stabilit lista profesorilor invitati. Prezentarea Institutului Cultural Roman ca cel care l-a invitat pe Sorin Antohi este absurda. Noi nu am invitat pe cineva anume, noi am primit din partea celor trei co-directori o propunere, un proiect al scolii de vara, pe care l-am aprobat ca pe un tot unitar. Nu am aprobat individual participarea cutarui profesor la aceasta scoala de vara. Nu am finantat in special prezenta lui Sorin Antohi, dupa cum nu am finantat in special prezenta niciunuia dintre profesori, ci conceptul unitar care a rezultat din discutiile celor trei codirectori. In acest caz, pentru noi hotarator a fost conceptul academic al acestei scoli de vara pe care l-am considerat foarte bun. Totodata, prezenta unor eminenti profesori, cei mai multi din Germania si unul din Israel, care au acceptat sa apara la scoala de vara impreuna cu Sorin Antohi si Corbea-Hoisie a fost foarte importanta”.

Asadar, inflamarile si acuzele sunt justificate mai curand in directia celor doi intelectuali eminenti. Trecutul rusinos de turnatori nu-i impiedica pe cei doi profesori sa propuna proiecte performante, dar, din pacate, nici sa-si reduca frecventa aparitiilor publice.

…nervi la New York!

Expozitia de la New York a tinerilor graficieni a fost intampinata cu strigate insalubre de o parte a diasporei romane si a presei dambovitene. O zvastica desenata pe crupa unui ponei roz a dus la iritarea aparatorilor demnitatii nationale. Grafitti-ul este forma predilecta de manifestare a artei stradale, si nu se rusineaza sa ia in deradere orice tabuu.

Afisul expozitiei de la New York, intitulata „Freedom for lazy people”, ii ironizeaza chiar pe cei a caror lene intelectuala ii blocheaza in „libertatea” dihotomiilor si a certitudinilor. Ramane insa in picioare urmatoarea intrebare: de ce Institutul Cultural Roman a ales o forma de arta controversata spre a o promova intr-un spatiu oficial al statului roman?

Horia Patapievici are din nou dreptul la replica: „Expozitia de la New York ilustreaza perfect faptul ca noi nu privilegiem in niciun fel vreo maniera artistica sau vreun program artistic anume. De fapt, tocmai asta ni se reproseaza: ca nu avem o agenda nationala a programelor culturale. Intr-un fel, parca providenta divina a facut sa avem in oglinda cele doua scandaluri. Se intelege mult mai bine in lumina scandalului de la New York ce inseamna pentru mine ca Institutul Cultural Roman este neutru din punctul de vedere al continutului programelor pe care le promoveaza. Prin urmare, sa ni se ceara sa exportam Eminescu pentru ca el este o valoare nationala, dar sa ne abtinem sa exportam „street-art” si grafitti pentru ca asta in conceptia unora nu este expresia spiritualitatii romanesti, mi se pare absurd”.

Institutul Cultural Roman practica prin urmare neutralitatea si evita judecatile de valoare, caci o institutie de stat are datoria obiectivitatii dar si pe cea a promovarii valorii. Or graficienii care au expus la New York sunt aplaudati in cercurile artistice, fapt evocat si de recenzia laudativa a prestigioasei reviste americane „New York Magazine”.

Linda Barkasz, ale carei lucrari au starnit indignari la New York, este unul dintre liderii studentilor de la Facultatea de Arte din Timisoara, coordonand in 2007 sectiunea Arte a deja celebrului festival studentesc banatean „Studentfest”. Atunci, expozitia Lindei Barkasz a fost evitata de un ministru al Educatiei prea pudic, domnul Cristian Adomnitei. Astazi, desenele ei sunt folosite ca proiectile impotriva directorului Institutului Cultural Roman. 

Neutralitatea si o vara de neuitat

Universul Balcanilor nu poate face diferenta intre preferintele personale ale conducatorului unei institutii si politicile institutiei in sine. Mostenirea grea a deceniilor colorate cenusiu de mici despoti-directori lasa urme de senile in mentalitatea unor romani.

Conducatorii de astazi ai ICR-ului pot fi acuzati de idealism si inadecvare la prezentul dambovitean, caci cum altfel putem privi ambitia lui H.R.Patapievici: „Eu vreau sa conduc Institutul Cultural Roman in perfecta independenta de optiunile mele morale, filozofice si religioase. Ele nu se reflecta in nici un fel si cred ca asta este esenta unei institutii liberale: neutralitatea”.

Vara lui 2008 va fi tinuta minte. Dar nu datorita controverselor inteligente si nici datorita rezolvarii lor elegante. Caci vara lui 2008 este captiva intr-un vacarm patologic al carui singur efect va fi ratarea temelor esentiale. Fa zgomot ca sa uiti sa gandesti. O tactica ce pana acum nu a dat gres la Bucuresti. Caci pe terenul de tenis al culturii din Romania, copiii de mingi huiduie spornic si dejectional exact in momentul de maxima concentrare in care unul dintre cei doi jucatori este la serviciu. Publicul s-a saturat insa, si nu mai priveste meciul. Citeste vreo carte prin tribune, cu dopuri de indiferenta in urechi.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6628 vizualizari

 • +3 (7 voturi)    
  poveste fara sfarsit (Miercuri, 30 iulie 2008, 14:00)

  Alec [anonim]

  Frumoasa expunere. Sper ca va contribui la incercarile concertate de a duce conversatia in fagasul disputei de idei, si nu in cel al binecunoscutei "huiduieli spornice". Se stie, cei care stiu sa joace tenis, joaca. Putem discuta civilizat despre legitimitatea publica a fostilor turnatori. Dorim insa acest lucru?
  Excelent mesaj al expozitiei "Freedom for lazy people". dihotomia stanga-dreapta care bantuie spiritele incinse de pe dambovita nu este decat guma de mestecat pentru creier in contextul global actual.
 • 0 (6 voturi)    
  Cum adica? (Miercuri, 30 iulie 2008, 14:04)

  Cetateanul turmentat [anonim]

  Citez:

  "Institutul Cultural Roman practica prin urmare neutralitatea si evita judecatile de valoare, caci o institutie de stat are datoria obiectivitatii dar si pe cea a promovarii valorii."

