Un roman politist, magic si esoteric, Jocul de smarald impleteste cunoasterea secolului al XV-lea italian cu legenda, filosofia protagonistilor cu credintele lor, descrierea practicilor magice, astrologice sau geomantice cu fictiunea, intr-un text incitant, sclipitor si ironic. Romanul a aparut in editie noua in colectia „Biblioteca Ioan Petru Culianu” la Polirom, informeaza editura.

Jocul de smarald propune o aventura a mintii, precum si a memoriei si a distorsiunilor ei, la fel de palpitanta ca si aventurile personajelor – antrenate in teorii conspirationiste si in descifrarea planurilor unor societati secrete perpetuate poate, subteran, pina in zilele noastre.

„Am scris un roman istorico-detectivistic cu o intriga, cred, in mod special captivanta, avind in vedere ca se bazeaza pe un sir de crime constituite intr-o secventa astrologica, toate legate de tabloul lui Sandro Botticelli, Primavara…”, marturisea Ioan Petru Culianu.

Ioan Petru Culianu a scris romanul The Emerald Game in limba engleza, in vara-toamna 1987, cu colaborarea lui H.S. Wiesner. Traducerea romaneasca de fata s-a facut dupa originalul inedit (printout, 441 de pagini) aflat in arhiva familiei.

Profesor de istoria religiilor, scriitor si eseist Ioan Petru Culianu absolvit sectia de italiana a Facultatii de Limbi Romanice, Clasice si Orientale a Universitatii din Bucuresti. S-a specializat in istoria religiilor la Università Cattolica del Sacro Cuore din Milano. In 1976 se stabileste in Olanda, iar dupa zece ani pleaca in Statele Unite. Este autorul unor carti de mare rasunet, scrise in franceza, engleza sau italiana si cu editii in toate limbile de circulatie ale lumii. A fost profesor de istoria religiilor si istoria crestinismului la Universitatea din Chicago.

In 1991 Ioan Petru Culianu a fost asasinat in cladirea Universitatii din Chicago. Semne de intrebare planeaza si astazi asupra autorilor crimei.