Incepand de luni, 14 iulie, are loc la Mamaia a treia editie a Festivalului International al Producatorilor de Film Independenti (IPIFF). IPIFF este singurul festival de acest gen din Europa, unicitatea evenimentului constand in evidentierea producatorilor de film alaturi de actori si regizori. IPIFF 2008 se va desfasura in Constanta si Mamaia intre 14-20 iulie 2008.

Festivalul este structurat pe trei sectiuni: competitie, cu subsectiuni lung metraj, scurt metraj, si scoli de film, panorama filmului romanesc si avanpremiere cu subsectiunile romanesti si straine. Sectiunea «Panorama filmului romanesc» este in afara competitiei si este dedicata tuturor producatorilor independenti de film din Romania. In acest an sunt puse in joc 14 premii si cu exceptia a doua dintre acestea toate sunt acordate producatorilor de film.

Festivalul International al Producatorilor de Film Independenti – IPIFF 2008 se va deschide cu un film dedicat primilor producatori de film de la inceputul secolului din Romania (producatorii filmului Independenta Romaniei realizat in 1912): Leon Popescu, Grigore Brezeanu, Pascal Vidrascu. Este vorba de filmul regizorului Nae Caranfil – Restul e tacere, care se afla in competitia oficiala a IPIFF 2008, alaturi de alte 7 filme de succes.

In 1912, regizorul roman Grigore Brezeanu si marele magnat Leon Popescu au realizat impreuna un film lung de doua ore, Independenta Romaniei – o adaptare pentru ecran, cat mai fidela posibil, a adevaratului Razboi de Independenta purtat in 1877. Acum, Restul e tacere povesteste intr-o maniera relaxata si pe jumatate fictionalizata, istoria realizarii acestui film.

Din competitia IPIFF 2008 mai face parte si filmul lui Sergiu Nicolaescu, Supravietuitorul. Pelicula il are in centru pe celebrul Comisar Moldovan (Sergiu Nicolaescu / Petr Falc) care a facut ani grei de puscarie politica. Iesit din inchisoare, fostul comisar ajunge intr-un oras din centrul Europei, unde diabolicul Goldberg, o veche cunostinta din tinerete, patroneaza o varianta “imbunatatita” a asa-numitei rulete rusesti.

Potrivit organizatorilor, cele doua filme romanesti vor avea competitori pe masura in aceasta a treia editie a Festivalului International al Producatorilor de Film Independenti:

Filmul fratilor Coen, Nu exista tara pentru batrani / No Country for old Men, castigator a 4 Premii Oscar 2008 (cel mai bun film, regie - Ethan Coen si Joel Coen, scenariu si cel mai bun actor intr-un rol secundar - Javier Bardem) si a 3 Premii BAFTA 2008 (pentru imagine, regie si cel mai bun actor in rol secundar – Javier Bardem).

Va curge sange / There Will be Blood, regizat de Paul Thomas Anderson si castigator a 2 Premii Oscar 2008 (pentru imagine si cel mai bun actor in rol principal - Daniel Day-Lewis) si al unui premiu BAFTA 2008 (Cel mai bun actor in rol principal - Daniel Day-Lewis).

Atonement / Remuscare, regizat de Joe Wright cu James McAvoy si Keira Knightley in rolurile principale. Filmul a castigat un Premiu Oscar 2008 pentru muzica - Dario Marianelli si 2 Premii BAFTA 2008 (cel mai bun film si scenografie).

Iubire cu gust de afine / My Blueberry Nights, noul film regizat de Wong Kar Wai, o drama romantica in care pot fi vazuti Jude Law, Norah Jones si Natalie Portman. Filmul a primit o nominalizare pentru Palme D’Or la Cannes anul trecut.

La Vie en Rose / La Môme, filmul despre viata celebrei Edith Piaf se afla si el in competitie la IPIFF 2008. Castigator a 2 Premii Oscar 2008 (cea mai buna actrita in rol principal - Marion Cotillard si machiaj) si 4 Premii BAFTA 2008 (cea mai buna actrita - Marion Cotillard, costume, machiaj si muzica).

Ultima pelicula din competitie este co-productia italiano-franceza Lumea Noua / Nuovomondo, film castigator al Premiului CinemAvvenire, la Venetia in 2006. In Nuovomondo, un barbat ramas vaduv intalneste la bordul unui vas care se indreapta spre America, o misterioasa tanara englezoaica, Lucy, care, dintr-un motiv ciudat, vrea sa se marite inainte de a ajunge la destinatie...