  Si atunci cum sa nu fiu turmentat si sa-ntreb: cum poate fi promovata valoarea evitand judecatile de valoare?

  "O sotetate fara printipuri, car-va sa zica ca nu le are", cum spunea cineva...
  • -1 (5 voturi)    
   adica asa (Miercuri, 30 iulie 2008, 14:41)

   major_ballsack [utilizator] i-a raspuns lui Cetateanul turmentat

   Sofismul de mai sus confunda "valoarea" sau moralitatea autorului cu valoarea creatiei.

   ICR practica neutralitatea vis-a-vis de autori, dar poate fara nici o problema sa promoveze valoarea artistica, filosofica etc., care nu este acelasi lucru.

   Ce spune d-nul Patapievici este ca atata vreme cat insusi statul roman a evitat sa eticheteze, limiteze sau restrictioneze pe cei cu un indoielnic statut moral, nu este locul ICR sa faca asta.

   Nu numai lustratia nu exista in Romania, dar asa cum vedem, turnatori cunoscuti cat si fosti membri marcanti ai aparatului represiv comunist sunt in prim-planul vietii politice si economice.

   Ironia este ca insusi sustinatorii fideli ai acestora protesteaza acum cel mai tare impotriva ICR si a domnului Patapievici, intr-o noua demonstratie de standard dublu.
   • -2 (2 voturi)    
    limba română... (Miercuri, 30 iulie 2008, 17:48)

    flowerin [anonim] i-a raspuns lui major_ballsack

    "ICR practica neutralitatea vis-a-vis de autori, dar poate fara nici o problema sa promoveze valoarea artistica, filosofica etc., care nu este acelasi lucru" - scrie m_b.... dacă ar cunoaşte limba română, ar şti că vis-a vis (româneşte: vizavi) însemnă PESTE DRUM DE, PE PARTEA CEALALTĂ şi nu referitor la ceva, cineva, faţă de ceva, cineva. dacă nu vobim limba română (ori maternă) corect, mă îndoiesc de corectitudinea judecăţilor noastre... altfel, nu eşti primul vinovat... se întâmplă din ce în ce mai des şi pe case mari-mari... parcă văd că şi Academia va schimba sensul expresiei pentru că, vezi dom'le, aşa vorbeşte boborul'
    aferim.....
    • 0 (2 voturi)    
     sferto-doctii ma corecteaza (Miercuri, 30 iulie 2008, 23:42)

     major_ballsack [utilizator] i-a raspuns lui flowerin

     Dar ei nu se uita in DEX, unde este trecut clar, unul din sensurile lui "vis-a-vis":

     "Faţă de..., în raport cu..., în comparaţie cu..."

     Comentariul meu se poate citi: "ICR practica neutralitatea fata de autori" sau "in raport cu autorii".

     Aferim!
  • -1 (5 voturi)    
   judecati de valoare (Miercuri, 30 iulie 2008, 14:43)

   - [anonim] i-a raspuns lui Cetateanul turmentat

   - valoarea operei unui roman
   - valoarea morala a faptelor sale in comunism
   - valoarea morala a faptelor sale in Libertate
   - valoarea activitatii politice (daca exista)

   0. idei, ideologie, doctrina pe care o sustine un roman 1. consecventa 2. non-agresiune 3. participare si implicare in bine in viata comunitatii 5. activitate politica
  • 0 (4 voturi)    
   intelectuali publici cu disabilitati morale (Miercuri, 30 iulie 2008, 16:47)

   roxana-clara [anonim] i-a raspuns lui Cetateanul turmentat

   Rezon, moftangiul s'a incurcat in socoteli - ce e rau si ce e bine tu te'ntreaba si socoate.

   Chestia cu neutralitatea invocata e atat de "ca tot Rom^nul impartzial" incat toata bruma de seriozitate cu care personajul in cestiune se infasura se duce dracului! Ce mai ramane din Horica, starul descoperit de capitanul Soare? Un personaj caragialesc executand silogisme inconsistente cu dampf de la Bucale.

   A se slabi, coane Patapievici!
  • +2 (2 voturi)    
   Nicio contradictie (Duminică, 3 august 2008, 7:09)

   Alex Leo Serban [anonim] i-a raspuns lui Cetateanul turmentat

   Este simplu, domnule: valoarea de care va este atit de grija este lasata in seama SPECIALISTILOR care stiu sa o recunoasca!
   Dl Patapievici nu este specialist in arte vizuale, ergo punctul de vedere asupra lucrarilor care trebuie trimise & expuse peste hotare este - asa cum este normal! - al celor care se pricep...
   Nu este vorba, in vreun fel, de a eluda valoarea, ci de a delega cuantificarea ei expertilor domeniului respectiv.
   (Intimplator, stiu f bine ca dl Patapievici nu este mare amator de arta contemporana - de "street art" cu atit mai putin! -, dar este de salutat faptul ca are eleganta de a nu interveni in deciziile legate de trimiterea (sau nu) a unor expozitii in acest sens.)
   Iar aceasta neutralitate se aplica si in cazul Antohi/Corbea.
   Intr-adevar, este o "dubla masura" - cum il acuza rauvoitorii; dar ea este intre sensibilitatea personala a dlui Patapievici si activitatea sa institutionala - care nu lasa sa transpara, in vreun fel, preferintele subiective!

   Oricum, ce se constata - citind multe dintre comentarii - este ca multi ori nu inteleg despre ce e vorba (da-si dau cu presupusul, ca asta-i hobby-ul la romani), ori se prefac ca nu inteleg (pt a plati polite ICR-ului), cu aceeasi agresivitate timpa...

