Romania participa in calitate de invitata la cea de-a IV-a editie a Festivalul de Film European „Vinos de Castilla la Mancha”, care se desfasoara in La Solana, Spania, in perioada 30 iunie-5 iulie 2008. Ziua Romaniei va fi marcata pe 4 iulie cand vor fi proiectate filme de Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Marian Crisan si Cristian Mungiu. La Gala din 5 iulie va fi omagiata cinematografia romaneasca prin conferirea Medaliei Lumiėre pentru Film, informeaza ICR Madrid.

La propunerea ICR Madrid, atentia organizatorilor s-a oprit in acest an asupra Romaniei, invitand la aceasta editie a festivalului pe prof. univ. dr. Florin Mihailescu, director de imagine, fost rector al UNATC, si actrita Laura Vasiliu, una dintre protagonistele filmului 4 luni, 3 saptamani si 2 zile carora le va fi inmana distinctia din partea Fundatiei Lumiére.

In cadrul Zilei Romaniei vor fi proiectate filmele Un cartus de de Kent si un pachet de cafea de Cristi Puiu, Visul lui Liviu de Corneliu Porumboiu, Megatron de Marian Crisan si 4 luni, 3 saptamani si 2 zile de Cristian Mungiu. Prezenta romaneasca va fi marcata, de asemenea, prin diverse momente festive, spectacole folclorice sustinute de Ansamblul Romanasul din Madrid sau degustari de vinuri si produse culinare romanesti.

Festivalul de Film European Vinos de Castilla la Mancha, recunoscut de Federatia Internationala a Festivalurilor de Film, este organizat de Patronatul Municipal de Film si Primaria din La Solana, impreuna cu Fundatia Lumiėre din Madrid. In fiecare an sunt invitate personalitati din lumea cinematografica si culturala. Pe langa sectiunile competitionale de lungmetraj fictiune, documentar sau scurtmetraj, programul cuprinde si activitati paralele.

Cea mai importanta dintre acestea este sectiunea Tara invitata. La editiile anterioare au participat in 2005 Franta, avandu-l ca reprezentant pe Gèrard Depardieu, in 2006 Portugalia, prin Nicolau Breyner, iar in 2007 Italia, prin Fabio Testi.