Concerte si avanpremiere IPIFF 2008

Evenimentele speciale IPIFF 2008 vor incepe marti 15 iulie, aceasta zi fiind una speciala pentru fanii hip hop-ului romanesc. Ei vor putea viziona documentarul Luni – O zi din viata lui Sisu, in regia lui Marian Crisan, regizorul premiat in acest an cu Palme D’Or la Cannes pentru scurt metraj. Dupa film, va urma un exploziv concert La Familia.

Luni prezinta o zi din viata lui Tudor Sisu (La Familia), obisnuita si totusi neobisnuita. Tudor a fost la inchisoare de doua ori pentru trafic si consum de droguri. A fost eliberat in noiembrie 2007, si este acum tinut sub supraveghere de catre politie. In fiecare luni, artistul trebuie sa se prezinte la politie pentru a face dovada ca nu a fugit din tara.

Formatia La Familia s-a format in urma cu 11 ani, in 1997. Cei doi membri, Dragos „Puya” Gardescu si Tudor Sisu, au avut o ascensiune rapida, cucerind publicul din Romania prin atitudinea lor noua pentru piata muzicala, ei fiind apreciati pentru stilul lor original dar mai ales pentru faptul ca nu copiau muzica din strainatate.

Albume ca „Nicaieri nu-i ca acasa” , „Bine ai venit in Paradis” sau „Familiarizeaza-te” le-au adus aprecierea fanilor si criticilor de gen, La Familia devenind un punct de referinta in Hip-Hop-ul romanesc.

Pentru seara de joi 17 iulie, IPIFF a pregatit alte doua evenimente speciale, intr-o seara speciala dedicata regizorului Radu Gabrea, unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati regizori si scenaristi romani.

Spectatorii vor putea viziona in avanpremiera Calatoria lui Gruber, un film vorbit preponderent in germana, cu dialoguri intense al carui subiect este inspirat din realitatea cruda a anilor ‘40 – deportarea si exterminarea evreilor. In film, vor putea fi vazuti Florin Piersic Jr, Claudiu Bleont, Alexandru Bindea, Razvan Vasilescu si Marcel Iures.

Cel de-al doilea eveniment al serii este unul la fel de special: vizionarea in premiera mondiala a documentarului Romania! Romania! II: Cautandu-l pe Schwartz, urmat de un inedit concert Yale Strom si 10 Prajini.

Romania! Romania!, primul documentar al lui Radu Gabrea despre muzica klezmer, a fost primit cu entuziasm la numeroase festivaluri europene si americane, laudat de critici si distins cu Premiul UCIN pentru film documentar in anul 2007. El a constituit o originala incusiune in muzica idis traditionala, muzica „klezmer” dezvaluind legatura dintre aceasta si „Doina”, adanc inradacinata in folclorul romanesc.

Acum, Radu Gabrea revine cu Romania! Romania! II: Cautandu-l pe Schwartz. Daca in prima parte petrecuta in SUA, unde prin intermediul acestei muzici, descendenti ai familiilor de evrei plecati din Romania isi amintesc cu nostalgie de pamantul natal, partea a doua a filmului o urmareste pe marea cantareata klezmer Elizabeth Schwartz (prezenta si in prima pelicula), care impreuna cu sotul ei, cantaretul, violonistul si muzicologul Yale Strom, vine in Romania in cautarea radacinilor familiei Elisabetei.

Yale Strom (cantaret, compozitor, realizator de film, scriitor, fotograf, dramaturg). Activitatea lui Strom s-a concentrat pe interpretarea de muzica klezmer din randul comunitatilor evreiesti. Treptat, s-a concentrat pe examinarea tuturor aspectelor legate de cultura lor, de dupa cel de-al doilea razboi mondial pana in prezent. Dupa mai mult de doua decenii, si 70 astfel de expeditii de cercetare, Strom a devenit unul dintre cei mai importanti etnografi - artisti interpreti de muzica klezmer.

IPIFF 2008 este organizat de Consiliul Judetean Constanta si produs de Uniunea Producatorilor de Film si Audiovizual din Romania - UPFAR cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei.

Spectacolele vor avea loc zilnic la Cityplex Tomis Mall - Constanta, Arenele Tomis – Constanta, Teatrul National - Constanta si o locatie neconventionala, Cinema IPIFF pe plaja (terasa hotelului Flora).