   Cit priveste caraghiosii aia care au facut denuntul la New York - intimplator & din pacate, i-am vazut; si este suficient sa-i vezi ca sa nu le mai acorzi niciun credit!
   • 0 (0 voturi)    
    Valoare (Vineri, 8 august 2008, 18:38)

    mario [anonim] i-a raspuns lui Alex Leo Serban

    Dar oare Balaceanu Stolnici nu are nici o valoare ca sa-l trimita HRP ca reprezentant al ICR pe linga Rege? Poate ca mai are ce sa spioneze si ce sa toarne ?De ce nu il sprijina public HRP ca sa-si reia emisiunea la TVR ?
 • -2 (6 voturi)    
  Mafia intelectuala (Miercuri, 30 iulie 2008, 14:21)

  Observator [anonim]

  Problema este alta si mult mai complicata - mafia intelectuala toaca banii - ei intre ei. Din acest punct de vedere, nu sunt diferente intre Patapievici si Becali. Amandoi finanteaza propriile gasti. Nimeni nu sta sa-i verifice, iar criterii de performanta pentru ICR nu exista.

  In ceea ce priveste scandalul cu Street Art, numai de bine. Este normal sa fie si Street Art romanesc si nu vad cine altcineva l-ar duce la NY, daca nu ICR-ul. Subtire insa pozitia lui Pata cu privire la "scandal". Neutralitatea apare ca un soi de sofism de circumstanta.

  Astept insa ca proiectele ICR sa nu mai fie gestionate in mod mafiot.
 • +3 (5 voturi)    
  In fiecare domeniu (Miercuri, 30 iulie 2008, 14:32)

  gabifm [utilizator]

  avem o mana de oameni de valoare si verticalitate: Patapievici, Plesu, Liiceanu sau Iures, Darie, etc.
  Dam repede sa-i "prafuim" pentru ca in fiecare dintre noi exista cate un Vadim sau...Buruiana.
  Acestia suntem.
  • -2 (4 voturi)    
   Care oameni ? (Miercuri, 30 iulie 2008, 15:14)

   ReoPro [anonim] i-a raspuns lui gabifm

   Care oameni de valoare ? "Intelectualii" romani care au facut "rezistenta" prin cultura (cum bine zice Paul Goma - singurul intelectual roman care are coloana vertebrala). Nu am vazut nici un profesor universitar, nici un intelectual, nici un politician, nici un profesionist in Romania.
   Doar niste AMATORI ... care stiu sa profite de situatie ... Si care se supara auzind adevarul. Din pacate ...
   • +2 (2 voturi)    
    Paul Goma are dreptate (Miercuri, 30 iulie 2008, 21:42)

    ReoPro [anonim] i-a raspuns lui ReoPro

    Paul Goma are dreptate in ceea ce-i priveste pe "intelectualii" romani.

    Cititi-l :

    http://paulgoma.free.fr/index.php

    Din pacate are dreptate ...
    • 0 (0 voturi)    
     felicitari (Joi, 31 iulie 2008, 12:41)

     deus [anonim] i-a raspuns lui ReoPro

     Paul Goma este intr-adevar un reper moral pentru cei care stiu sa-l aprecieze!
    • 0 (0 voturi)    
     Paul Goma are dreptate (Sâmbătă, 16 august 2008, 4:26)

     TioPepe [anonim] i-a raspuns lui ReoPro

     Paul Goma are dreptate, dar cui ii pasa? Traieste in trecut, iar acest lucru a devenit de mult obositor. Pacat. Cred ca ar fi grozav daca s-ar mobiliza si si-ar pune ordine in idei. Ar putea duce o lupta interesanta cu cei care acum fac rau.
   • 0 (2 voturi)    
    Voturi (Joi, 31 iulie 2008, 2:08)

    ReoPro [anonim] i-a raspuns lui ReoPro

    Puneti mai multe voturi negative. Asta dovedeste ca am dreptate si ca va deranjeaza ...
  • 0 (0 voturi)    
   valoarea si verticalitatea (Joi, 31 iulie 2008, 12:22)

   deus [anonim] i-a raspuns lui gabifm

   se apreciaza numai la cei cu o anumita orientare politica? si nu avem voie sa-i atingem nici cu o floare? sau trebuie sa fim cu totii de acord asupra "valorii si verticalitatii" numelor amintite ? asta nu prea seamana a democratie!
  • 0 (0 voturi)    
   Valoare (Vineri, 1 august 2008, 9:06)

   Ion Codreanu [anonim] i-a raspuns lui gabifm

   Sigur ca Liiceanu are valoare daca a pus mina pe o editura (Editura politica )fara sa plateasca nimic.Singura lui valoare e Apel catre lichele care e o carte politica indreptata mai mult impotriva celor care au stiut cum a pus el mina pe editura si pe banii lui Soros.Adica "VOI SA TACETI ,A VENIT VREMEA MEA SA PUN MINA EU DMOCRATUL NU TU COMUNISTULE,HUO! Si ma intrb care-i licheaua.Cit despre Plesu PApievici care papa banii statului roman fara rusine nu mai vorbesc.Mai sint si lingai care ii considera zei.Intelectuali sunt cei care creiaza ceva pentru semenii sai <CREIAZA NU COPIE>si care se dau mari intelectuali.ASA ca d.Gabifim.Mai lasa- ma cu intelectualii astia.Sau poate nu stii ce e ala un intelectual!?
 • +3 (7 voturi)    
  Patapievici (Miercuri, 30 iulie 2008, 14:46)

  PeterBadesco [utilizator]

  Este trist sa vezi cum domnul Patapievici se incurca in explicatii. Ar fi trebuit sa fie simplu. Colaboratori ai securitatii nu au ce cauta in ICR. Simplu. Dar nu e. Ca peste tot in Romania sunt doua standarde, ai nostrii sunt mai buni ca ai lor. Motiv pentru care Tara ramane la limita civilizatiei si a democratiei.

