Pentru prima data in istoria Festivalului International „Shakespeare” de la Gdańsk, organizatorii au fost de acord, sa includa doua spectacole romanesti, dintre care unul nu e realizat pe un text shakespearian: Masura pentru masura, in regia lui Silviu Purcarete, si Hamletmachine, in regia lui Dragos Galgotiu.

Masura pentru masura de Silviu Purcarete, realizat la Teatrul National din Craiova in anul 2008, ii are in distributie pe Ilie Gheorghe, Valentin Mihali, Adrian Andone, Sorin Leoveanu, Valeriu Dogaru, Angel Rababoc, Tudorel Petrescu, Constantin Cicort, Nicolae Poghirc, Ion Colan, Valer Dellakeza, Ana Ularu/Valentina Popa, Cerasela Iosifescu/Iulia Lazar. Silviu Purcarete a mai fost prezent la Gdańsk in anul 1999, cu Titus Andronicus, si in 2006, cu Cum doriti sau Noaptea de la spartul targului, ambele spectacole realizate la Craiova, ultimul castigand chiar Premiul Publicului, atribuit prin voturile spectatorilor.

Hamletmachine, cunoscuta piesa a lui Heiner Müller, montata de Dragos Galgotiu la Teatrul Odeon, ii aduce pe scena pe Marius Stanescu, Oana Stefanescu, Antoaneta Zaharia, Ionel Mihailescu, Traian Vlas, Gelu Nitu, Ionut Kivu, Tiberiu Almosnino, Mugur Arvunescu, Gabriel Pintilei, Paula Niculita, Marian Ghenea, Laurentiu Lazar. Pentru interpretarea sa, Marius Stanescu si-a adjudecat, in anul 2007, Premiul Uniter pentru rol principal. Coregrafia spectacolului ii apartine lui Razvan Mazilu, iar costumele sunt semnate de Doina Levintza.

Festivalul International „Shakespeare” de la Gdańsk, care urmeaza sa se desfasoare intre 2 si 9 august 2008, este unul dintre cele mai importante evenimente teatrale din Polonia si unul dintre cele mai cunoscute festivaluri dedicate marelui dramaturg din intreaga lume. Multa vreme, Festivalul, a carui prima editie a avut loc in anul 1993, a stat sub patronajul onorific al printului Charles al Marii Britanii. Organizat simultan pe mai multe scene din Gdańsk, Sopot si Gdynia, cele trei orase de pe malul Marii Baltice unite intr-o mare zona metropolitana, Festivalul si-a creat reputatia unui eveniment exclusivist, la care sunt prezentate doar montari memorabile.

Participarea celor doua teatre in festival a fost propunerea Institutului Cultural Roman din Varsovia, care sustine financiar deplasarea in Polonia, potrivit comunicatului institutiei.