In miez de vara, ICR Lisabona propune spectatorilor din capitala Portugaliei un nou eveniment cultural: Duo-ul SIMION / PATROIS, interpretand Jazz cu accent romanesc. Sunt programate doua recitaluri, primul pe data de 21 iulie, orele 20:00, la Palácio Foz (Praça dos Restauradores, Lisabona), iar cel de-al doilea pe 23 iulie, orele 23:00, la Onda Jazz Clube (Arco de Jesus, 7, Alfama, Lisabona).

Pentru concertul programat la Onda Jazz, unul dintre cluburile de specialitate ale Lisabonei (comparabil cu Fasching din Stockholm), se prevede si participarea RTP-Africa, postul public de radio ce emite preponderent pentru natiunile de limba portugheza, cunoscut pentru transmisiunile sale live de pe acea scena, informeaza ICR Lisabona.

Nicolas Simion este unul dintre principalii reprezentanti ai jazzului romanesc in context mondial. Are la activ o ampla cariera. S-a format la Liceul de Muzica din Brasov (clarinet/pian) intre 1970-1978, apoi la Universitatea de Muzica din Bucuresti, absolvita in 1983. Studiile de dirijat si compozitie ii vor fi utile peste ani, insa afirmarea o va cunoaste ca interpret al instrumentelor cu ancie, preponderent in sfera jazzului. Dupa ce fondeaza trupa Opus 4 in 1985, colaboreaza intens cu Dan Mandrila, Mircea Tiberian, Catalin Rotaru, Eugen Gondi, debuteaza discografic pe un album al lui Johnny Raducanu, participa la principalele festivaluri de gen din tara.

In 1988 emigreaza in Austria, unde reuseste in scurt timp sa se integreze atat scenei locale, cat si celei internationale. Lista colaborarilor sale cu jazzmeni de marca e mpresionanta: turneu european impreuna cu Octet Ost, creat si condus de Christian Muthspiel, in 1990; in 1992 – dupa moartea lui Jim Pepper – il inlocuieste pe acesta in cvartetul legendarului pianist Mal Waldron; impreuna cu Waldron va realizea, in duet, albumele The Big Rochade, The Art of the Duo 1 si 2; tot in 1992 editeaza primul album sub nume propriu, avand in formatie importanti muzicieni, precum Graham Haynes, Lonnie Plaxico, Ron Burton, Ronnie Burrage. Lista acestora se va imbogati de-a lungul anilor: Tomasz Stanko, Ed Schuller, Victor Jones, Patrice Heral, Peter Perfido, Dusko Goykovic, Anatoly Vapirov, Jeanne Lee s.a.m.d.

Nicolas Simion si-a forjat un stil interpretativ cu o puternica amprenta personala, in care aprofundata cunoastere a limbajului jazzistic se imbina cu elemente muzicale traditionale, preluate din tezaurul nostru autohton.

In ultimul deceniu, prezenta lui Simion in cadrul vietii muzicale romanesti s-a intensificat. El a reusit sa readuca in actualitate opera lui Richard Oschanitzky, geniul tutelar al jazzului de expresie romaneasca (prin reinterpretarea Dublului concert pentru saxofon tenor, pian, orchestra simfonica si big band si editarea, la propria casa de discuri, a unei antologii a inregistrarilor din muzica lui Oschanitzky ramase in patrimoniul national). De la mijlocul actualului deceniu, Nicolas Simion a devenit unul dintre principalii jazzmeni pe scenele Institutelor Culturale Romane din strainatate. Debutul sau in Portugalia, sub egida ICR Lisabona, se produce in formula de duo, impreuna cu remarcabilul vibrafonist francez David Patrois. In cadrul efervescentei scoli de jazz franceze, Patrois detine deja un prestigiu consolidat. Printre partenerii sai de marca s-au numarat Aldo Romano, Michel Benita, François Jeanneau, Bernard Lubat, Louis Sclavis. Incepand din 2003 face parte din 360 Degrés Project, impreuna cu Mark Turner, Ravi Coltrane, Olivier Gatto si Benjamin Henocq. Pe langa intensa activitate interpretativa – datorita careia detine intaietatea printre reprezentantii vibrafonului in jazzul francez – Patrois este cunoscut si apreciat pentru cursurile pe care le preda la doua conservatoare din Paris incepand din 1991.

Interferentele creative dintre Nicolas Simion si David Patrois sunt receptionate cu interes de catre melomanii de pe diverse meridiane; repertoriul este alcatuit preponderent din compozitii proprii, pline de vitalitate, in buna traditie a jazzului mondial, dar si cu bine dozate, revigorante accente folclorice de sorginte romaneasca.