  Ne asteptam din partea domniei sale sa spuna,.." Da am gresit" , dar n-a facut-o.
  • 0 (2 voturi)    
   dubla masura (Miercuri, 30 iulie 2008, 15:35)

   patachievici [anonim] i-a raspuns lui PeterBadesco

   parafrazind motto-ul unui saptaminal de la noi, securistii nostri sint mai destepti decit ai lor...
  • -1 (3 voturi)    
   daca nu poti te ajutam , daca nu vrei ...... (Miercuri, 30 iulie 2008, 15:44)

   constantin [anonim] i-a raspuns lui PeterBadesco

   daca nu intelege ca a gresit ar trebui demis pina se lamureste .sunt doua standarde si la hotnews .pe cioro l-ati tocat marunt pentru gafe mai mici .dinescu papa banii cnsas .....la cetate .
  • 0 (0 voturi)    
   da, este trist (Miercuri, 30 iulie 2008, 16:19)

   petcu [anonim] i-a raspuns lui PeterBadesco

   este trist ca multa lumea se baga in seama! Si ca vorbeste in numele unui subiect plural ("ne asteptam din partea domniei sale...").
   • +1 (1 vot)    
    Trist... (Joi, 31 iulie 2008, 6:08)

    Marian Boldea [utilizator] i-a raspuns lui petcu

    este ca s-a ajuns la asemenea discutii, nene petcule! Ca de bagat in seama are dreptul tot contribuabilul din taxele si impozitele caruia traiesc - si nu rau! - cei de la ICR, cu Pata-n frunte!
  • +2 (4 voturi)    
   Peter: criterii de valoare (Miercuri, 30 iulie 2008, 16:38)

   Andra [anonim] i-a raspuns lui PeterBadesco

   Petre, prietene, gresesti si e pacat. Un Institut cultural ROMAN trebuie sa-i prezinte lumii pe toti romanii de valoare ai tarii, recunoscuti de acea lume - nu de noi, bietii de noi, care suntem varza, n-avem nicun criteriu de valoare, ne omoram liderii de 18 ani incontinuu.
   daca noi aici nu putem - sa lasam macar lumea sa ne iubeasca oamenii de valoare, si apoi, sa invatam de la ei care sunt criteriile pe care trebuie sa le aplicam si noi aici ca sa ne pastram VALORILE printre noi si sa nu le alungam fara incetare
   Pentru ca ceea ce obtinem CU TOTII in absenta criteriilor de valoare,
   Este ca A. paunescu = Sorin Antohi
   si asta ne distruge PE TOTI.

   Criterii de valoare :

   - valoarea operei unui roman
   - valoarea internationala a operei unui roman
   - valoarea morala a faptelor sale in comunism
   - valoarea morala a faptelor sale in Libertate
   - valoarea activitatii politice (daca exista)

   0. idei, ideologie, doctrina pe care o sustine un roman 1. consecventa 2. non-agresiune 3. participare si implicare in bine in viata comunitatii 5. activitate politica
 • -2 (4 voturi)    
  NU CA MA OMOR dupa Patapievici (Miercuri, 30 iulie 2008, 15:30)

  releu [anonim]

  dar cati savanti si in gene5ral cata eliat germana nazista a lucrat mai departe dupa razboi bine mersi, nici nu vreau sa ma gandesc.... Herta Mueller sa faca scandal daca sta in Ro, in Germania sa faca scandal la nemtii ei
  • 0 (0 voturi)    
   putini de tot (Joi, 31 iulie 2008, 12:17)

   deus [anonim] i-a raspuns lui releu

   Herta Mueller are tot dreptul sa "faca scandal" pentru ca a trait pe pielea ei, in Romania, mizeriile facute de colegii lui sorin antohi, din generic numita -securitate-. Sunt foarte putini cei care au acest drept, asa ca macar ei trebuie sa protesteze, altfel vom uita tot ce-am trait in acele vremuri! Si antohi si toti ceilalti pot sa-si vada de meseria lor, fara a se impinge mereu si mereu in fata, ca reprezentanti "de vaza" ai literelor, stiintelor, artelor, medicinei, etc din Romania - asta ar fi de dorit!
 • -1 (5 voturi)    
  Dlui Patapievici (Miercuri, 30 iulie 2008, 18:15)

  Cristinel [anonim]

  Am citit o serie din cartile dlui Patapievici si am fost impresionat de eruditia domniei sale si de argumentarea precisa. Dar in cazul celor doi profesori nu rationeaza corect. spune ca ICR se abtine de la judecati morale, isi mentine neutralitatea cum s-ar spune. Dar e total fals. Cultura, daca e adevarata, are deja o directie morala. De exemplu, cultura promoveaza libertatea de exprimare, dreptul fiecarui om la viata, la intimitate, etc. Acestea sunt valori puternic reprimate de comunism. Cei doi au colaborat (vina poate fi totusi nuantata) si contribuit la un regim care era imoral (din perspectiva valorilor mentionate). Prin urmare, daca vrea sa promoveze cultura (fie ea si romaneasca), nu se poate mentine neutru si avea toata indreptatirea sa evite atasarea numelui institutiei pe care o conduce de cei doi fosti turnatori.
 • 0 (4 voturi)    
  antohi (Miercuri, 30 iulie 2008, 19:48)

  ginel [anonim]

  Lasa-ti prostiile. Antohi si-a manarit un doctorat. Vadim si-a manarit un doctorat. Asta ii pune pe aceeasi treapta. Ar trebui ICR sa-i dea banii si lu' Vadim daca are un proiect bun.
 • +2 (4 voturi)    
  ICR vs secu (Miercuri, 30 iulie 2008, 20:40)

  shinobi [anonim]

  M-am despartit de HRP cand a fost pro-icoane ortodoxe in scoli. Argumentul lui era ca, dincolo de cat se stie din biblioteci, din lucrarile socio-politice la zi, etc, trebuie sa te inchini @in fata traditiei@ ... ?!
  Acum o comite din nou.
  Subscriu la parerea tuturor forumistilor care intr-un fel sau altul, spun ca moralmente cei care au avut de-a face (cu avantaje!) cu regimul ceausist nu trebuie sa mai aiba acces curent la banul public. Atat.
 • +2 (4 voturi)    
  Hoardele 322= hoardele de mineri din 1990 (Joi, 31 iulie 2008, 7:04)

  hotnewsfil [utilizator]

