Cea de-a cincea editie a Festivalul International de Film ANONIMUL, va avea loc intre 11 si 17 august 2008, la Sf. Gheorghe, in Delta Dunarii, informeaza organizatorii. In competitia de lungmetraj se vor regasi un numar de 9 filme iar in competitia de scurtmetraj 72 de filme de scurtmetraj de fictiune si animatie. La editia din acest an, s-au inscris pentru selectie la scurtmetraj aproape 300 de scurte de animatie si fictiune din 41 de tari, din acestea 26 de filme fiind romanesti.

Incepand cu aceasta editie selectorul Festivalului este Ludmila Cvikova. Ea ii urmeaza lui Alex Leo Serban selectorul editiei trecute. Ludmila Cvikova este unul din selectorii Festivalului International de Film de la Rotterdam, coordonator de programe la acelasi festival si directorul artistic al Festivalului de Film de la Bratislava Artfilm.

Potrivit organizatorilor, criticul de film Irina Margareta Nistor va propune o lista scurta dupa vizionarea tuturor filmelor inscrise, din care, impreuna cu Ludmila Cvikova, se va alcatui selectia finala a celor 72 de scurte care raman in concurs.

Cele 9 filme de lungmetraj care concureaza pentru Trofeul Festivalului, precum si juriile internationale ale celor 2 sectiuni competitionale, vor fi anuntate pe data de 1 august.

In cadrul Festivalul ANONIMUL va fi lansat filmul "Un barbat urmareste o femeie". Este un film-colaj alcatuit din sapte scurtmetraje realizate de sapte tineri regizori romani: Alexandru Mavrodineanu, Ciprian Alexandrescu, Ivo Baru, Catalin Leescu, Paul Manolescu, Sorin Damian si Gabriel Achim. Desi unite ca tema, cele sapte scurtmetraje sunt diferentiate ca realizare, fiecare regizor celebrand in stilul sau misterul feminin vazut prin ochiul unui barbat.

Departe de a fi un "obiect" al privirii, femeia este provocare si neliniste, este o alta privire care se intoarce spre barbat si il rascoleste. Un film care, desi isi ia femeia ca tinta, pune incet camera si pe barbatul care tinteste.

Ipostazele feminine surprinse in acest film-colaj sunt extrem de diverse. O tanara parasita isi uita portofelul intr-un bar, prilej pentru barman de a o urmari prin tot Bucurestiul. Un medic oftalmolog urmareste la propriu o tanara pentru ochii ei frumosi. Un profesor in varsta contempleaza sedus o frizerita abia iesita din adolescenta.

Femeia cu cea mai apriga privire din miile de emigrante necunoscute care roiesc noaptea pe marile bulevarde comerciale din Paris nu-l poate vedea pe cel ce o cauta, doar pentru ca el o insoteste oriunde. Nu lipseste nici barbatul care viseaza la femeia perfecta.

Regizorul Catalin Mitulescu joaca si el intr-unul din filme iar printre cei care au sprijinit in mod direct proiectul se numara Scott Hillier - Presedintele The European Independent Film Festival, care a facut rost de o camera de filmat pentru filmarile din Paris si Amir Nassiri - unul din producatorii regizorului iranian Abbas Kiarostami, care si-a lasat iubita sa fie urmarita in film de un chelner algerian.

Protagonistii filmului: Dan Astilean, Madalina Ghitescu, Tania Popa, Richard Bovnoczki, Karen Wallet, Cosmin Selesi, Dana Cavaleru.

Concursul Festivalului de film ANONIMUL, sectiunea online, continua. pana la data de 15 iulie, data pana la care se mai pot posta filmulete de pana in 5 minute, in orice format la adresa http://media.festival-anonimul.ro/, iar votarea este deschisa pana pe 20 iulie.

Castigatorul premiului de 500 de USD si al invitatiei la Festivalul ANONIMUL va fi anuntat pe 21 iulie in urma voturilor exprimate pe site.

Festivalul ANONIMUL este unul competitiv, valoarea totala a premiilor ridicandu-se la 23.000 de USD. Trofeul Festivalului in valoare de 10.000 USD se acorda celui mai bun lungmetraj din competitie.

In 2007, Trofeul ANONIMUL a fost acordat filmului California Dreamin' (Nesfarsit) in regia regretatului Cristian Nemescu. Juriul a fost prezidat de Marina Grasic, producatorul executiv al filmului CRASH - premiul OSCAR 2006 pentru cel mai bun film. California Dreamin' a castigat si Premiul publicului.