Cyd Charisse, partenera lui Fred Astaire si Gene Kelly in numeroase musical-uri din anii '50, considerata ultima mare dansatoare din perioada de varf a Hollywood-ului, a murit la Los Angeles, la varsta de 87 de ani, a anuntat marti agentul sau, citat de AFP. "Charisse a fost victima unui infarct"si "nu a putut fi restabilita", a aratat Scott Stander, care a adaugat ca actrita a murit marti, la putin timp dupa miezul noptii, in domiciliul sau din California.

Nascuta Tula Ellice Finklea in martie 1921, la Amarillo (Texas), Cyd Charisse a inceput sa studieze dansul la varsta de sase ani, la indicatiile medicului sau pentru a-si trata o poliomielita S-a alaturat legendarei trupe Ballets Russes la varsta de 13 ani inainte de debutul pe marele ecran in 1943, in "Something to shout about".

Cyd s-a casatorit in 1939 cu profesorul sau de dans, Nico Charisse, pe cand filma in Franta cu trupa sa. Cuplul s-a intors in Statele Unite cand a izbucnit al doilea razboi mondial.

Intai a luat pseudonimul "Sid", de la "sister" (sora), cuvant pe care unul dintre fratii ei mai mici nu reusea sa-l pronunte. Ulterior l-a transformat in "Cyd", pentru ca agentului sau i s-a parut mai exotic.

In 1945, Charisse a obtinut un rol alaturi de Fred Astaire in "Ziegfeld follies", insa abia sapte ani mai tarziu a devenit un star, gratie rolului mut din "Dansand in ploaie", unde il seducea pe Gene Kelly dansand cu piruiete ametitoare care-i puneau in valoare picioarele ei fabuloase.

Sub contract cu Metro Goldwyn Mayer (MGM), ea l-a regasit pe Gene Kelly, in "Brigadoon", de Vincente Minnelli, si pe Fred Astaire, in "Orchestra ambulanta". Insa sfarsitul epocii comediilor muzicale cu numere de dans, de la inceputul anilor '60, a insemnat si declinul carierei sale pe marele ecran.

Charisse s-a intors in Franta pentru a produce ultimul sau film muzical, "Black Tights", dupa care a incercat sa se impuna in roluri dramatice.

"Sa urlu si sa plang nu era cu adevarat stilul meu", a spus actrita intr-un interviu acordat in 2004. Insa in 1962, actrita dadea replica lui Dean Martin si Marilyn Monroe in "Something's got to give", film ramas neterminat din cauza ca Monroe s-a sinucis.

Divortata de Nico Charisse, Cyd a fost pentru scurta vreme amanta excentricului Howard Hughes, celebru pentru momentul in care acesta i-a trimis o 'flota' de limuzine pentru a o transporta dupa ce actrita si-a rupt piciorul pe platourile de filmare.

Dupa numarul din "Ziegfeld Follies", MGM i-a oferit cursuri de comedie, insa Cyd a refuzat rolul din "Un American la Paris", pentru ca voia sa se consacre noului sau sot, cantaretul Tony Martin.

A continuat sa joace pana in anii '70, dar si sa faca furori in salile de dans alaturi de sotul sau. La peste 50 de ani a debutat pe Broadway in "Grand Hotel", unde a jucat un rol facut celebru de Greta Garbo. A jucat in nseriale de televiziune precum "Arabesque" in anii 1980.

Casatoria lui Tony Martin, actualmente in varsta de 95 de ani, cu Cyd Charisse a durat peste 60 de ani. Cuplul a avut un copil."Tony este bulversat", a declarat Stander. "Are inima franta", a adaugat acesta.