  Hoardele de mardeiasi, devenite planetare, angajate de 322, sunt excesiv de numeroase.
  322 ia masuri masive de atacare a oricui i-ar periclita, cat de cat, castigarea alegerilor din toamna. Duce o lupta pe viata si pe moarte. Este vital pentru 322 sa ramana la putere, ca sa nu infunde puscariile, multi dintre ei si ai lor si, in plus, vor sa-si asigure continuitatea la pradarea tarii - sa rada tot.
  Asa cum hoardele de mineri aduse de Iliescu, in 1990, inarmate cu bate si lanturi,atacau, in raportul 100 la unu, cate un bucurestean inarmat cu o servieta, tot asa, hoardele de 322-isti si de slugoi ai lor ataca supranumeric orice urma de PD-L-ist sau de simpatizant al acestui partid.
  322 este cuprins de isterie. Aduna din gunoaie toate abjectiile imaginabile si le varsa, cu camionul, in capul unei victime, sa fie sigri ca il sufoca, respectind, "garantat 100%", indicatia repetata cu disperare, recent, de Ilici, ca 322 trebue sa distruga din radacini PD-L si pe presedintele Basescu.
  Si-au dat mana toti borfasii mari din tara sa-i debarce pe Morar si pe Kobesi. Frica de dreapta pedeapsa ii inebuneste. Sunt de o violenta extrema.Feriti-va din calea lor! Sunt orbi de furie si o puteti incasa si dvs., ca trecatorii prin Piata Universitatii, in 1990.
  • -1 (1 vot)    
   mardeias la oi m-as duce (Joi, 31 iulie 2008, 14:58)

   bucuresteanul [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsfil

   "Este vital pentru 322 sa ramana la putere"
   Dupa necunoasterea limbii romane, nu esti roman. Ce te bagi in discutie ? Dupa agresivitatea limbajului esti unul din mardeiasii lui Cozma, cei care au plantat flori in capul unor bucuresteni" Daca marinelu are astfel de oameni, HALAL natiune ! Credeam ca astfel de specimene sunt doar la Ilici.
   • +2 (2 voturi)    
    Va rog sa ma iertati. (Joi, 31 iulie 2008, 23:59)

    hotnewsfil [utilizator] i-a raspuns lui bucuresteanul

    Il cunoasteti pe Bogdan, "campionul" grevistilor foamei din Piata Universitatii?
    Va rog sa-mi spuneti ce emisiune facea Vasile Manuceanu la Europa Libera, in ce zi si la ce ora . Asa, ca sa ne cunoastem mai bine.
    Sunteti, cumva, un "bucurestean" travestit in miner ?(in Piata Universitatii).
    Cum este mai corect? "Ce te bagi in discutie?", sau "De ce te bagi in discutie?"
  • 0 (0 voturi)    
   Linsul la romani (Vineri, 1 august 2008, 6:40)

   Ion Codreanu [anonim] i-a raspuns lui hotnewsfil

   Dl."om bun"!Depre ce e vorba in articol?Tu ii dai cu linsul lui Basescu?
   • +1 (1 vot)    
    Este posibil si alt limbaj intre comentatori? (Sâmbătă, 2 august 2008, 8:05)

    hotnewsfil [utilizator] i-a raspuns lui Ion Codreanu

    Aveti acest limbaj bulevardier si in relatiile cu sotia, cu copiii si cu nepotii dumneavostra?
    Daca ne-am intilni, mi-ati da cu paru' -in cap?
    Cum aratati cand sunteti civilizat?. Sunt sigur ca aveti si aceasta trasatura comportamentala. Va rog sa ne-o dezvaluiti. Stati o clipa,va rog, nu-mi raspundeti cu o injurie!
 • -1 (1 vot)    
  haideti tineri (Vineri, 1 august 2008, 0:42)

  victorita dutu [anonim]

  HAIDETI TINERI-poem la 20 de ani
  iulie 28, 2008 – 2:00 pm
  HAIDEŢI TINERI

  Aprilie ’93

  PARTEA ÎNTÂI

  Hei, neam ajuns de ocarã
  Nu auzi cum plânge Dumnezeu
  La fiecare poartã închisã?
  Voi, cei însinguraţi de pãcatele voastre,
  Voi, cei însinguraţi din cauza urii din voi
  Lepãdaţi tina pãcatului vostru
  Şi întindeţi braţele spre Iisus Hristos
  Iisus Hristos, Mântuitorul lumii!!
  Tineri , voi ce sunteţi bãtrâni
  Pentru cã sunteţi bãtrâi sufleteşte,
  Aruncaţi bãtrâneţea din voi,
  Primind lumina lui Iisus,
  Primind lumina de candelã
  În ochii voştri spurcaţi de sãruturi,
  De idei ce nu v-au folosit niciodatã,
  De ţigãri şi dansul satanei.
  Şi-a fãcut omul jucãrii,
  Ca sã-şi uite de pãcate,
  Sã-şi umple timpul lui gol de gândire
  Şi l-a uitat pe Dumnezeu-e atât de simplu!!
  Şi-a fãcut maşini, blocuri , avioane,
  Are ştiinţa cu care creeazã goluri de aer,
  A distrus copacii şi a strivit florile
  Şi crede cu atâta mândrie în el,
  E persoanã importantã în lume,
  Devenit din maimuţã om !!!
  Îşi aprinde becuri şi le-nchide când vrea,
  Astea ţin loc de soare , de luminã,
  Dã drumul la muzicã , la casetofon
  Şi aude spurcãciunile lumii cântând,
  Dã drumul la televizor
  Şi vede femeile goale cum se-ntind ca viermii.
  E bogat, are de toate “învãţatul” nostru,
  Pleacã în strãinãtate sã-şi “etaleze cunoştinţele”
  America e la modã, nu mai e Parisul,
  El nu-şi vinde ţara, şi-o dã degeaba,
  Nu-şi mai place neamul, e de proşti, de calici,
  Nu are dolari România, nu are, e calicã,
  Nu are oameni vrednici sã-i asculte vorbind.

