Ansamblul Sam Newsome & Lucian Ban si-a incheiat recent turneul american de promovare a albumului lor, The Romanian-American Jazz Suite. Albumul, compus de saxofonistul Sam Newsome si pianistul Lucian Ban, este produsul intalnirii dintre doua culturi indepartate care combina muzica populara romaneasca si jazzul american.

Albumul reda atat perspectiva unui interpret american de jazz care a explorat ritmurile populare romanesti, cat si pe cea a unui jazzman roman in plin proces de redescoperire a muzicii tarii sale, dupa o lunga perioada petrecuta in America.

“Jazzul american si muzica romaneasca nu par sa fie conectate in mod direct. Totusi, asa cum se intampla de cele mai multe ori cand se intalnesc interpreti din culturi muzicale bazate pe improvizatie, descopera impreuna terenul comun – in cazul albumului de fata, unul in intregime fascinant. (…) Colaborarea lor empatica a fost mai usor de realizat in virtutea faptului ca sunt cu totii interpreti de jazz experimentati. Insa lucrul care a facut ca acest spectacol sa fie una dintre cele mai neobisnuite descoperiri ale anului este impletirea unor radacini adanci care se poate ghici in fiecare piesa.”, scrie Don Heckman, in Los Angeles Times.

Ansamblul este compus din muzicieni de jazz americani si romani de inalta clasa: Sam Newsome (saxofon sopran), Lucian Ban (pian), Alex Harding (saxofon bariton), Sorin Romanescu (chitara), Arthur Balogh (bas), Willard Dyson (tobe), alaturi de alti artisti invitati: Abraham Burton (saxofon tenor), John Hebert (bas), Nasheet Waits (tobe).

Potrivit ICR New York, concertul de promovare a fost sustinut in cateva dintre cele mai cunoscute cluburi americane de jazz: Jazz Standard (New York, 1 iulie), Yoshi's (San Francisco, 2 iulie), Jazz Bakery (Los Angeles, 3 iulie) si Regatta Bar (Boston, 8 iulie). Promovarea albumului va continua in Europa in cadrul unui turneu programat pentru luna octombrie 2008.

Originar din Romania, pianistul si compozitorul Lucian Ban traieste si lucreaza in prezent in New York, unde este considerat unul dintre cei mai talentati pianisti ai ultimului deceniu. Dupa mutarea sa la New York in 1999 pentru a-si urma pasiunea pentru muzica de jazz, Lucian Ban a fost surprins de interesul crescand si nostalgia pe care i le-a starnit departe de casa muzica traditionala romaneasca. La randul sau, Sam Newsome a fost fascinat de simplitatea si frumusetea temelor romanesti, gasind in ele influente asiatice, arabe si evreiesti. Acesta a fost inceputul colaborarii dintre cei doi, din care au luat nastere melodii originale inspirate din acest “tezaur folcloric”. Tema muzicala din genericul emisiunii omonime, bine cunoscuta in Romania, reprezinta chiar punctul de pornire al unuia dintre cantecele de pe album.

O dovada a aprecierii talentrului pianistului Lucian Ban este nominalizarea de catre Fundatia Hans Koller si Guvernul Austriac, de doua ori consecutiv, in 2005 si 2006, pentru titlul de “Cel mai Bun Muzician European de Jazz”. Potrivit www.lucianban.com, Lucian Ban a inregistrat sase albume ca interpret principal pentru case de discuri din Statele Unite si Europa, conduce propriile proiecte muzicale la New York si calatoreste cu ele in intreaga lume. Concertul trupei sale Lumination, avandu-l in componenta pe legenda vie a percutiei, Barry Altschul, a fost votat in 2003 drept “Cel mai Bun Spectacol al Anului” de revista All About Jazz.

Sam Newsome este considerat, la ora actuala, printre cei mai buni interpreti din lume ai saxofonului sopran, conform Downbeat Magazine, Jazz Times si altor publicatii de specialitate. Este autorul a sapte albume ca interpret principal pentru case de discuri precum Sony/Columbia Records, Steeplechase, Palmetto etc. si a aparut pe mai mult de patruzeci de albume, colaborand cu staruri precum Terence Blanchard, Leon Parker, Jean Michel Pilc si altii. A avut turnee in intreaga lume alaturi de legende ale jazzului ca Lionel Hampton, Donald Byrd si cu propriile sale ansambluri, informeaza www.samnewsome.com

CD-ul The Romanian-American Jazz Suite a fost lansat sub egida casei de discuri norvegiene Jazzaway Records si este distribuit in SUA de North Country Distributors, iar in Europa si in restul lumii de Jazzaway Records.