O culegere de scurte poeme inedite apartinand lui Pablo Neruda, premiat cu premiu Nobel pentru literatura, au fost descoperite recent in Chile de catre un colectionar, potrivit cotidianului chilian El Mercurio, citat de AFP. Intitulata "Album de Isla Negra", aceasta culegere dateaza din 1969 si este dedicata lui Alicia Urrutia, o nepoata a sotiei poetului, Matilde Urrutia, care a locuit in casa cuplului din statiunea balneara Isla Negra de pe coasta centrala a Chile.

Poemele sunt scrise cu cerneala verde, pe care Neruda o folosea pentru textele sale, fapt ce exclude orice urma de falsificare, conform declaratiilor date cotidianului de avocatul Nurieldin Hermosilla, care detine o vasta colectie a operelor poetului chilian si care a marturisit ca a achizitionat volumul inedit prin intermediul unui librar.

Mai mult decat atat, litera "P" este una foarte speciala in manuscrisele lui Neruda si "foarte dificil" de imitat, a explicat colectionarul., Acesta a adaugat ca "P"-ul de pe colectia de poeme corespunde intru totul semnaturii poetului.

Acest album este "o dovada directa si definitiva, prin pana poetului, a dragostei sale pentru Alicia", a mai subliniat Hermosilla, care a precizat ca a platit pentru acest manuscris o suma foarte mare, fara a o preciza insa.

Biografii lui Neruda au aratat deja ca Alicia Urrutia a fost amanta poetului in timpul ultimilor ani de viata ai acestuia. Potrivit cotidianului El Mercurio, Alicia Urrutia traieste inca si locuieste in Arica, in nordul tarii.

Pablo Neruda, a fost distins cu premiul Nobel pentru literatura in 1971 si a murit in septembrie 1973, la varsta de 69 de ani, cu cateva zile inainte de lovitura de stat a generalului Augusto Pinochet. Ramasitele sale se afla la Isla Negra.

"Albumul de Isla Negra" nu face parte dintre capodoperele poetului dar este in aceeasi tonalitate, blanda, suava si uneori tragica", a spus M. Hermosilla.