  PARTEA A DOUA

  Haideţi tineri, feciori şi fecioare,
  Voi haiduci minunaţi ai neamului meu,
  Intoxicaţi în felul acesta, nu simţiţi,
  Nu simţiţi ,cum acel ceva sensibil din voi,
  Plânge de fricã sã nu fie distrus?
  Prinţi şi prinţese ai neamului meu,
  Nu vã apasã povara prostiei din jur?
  Haideţi tineri adevãraţi
  Sã devenim tineri prin lumina Liturghiei,
  Sã devenim tineri desãvârşiţi,
  Cântând lui Dumnezeu şi oamenilor despre iubire.
 • -1 (1 vot)    
  haideti tineri (Vineri, 1 august 2008, 0:43)

  victorita dutu [anonim]

  Noi , cei ce ne temem de moarte,
  Sã aruncãm toatã scâraba ce vine din tinã,
  Sfinţindu-ne trupul nostru,
  Îndumnezeindu-ne speranţa noastrã,
  Înãlţându-ne sufletul nostru,
  Pentru a devevi îngeri aici pe pãmânt.
  Hei , tineri monahi şi mireni totodatã,
  Sã fim tineri prin rugãciunea noastrã,
  Gãsindu-l pe Dumnezeu, pe pãmânt fiind,
  Nu mai suntem bãtrâni, nu mai suntem morţi,
  Suntem pururi tineri, chiar si bãtrâni fiind.
  Sã aruncãm, sã aruncãm toate pãcatele noastre,
  Nu vedeţi câtã suferinţã aduc?
  Sã ne spãlãm trupul şi sufletul nostru,
  Prin botezul lacrimilor noastre,
  Sã venim la Iisus, Mântuitorul lumii,
  Cãci prin El moartea este învinsã,
  Suntem în viaţã şi prin viaţã în El.
  Haideţi, haideţi tineri şi vârstnici,
  Monahi şi mireni totodatã,
  Sã rãsturnãm sufletul nostru cel întinat,
  Întinat de pãcate,
  Sã devenim pururi tineri în lumina lui Iisus,
  Iisus Hristos, Mântuitorul nostru,
  Înãlţat la ceruri şi prezent cu noi,
  În serile de tainã a rugãciunii noastre.
  Haideţi , haideţi tineri,
  Nu vedeţi ce greu este sã fii singur?
  Singur numai cu prostia şi cu pãcatele tale
  Şi a celor din jur?
  Singur şi numai cu dorinţa de a fi alãturi
  De cel care luptã la fel ca şi tine?
  Haideţi , feciori şi fecioare,
  Haiduci minunaţi ai neamului meu,
  Plãieşi tineri ai sfântului Ştefan,
  Lucraţi tainic prin rugãciunea voastrã,
  Daţi perdeaua neguroasã din faţa ochilor voştri,
  Mistuiţi-vã în codri de gânduri
  Şi luaţi aerul dreptãţii în piept.
  Hei, mã auziti, mã auziti, prinţi si prinţese,
  Ajutaţi-mã, ajutaţi-mã ,
  Nu mai pot singurã, am obosit!
  Hei, hei, mã auziţi,
  Nu suntem calici, nu suntem neam de ocarã,
  Putem rãsturna rãul din noi şi din lume,
  Putem învinge moartea sufletului nostru.!!
  Haideţi, haideţi tineri,
  Sã repetãm cuvintele Mântuitorului,
  ”Fiţi desãvârşiţi precum Tatãl vostru
  Cel din ceruri desãvârşit este!”
  Haideţi, sã devenim noi înşine
  În propria noastrã libertate,
  Prin lumina lui Dumnezeu!
  Sã facem din neamul acesta ajuns de ocarã
  Sã dãi
 • 0 (0 voturi)    
  nervi la NY ! (Vineri, 1 august 2008, 5:13)

  Eugen Calmul [anonim]

  Intrebarile la obiect ce trebuie discutate in cazul de fata se rezuma prin urmare la:
  a) S-a anuntat/specificat de catre ICR caracterul, specificul, domeniu si natura expozitiei ce o gazduieste?

  b) Evenimentul organizat se afla pe lista prioritatilor ICR, si daca da, isi gaseste corespondent sau reprezentanti si in tara gazda?

  c) Care este reactia (din nou ne intereseaza majoritatea) reprezentantilor din tara ce gazduieste evenimentul? -cea cu care se incearca un dialog, schimb de experienta, pareri si viziuni.

  intreagul comenatriu, l-am gasit pe
  http://lilick-auftakt.blogspot.com/2008/07/povestea-lu-neagoe.html
 • -1 (1 vot)    
  Arta (Vineri, 1 august 2008, 6:54)

  Ion Codreanu [anonim]

