Festivalul „Vara filmelor” de la Varsovia care se desfasoara intre 8 si 13 iulie va aduce un omagiu regizorului roman Lucian Pintilie. Majoritatea peliculelor marelui regizor vor fi prezentate publicului polonez timp de o saptamana, informeaza un comunicat al ICR Varsovia.

La prima editie varsoviana a Festivalului „Vara filmelor”, organizatorii Festivalului si ICR-Varsovia vor prezenta un portret artistic „Lucian Pintilie”. Timp de o saptamana, la cunoscutul cinematograf de arta „Luna” din centrul Varsoviei, vor fi prezentate majoritatea peliculelor marelui regizor: Duminica la ora 6 (1965), Reconstituirea (1968), De ce trag clopotele, Mitica? (1981), Balanta (1992), O vara de neuitat (1994), Prea tarziu (1996), Terminus Paradis (1998), Dupa-amiaza unui tortionar (2001) si Tertium non datur (2005).

Festivalul „Vara filmelor” este un vechi festival de film polonez, ale carui editii anterioare s-au desfasurat in Kazimierz Dolny, o celebra statiune situata de Vistula, si in Toruń. Incepand de anul acesta, Festivalul, organizat de Fundatia „Imagini in miscare”, se va desfasura in capitala poloneza.

Filmul romanesc este prezent la acest festival incepand cu 2006, fie cu serii speciale de film, fie cu proiectii de autor. In anul 2007, la Toruń, o intreaga sectiune a fost dedicata regretatului regizor Cristian Nemescu, informeaza ICR Varsovia.

In 10 iulie 2008, la proiectia filmului Balanta, o adevarata chintesenta stilistica si tematica a cinematografiei recente a lui Lucian Pintilie, vor fi prezenti Maia Morgenstern si Razvan Vasilescu, actorii din rolurile principale, care vor vorbi despre experienta colaborarii cu aceasta figura legendara a cinematografului romanesc. Pentru a face mai bine cunoscute peliculele marelui cineast, cinefilii polonezi vor avea la dispozitie un caiet de sala, continand, pe langa datele tehnice ale filmelor, si extrase din cronici si recenzii la filmele lui Lucian Pintilie. Toate peliculele prezentate sunt subtitrate in limba poloneza.