Manifesta“ este una dintre cele mai importante Bienale Europene de Arta Contemporana, ale carei editii s-au desfasurat in diferite orase ale Europei. Alaturi de „Documenta” din Kassel si „Bienala” de la Venetia (de care se diferentiaza prin aceea ca este un eveniment itinerant), „Manifesta” poate fi considerata una din cele mai prestigioase manifestari internationale in domeniul artei contemporane. La editiile precedente, manifestarea a fost gazduita de orasele Rotterdam, Luxemburg, Ljubljana, Frankfurt, San Sebastian, Nicosia. Printre artistii convocati de Adam Budak, curatorul proiectului „Principle Hope" se numara si Daniel Knorr, care va expune proiectul intitulat „Ex Privato". Vernisajul pentru public va avea loc sambata, 19 iulie, informeaza IRCCU Venetia.

In 2008, pentru prima data, „Manifesta” nu va fi gazduita de un oras, ci de o intreaga regiune: Trentino-Alto Adige (Tirolul de Sud) din Italia, care a fost aleasa pentru patrimoniul istoric, pentru structurile artistice si culturale si pentru cladirile reprezentative de arheologie industriala. De-a lungul istoriei, regiunea Trentino-Alto Adige a devenit o adevarata punte intre cultura latina si cea germana, o zona de tranzit si de confluenta a tendintelor si evolutiilor culturale intre nordul si sudul Europei.

„Manifesta7” se va desfasura in perioada 19 iulie-2 noiembrie in mai multe locatii din regiunea italiana, alese dintre cele mai semnificative cladiri istorice si de arheologie industriala situate pe axa Brennero, de la Rovereto la Trento, de la Bolzano la Forte di Fortezza. Vor interactiona, astfel, „100 de mile pentru 100 de zile”. Actuala editie inregistreaza un numar record de participanti: in total 188 de artisti, arhitecti, scriitori si specialisti din intreaga lume, informeaza IRCCU Venetia.

Principalul proiect participant, intitulat „Principle Hope“ si curatoriat de Adam Budak, va fi expus in doua repere ale arheologiei industriale din Rovereto: „Ex Peterlini“ si Manufactura de Tabac.

Proiectul expozitional dezvoltat de echipa curatoriala a lui Adam Budak (Nina Möntmann, Tobi Maier, Krist Gruijthuijsen, Office for Cognitive Urbanism – Christian Teckert si Andreas Spiegl) se focalizeaza pe cartografierea si analiza ecologiei – atat culturale, cat si politice – a spatiului si a caracterului sau public. Ca atare, proiectul are in vedere elaborarea de strategii (expozitionale) provizorii si dezvoltarea de instrumente care sa conduca spre un alt manifest al spatiului public. La baza acestuia sta conceptul de „regionalism critic“, introdus de teoreticianul arhitecturii Kenneth Frampton.

Printre artistii convocati de Adam Budak (Libia Castro & Ólafur Ólafsson, Claire Fontaine, Igor Eskinja, João Maria Gusmão + Pedro Paiva, Luca Trevisani, Johannes Vogl, Stephen Willats, ZimmerFrei etc.) se numara si Daniel Knorr, care va expune proiectul intitulat „Ex Privato“.

Conceptul proiectului este legat de schimbarea statutului spatiului expozitional al cladirii “Ex Peterlini”, o hala industriala goala din Rovereto. Cele doua porti ale cladirii vor fi scoase, astfel incat spatiul expozitional va deveni spatiu public, deschis 24 de ore din 24. In proiectul lui Daniel Knorr, curatorul si artistii acestei sectiuni din “Manifesta7”, precum si spectatorii, cetatenii si oficialitatile locale vor reactiona la ceea ce inseamna si la ceea ce formeaza spatiul public. Aceste reactii, precum si noile sensuri pe care le va dobandi fosta hala industriala „Ex Peterlini” de-a lungul celor aproape trei luni de expunere vor alcatui materializarea conceptului propriu-zis.

Un ziar va fi produs de renumitul designer Ludovic Balland. Treptat, pe durata desfasurarii Bienalei, editiile ziarului vor acompania proiectul „Ex Privato” si vor informa despre evenimentele petrecute in spatiul expozitional. O publicatie unitara va aparea dupa expozitie, ca rod al colaborarii intre Daniel Knorr, Ludovic Balland si Attila Tordai, care se va ocupa de intervievarea si prelucrarea reactiilor vizitatorilor si si va coordona editarea textelor cuprinse in volum.

Institutul Cultural Roman, prin Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia, sprijina, inclusiv financiar, realizarea si desfasurarea proiectului lui Daniel Knorr la “Manifesta 7”.

Artistul Daniel Knorr (n. 1968, Romania) a absolvit, in 1995, Academia de Arte Plastice de la München. Laureat al Premiului Orasului München (1997) si al Premiului Villa Romana, Florenta (1999). Este autorul lucrarii "European Influenza" (gripa europeana) 2002-2005, care a reprezentat Romania la Bienala de la Venetia in 2005. Expozitii individuale: ¡Extranjero ven a votar!, Studio Protokoll, Cluj-Napoca (2006), Agents, Rote Zelle, München (2004), Visible/Invisible Series, The Project, New York, USA (2002), Cattle browsing in the field, Serge Ziegler Galerie Zürich (2002), Not Another Ready Made, Serge Ziegler Galerie, Zürich, Art Chicago 2001, SUA, Klaus, Klaus kommt auch zu Fuss, Serge Ziegler Galerie, Zürich (2001), La femme de ma vie ne m'aime pas encore, Fri-Art, Fribourg (1999). Lucrari prezente in colectii publice: La femme de ma vie ne m-aime pas encore, Pinakothek der Moderne München, Willy, Museum Folkwang Essen.