  Depinde intotdeauna de ce credem ca este arta.Normal de ce crede dl Pata ca e arta.Eu cel putin tot ceia ce a fost expus la NY am vazut la bilciuri acm 40 de ani ,la unele vrajitoare care faceau farmece cu asemenea papusi .Si daca dl. Papievici(banii nostrii) crede ca aia e arta sa si-o puna acasa la el pe prichiciul vetrei nu sa defineasca un popor cu asemenea (arta) .Cred ca putem mai mult de atit.De fapt papievici asta e pus acolo de Basescu ca sa ne denigreze crezind ca ofi omul care sa-i aduca voturi din partea S>C>.Omul e un oportunist care face pe filozofuldar care dpdv uman si national nu simte nimic ,mai ales fata de poporul roman.Ne minica banii.
 • -1 (1 vot)    
  despre expozitia plina de cultura (Marţi, 5 august 2008, 1:19)

  mircea vilciu [anonim]

  este cumplit de vazut cum sub numele artei se pot materializa injuraturi! practic ancestralul nihilism patapievician, s-a concretizat in girul dat acestei injuraturi. nu sunt adeptul celor ce-l critica pe patapievici fara sa-i cunoasca gandirea. dar nu pot accepta o gratuita injuratura cu ajutorul careia se spala bani publici. e dureros sa vezi un Presedinte al Institutului Cultural Roman, ce-si dispretuieste poporul. ideile expuse si-n "Politice" arata un dispret absolut. trage de Cioran pe culmile deznadejdii intr-un stil lamentabil, de oroare, iar un Presedinte al nostru l-a numit in fruntea ICR. acum, intr-un dispretz noncultural dus la limita, isi da girul, cheltuie o gramada de bani si expune in inima Americii penisuri, zvastici, elemente religioase intr-un cocktail dement. nu poti spune ca esti seful culturii romanesti cand gandesti dispretzuitor despre romani si te manifesti ca atare. Patapievici nu este Diavolul pe pamant. Patapievici este un simplu muritor extrem de simplu in gandire, ce are o minima lejeritate de a vorbi, a scrie si a se exprima. un om extrem de simplu, laserial de simplu, un mic punct rosu-luminos ce adopta stilul CVT intors in oglinda. dar asemena caricatura de om de cultura e pus in capul mesei pline de bucate. doar ca poate minti si injura frumos. si nu-i ajunge! tre sa mai si expune falusuri si zvastici pana dupa Ocean. Poate are dreptate sa-i fie scarba de romanitate, ca doar Produsul ei Politic l-a facut staroste peste ICR, cand nu merita!
  • +1 (1 vot)    
   cata tristete... (Marţi, 5 august 2008, 17:33)

   Doina-Maria Ghitescu [anonim] i-a raspuns lui mircea vilciu

   De ani de zile, se revine, din timp in timp, la "Politice", in acelasi registru al neintelegerii. Dimpotriva, d-nul Patapievici isi exprima in scrisorile catre Al.Paleologu, dragostea disperata, ajunsa la exasperare, fata de Romania. Daca ar nutri dispret pentru poporul roman, asa cum spuneti dvs., ar fi, probabil, undeva departe, scriindu-si in liniste cartile, si nu intr-un post administrativ, de sacrificiu pentru orice creator. Asa cum amintea Alex Leo Serban, specialistii sunt cei avizati sa decida valoarea actului cultural. D-nul Patapievici, ca bun conducator si manager, nu trebuie sa se erijeze in critic de arta, in critic literar, muzicolog, etnolog, etc... Trebuie doar sa stie sa-si aleaga echipe specializate in toate domeniile culturale de care se ocupa ICR.

   Din pacate, cel care a pus lucrurile in miscare la ICR, are parte si de aceasta data, de o revarsare de ura indarjita, de agresivitate si rea-credinta.
   Privind din afara, si tinand cont de faptul ca d-na Herta Muller, cunoaste rigoarea cuvantului si puterea de manipulare a presei, pozitia domniei- sale imi pare exagerata. Daca tot a facut-o publica, macar de-ar fi generat o dezbatere de idei. Ma tem ca, in vreme ce H.-R.P., ii respecta punctul de vedere - ca fiind just -, scriitoarei Herta Muller ii vine mai greu sa accepte neutralitatea ICR-ului si obiectivitatea opiniilor presedintelui ICR.
   Traiesc in Banat, de multa vreme, si inca mai caut toleranta banateanului...
   Suntem departe de "piata de idei", de polemici reale, in care sa conteze argumentele, si de-o parte, si de cealalta parte, suntem departe de dezbateri civilizate. In aceste conditii, cand spatiul ideilor este transformat in teren de lupta, probabil, domnii H.-R.P. si Mircea Mihaies vor trebui sa foloseasca uneltele de scris pe post de sabii. Si nimeni nu va avea de castigat din asta.
 • -1 (1 vot)    
  doamne ne ajuta si fereste (Vineri, 8 august 2008, 0:00)

  ion [anonim]

  Cine sunt frate acesti tineri artisti grafity pe care noi fraierii nu ii intelegem?
  Ce pitoresc reliefeaza ei lenea golicioasa si erotismul neputintei unui neam care din dorinta de a parea european si tolerant se pleaca in fata unor interese care nu sunt ale lui ,uitand sa-si acopere fundul gol dinaintea falusului vremilor ce ne imping in afara celor zece porunci .
  Patapievici nu are decat vina de a fi o sluga, ori mai stii ,poate mai mult de atat. Oricum nu mai conteaza cel mult putem sa constatam ce se intampla cu noi.Fericiti cei saraci cu duhul ei nu traiesc cu spaima prezentului si groaza viitorului.
 • 0 (0 voturi)    
  cititi (Vineri, 8 august 2008, 13:21)

  valeriu [anonim]

  http://www.antena3.ro/Eminescu-cadavrul-din-debara.-Romania-tara-de-tampiti.-Basescu-presedinte-fara-cusur_act_52638_ext.html
 • 0 (0 voturi)    
  replica (Luni, 11 august 2008, 21:06)

  ion [anonim]

  E inadmisibil sa fii in functie platita de stat, sa poti sa sustii asa ceva. Apoi prin scrierile sale HRP nu merita sa primeasca un leu din banii publici. Mi-e rusine sa fiu reprezentat de HRP. Chiar n tara asta nu s-a gasit altul care sa pretuiasca limba roamana, Sper sa se indrepte situatia si sa scape ICR e aceasta lichea psihopata , aceasta nulitate, acesta scursura.
 • 0 (0 voturi)    
  corectie la CV (Joi, 14 august 2008, 13:16)

  Nicolae Stanica [anonim]

  Etapa de fizician, din CV-ul
  d-lui Patapievici, trebuie sa fie mentionata
  ca "etapa de limpeziri, de cautari",
  adica... si-a dat seama ca nu are ce cauta in domeniul FIZICII si in general in domeniul stiintelor pzitive !
  Metoda de lucru a dansului, nu are nimic in comun cu argumentarea riguroasa.

  Domnule "fizician",
  Eminescu ( pe care l-ati mutat in debara)
  are o infinita intelegere asupra fizicii universului in poeziile sale,
  comparativ cu epsilon-ul intelegerii dvs. !
  Cateva cursuri audiate la Viena, au fost suficiente sa exprime clar, ecuatii din fizica,
  prin cuvinte cu care a definitivat o limba.
  Am intalnit cercetatori straini care recitau cu admiratie acele versuri !

  Iata de ce a fost necesara migrarea dvs.
  spre META FIZICA,
  zona speculativ-artistico-filozofica !

  Autopropulsarea in zona celor asa-zisi prigoniti de vre-un regim politic, plasarea in tabara luptatorilor ANTI-comunisti, in conditiile in care cu o generatie mai inainte, lupta era PENTRU comunism, arata multa instabilitate de principii.
  Mai grav este ca in conditiile date, va considerati JUDECATORUL unui neam, a unei istorii, a unor traditii!

  Atat de limpede este opera dvs.,
  ca se opintesc atatia sa explice ce s-a vrut exprima in cutare sau cutare parte a acesteia.

  Ca "manager" al ICR, se dovedeste cat de transparent si cat de justificat dispuneti de banii colectati de la "populatia" pe care nu mai prididiti sa o denigrati.

  Politica resurselor umane este foarte bine exemplificata prin acel coordonator de comunicare, care si-a citit "productiile literare" la o ora de maxima audienta,
  in scopul "corectarii imaginii deformate"!

  ….Curand, va patrunde, sper, un aer mai curat,
  care sa indeparteze
  "vaporii produselor literare, urat mirositoare"
  emise de puternice "SURSE" de cultura “radioactiva”, producatoare de cancer spiritual !
 • 0 (0 voturi)    
  noi pictam altfel, si inca bine (Joi, 28 august 2008, 1:39)

  oriongroup [anonim]

  EXPOZITA INTERNATIONALA DE PICTURA ROMANO-POLONA
  LA CENTRUL CULTURAL M.I.R.A.

  In perioada 1 septembrie - 14 septembrie 2008 are loc la Centrul Cultural M.I.R.A. Bucuresti,
  expozitia internationala de picture, romano-polona, intitulata “Metamorfozele Cuvantului” organizata de Asociatia Culturala “ORIONGROUP” impreuna cu invitatii sai.

  Agnieszka Przystawa Wroslaw –Polonia
  Rodica Cristina Voicu
  Reli Daniela Voicu
  Victorita Dutu
  Andreea Sarcani

  Invitati
  Tudor Meiloiu
  Mihai Parvu

  Expozitia propune privitorilor si iubitorilor de arta nevoia de comunicare culturala intre artisti din tari diferite, de data aceasta Romania si Polonia.
  Va invitam sa ne priviti lucrarile.

  www.grupulorion.wordpress.com
  www.relivoicu.wordpress.com
  www.rodicavoicu.wordpress.com
  www.victoritadutu.wordpress.com

  vernisajul va avea loc luni, 1 septembrie 2008, la ora 17 la Centrul Cultural M.I.R.A.

  VICTORITA DUTU
 • 0 (0 voturi)    
  proza scurrta (Miercuri, 8 iulie 2009, 0:15)

  victoritadutu [anonim]

  Trãind în cercul vostru strâmt, vã credeţi genii


  Am trecut de curând prin Iaşi şi acesta pãrea neschimbat. Câtã linişte, câtã candoare, câtã bucurie, câtã frumuseţe. Aceeaşi pace patriarhalã te înconjoarã. M-aş fi dus şi acuma la biblioteca de la filosofie sã citesc de dimineaţã pânã seara. Îmi amintesc de starea aceea când citeam câte o carte la o zi sau douã, când mistuiam paginã cu paginã fãrã sã mã mai intereseze altceva decât ceea ce scria acolo, lumea aceea care se deschidea în mintea mea era totul pentru mine. Citeam filosofie şi literaturã, teologie şi istorie, nu conta, dar mai tare mã interesa tot ce era legat de reflecţie, de gândire, de meditaţie. În cei nouã ani de facultate, cinci de matematicã şi patru de filosofie, nu îmi amintesc sã fi fãcut altceva decât preocuparea aceea nebunã, de a citi şi a scrie pe cont propriu tot ceea ce gândeam şi simţeam ca este în mine bun sau rãu. În perioada aceea am reuşit sã adun în jur de o sutã de manuscrise pe care nu le-am mai deschis niciodatã, dar le am. Habar nu am ce am scris în ele. Nu am publicat nimic în niciun ziar, în nicio revistã literarã pentru cã pentru mine era important sã scriu, nu sã public, dar urmãream cu fervoare şi cu cea mai mare atenţie tot ceea ce se scria. Citeam cu un saţ extraordinar când apucam câte o revistã, tot ce scriau alţii. Printre preferate erau Timpul, Echinox , Dialog, Gazeta studenţeascã şi altele.
  Eram foarte fericitã când vedeam cã cei care scriu sunt la fel ca şi mine, au aceleaşi sentimente, îi dor aceleaşi probleme, cã plâng la fel, se revoltã la fel, ca poezia lor e legatã de aceleaşi sentimente şi trãiri ca ale mele.
  Gaşca de studenţi care avea aceastã ambiţie sã scrie într-o forma originalã şi proprie m-a format în spiritul ei, chiar dacã eu stãteam aşa mai retrasã, la distanţã, mã izolam. Erau zile în care nu vorbeam cu nimeni nici mãcar un cuvânt. Anii grei de la matematicã erau aşa. Spiritul celor care scriau în reviste îmi dãdea încrederea în mine şi


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by